Linkuri accesibilitate

Dmitri Muratov (laureat Nobel pentru Pace): „Puterea nu se va opri, dar nici noi nu ne vom opri”


Dmitri Muratov, redactor-șef Novaia Gazeta
Dmitri Muratov, redactor-șef Novaia Gazeta

Vladimir Putin l-a lăudat pe redactorul șef al publicației ruse Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, și l-a felicitat pentru recent acordatul premiu Nobel pentru pace. Este adevărat că l-a lăudat nu pentru că Muratov a luat premiul, ci pentru decizia acestuia de a împărți suma de bani primită unor fundații și organizații caritabile.

Mai devreme, Putin a declarat că Muratov „nu ar trebui să se ascundă în spatele Premiului Nobel”, și că „asta nu-l va salva” dacă va încălca legea.

Putin: Premiului Nobel nu-l va salva pe Muratov, dacă va încălca legea...

Iată cum a decurs dialogul dintre redactorul șef al Novaia Gazeta și președintele Rusiei la Forumul Valdai:

„Vă promit că ne vom uita mai atent la aceste criterii nu foarte clare”, a declarat Putin, referindu-se la legea agenților străini. Și a adăugat că în permanență dă instrucțiuni administrației prezidențiale și deputaților Dumei de Stat pentru ca aceștia „să revină, să îmbunătățească acest instrument și în niciun caz să nu abuzeze de el”.

Între timp, numărul „agenților străini” în Rusia este în continuă creștere. În prezent, doar pe lista jurnaliştilor şi mass-media sunt 88 de entități. Acolo se regăsește și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea și o serie de proiecte regionale, cum ar fi postul de televiziune Current Time, Vocea Americii, postul TV Rain, Meduza, The Insider și alte instituții mass-media. 56 de jurnalişti au fost declarați „Mass-media – agenţi străini” în calitate de persoane fizice. Pe lângă acestea, încă 78 de organizații non-profit sunt considerate „agenți străini” de autoritățile ruse.

Lista este extinsă în permanență, ultima completare a registrului oficial al „mass-media - agenți străini” s-a făcut deja după ce Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace. Premiul a fost acordat cu mențiunea „pentru eforturile de a proteja libertatea cuvântului și de exprimare, care este o condiție fundamentală pentru democrație și pace durabilă”.

Împreună cu Muratov, premiul a revenit și jurnalistei filipineze Maria Ressa. Însuși redactorul șef al revistei Novaia Gazeta a declarat în repetate rânduri că îi consideră drept un premiu acordat tuturor jurnaliştilor publicației sale care au murit făcându-și meseria.

Dmitri Muratov a vorbit, într-un interviu acordat Radio Svoboda, lui Iaroslav Șimov, despre dialogul cu Putin, despre protecția jurnalismului independent în Rusia, precum și despre schimbările care s-au produs în viața sa „după Nobel”.

Radio Svoboda: - Ați fost mulțumit de răspunsul lui Vladimir Putin la întrebarea pe care i-ați adresat-o la Forumul Valdai?

Dmitri Muratov: „În unele privințe, da, în unele privințe, nu. Nu se prea întâmplă să fie totul așa cum ceri tu. Și nu se prea întâmplă să primești răspunsul cerut atunci când și se refuză chiar totul. Iată de ce, atunci când mi se spune că au fost date indicații de a revedea anumite prevederi din cadrul unei legi, înțeleg că nu este chiar decizia pe care mi-aș fi dorit-o. Dar ideea este că nici nu mă așteptăm la o altfel de decizie, asta este problema.”

Atunci când oricine poate fi transformat într-o secundă în dușman al poporului - despre aceasta trebuie să vorbim...

Radio Svoboda: Dar la ce vă așteptați? La ce abordare? Sau vă așteptați să fie evitat răspunsul la întrebare?

Dmitri Muratov: „În acest caz, nu atât așteptam reacția președintelui, cât înțelegeam că problema cu această lege, când fiecare dintre noi poate fi transformat într-o secundă într-un dușman al poporului, este că exact despre asta trebuie să vorbim. Și nu era chiar atât de important cum va răspunde președintele.”

Radio Svoboda: Și credeți că partea pozitivă a răspunsului, aceste ordine ale lui Putin, vor fi chiar puse în aplicare?

Dmitri Muratov: „Nu sper la nimic. Am făcut ceea ce, în opinia mea, eram pur și simplu obligat să fac. După, vom vedea. Fiți sigur că nimeni nu se va opri. Cred că guvernul nu se va opri din această „curățare”, dar nici noi nu vom înceta să apărăm interesele cititorilor și ale jurnaliștilor.”

Cine este rusul Dmitri Muratov, laureatul premiului Nobel pentru Pace din acest an?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Radio Svoboda: Ați spus că premiul pe care l-ați primit este „un premiu pentru țara noastră”. Ce ați avut în vedere?

Dmitri Muratov: „Am vrut să spun că acest premiu este ca un fel de baghetă magică. Înțeleg că trebuie să învăț încă cum să o folosesc. Se pot face diverse lucruri importante și demne cu acest instrument. Eu Încă nu înțeleg însă cum și ce anume se poate face, pentru că au trecut doar câteva zile. Dar am spus că este un premiu acordat țării, în sensul că acesta poate fi folosit pentru a realiza lucruri importante. Asta e ceea ce am vrut să spun.”

Acest premiu este ca un fel de baghetă magică...

Radio Svoboda: Aveți deja un plan cu privire la aceste „lucruri demne” care pot fi făcute?

Dmitri Muratov: „Planul este că acum, atunci când sună colegii noștri, nu mai pot răspunde cum mi-aș fi permis înainte: „Sunt ocupat, sună peste o sută de zile”. Tot ce fac acum este să-i servesc pe colegii noștri.”

Radio Svoboda: Deci, acum, ca să spunem așa, v-ați asumat povara de a fi principalul apărător al jurnalismului rus?

Dmitri Muratov: „Toate acestea sunt noțiuni exagerate care nu au nicio legătură cu mine. Fac exact ceea ce am făcut la ziar, doar că acum în mod public. În altă privință aveți dreptate – că este o greșeală să se creadă că acordarea acestui premiu este un punct final și atât. Judecând după ceea ce se întâmplă acum, acesta nu este decât începutul unei misiuni gigantice, căreia încă nu știu dacă îi voi face față.”

Anna Politkovskaia: O jurnalistă redusă la tăcere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Radio Svoboda: După ce vi s-a fost acordat acest premiu s-a scris mult despre faptul că acest Nobel nu este un carte blanche, ci un fel de „scrisoare de protecție” pentru „Novaia Gazeta”. Dvs. cum îl percepi?

Dmitri Muratov: „Știți foarte bine că la noi „toată lumea știe tot”. Oamenii stau la tastatură și se dau cu părerea, unii spun că Novaia Gazeta a fost propusă de Gorbaciov pentru acest premiu. Păi iată că vă spun că nu. Pentru că am discutat cu el.

Alții spun că aceasta este o victorie a Kremlinului. Altă tabără – că, dimpotrivă, este foarte bine că acesta a fost primit de Novaia Gazeta și Muratov. Alții spun că am luat premiul care ar fi trebuit să revină lui Aleksei Navalnîi. Probabil că așa își imaginează: m-am dus la Oslo și le-a spus: „ei bine, văd că ați decis să-i acordați premiul lui Aleksei Navalnîi, n-ați putea să faceți mai bine și să mi-l dați mie?”. Nu pot să iau în serios toate aceste povești, pentru că ele nu se bazează pe lucruri reale. Adevărul este că nimeni nu știe care este starea reală a lucrurilor, nici măcar eu.”

Radio Svoboda: Dacă tot l-ați menționat pe Aleksei Navalnîi, ce părere aveți despre faptul că acestuia i-a fost decernat Premiul Saharov?

Dmitri Muratov: „I-am scris o scrisoare lui Aleksei Anatolievici Navalnîi în care l-am felicitat, iar în diferite comentarii am spus deja că acest premiu [Saharov] a fost acordat de mai multe ori oamenilor care, de dragul idealurilor și principiilor lor, au mers la muncă silnică. Așa a fost cu Marcenko, așa a fost cu Kovalev, așa este acum cu Navalnîi. Acesta este un premiu foarte onorabil și îl felicit pe Aleksei Anatolievici pentru acest premiu”.

Radio Svoboda: Cum vă veți împărți acum responsabilitățile între munca editorială de la ziar și cea nouă care, așa cum ați spus deja, va apărea acum în viața Dvs.?

Dmitri Muratov: „Pe 15 noiembrie, așa cum am avut întotdeauna o dată la doi ani, avem alegeri pentru poziția de redactor șef al Novaia Gazeta. Acestea vor fi cele mai oneste alegeri din țară, conduse de Andrei Zaiakin, un minunat specialist în numărarea voturilor și campanii electorale oneste. Acestea vor fi un etalon de alegeri. Dacă voi fi ales eu, atunci în primul rând, bineînțeles, îmi voi dedica în continuare cea mai mare parte a timpului lucrului la Novaia Gazeta și, în al doilea rând, sunt sigur că redacția mă va ajuta foarte mult.

De exemplu, atunci când Liza Kirpanova, Sașa Djordjevici, Nastia Egorova, Vania Jilin se ocupau de subiectul atrofiei musculare spinale (Novaia Gazeta a investigat situația cu deficitul pe piața rusă de medicamente pentru copiii afectați de această boală gravă), jumătate din redacția noastră s-a ocupat de asta. Așa că și acum cred că la niște lucruri foarte importante pe care vom vrea de făcut redacția noastră va pune umărul. Este o redacție absolut unică, am o încredere absolută în ea, mizez total pe ea și sunt convins că putem răsturna munții împreună. La fel de bine cum ne putem rupe și gâtul.”

Radio Svoboda: Credeți că acum va trebui să comunicați mai des cu reprezentanții autorităților? Și, dacă da, cum vă gândiți să faceți asta? Despre ce ați putea vorbi cu acești oameni?

Dmitri Muratov: „Este o întrebare bună, nu m-am gândit la asta. Mulțumesc, mă voi gândi”.

• Ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace pentru 2021 va avea loc la Oslo pe 10 decembrie.

XS
SM
MD
LG