Linkuri accesibilitate

Joe Biden: America va apăra Taiwanul, dacă va fi atacat de China


Taipei, capitala Taiwanului, imagine de arhivă.
Taipei, capitala Taiwanului, imagine de arhivă.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a declarat că țara sa va apăra Taiwanul, dacă această insulă va fi atacată de China. Declarația făcută de Biden la o reuniune transmisă în direct de CNN, e în contradicție cu politica tradițională a Washingtonului de a ajuta la întărirea capacității de apărare a Taiwanului, fără însă să ofere asistență în caz de conflict.

Ea vine de asemenea la mai puțin de două luni după retragerea forțelor americane din Afganistan, care a atins obiectivul asumat de Biden de a pune capăt celor 20 de ani de angajament militar american în acea țară. Șeful administrației de la Wahsington a răspuns unui membru al audienței care a întrebat dacă Statele Unite sînt capabile să țină pasul cu dezvoltarea militară a Chinei.

Biden i-a spus celui care a pus întrebarea să nu se teamă pentru că „Rusia, China și restul lumii știu că noi avem cea mai puternică armată din istoria omenirii”. El repetat că nu dorește să înceapă un nou Război Rece cu China, adăugând însă că vrea să facă China să înțeleagă că America nu va face un pas înapoi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG