Linkuri accesibilitate

Autoritățile susțin că Moldova a trecut de punctul critic al acestui val pandemic


Pe fundalul unor recorduri aproape zilnice la numărul de morți și cazuri noi de infectare în Ucraina și Rusia, și un val care nu mai coboară al pandemiei în România, situația pandemică din R. Moldova nu pare atât de gravă. Ministerul Sănătății a spus miercuri că numărul de cazuri noi de infectare este în descreștere, iar aceasta va duce și la scăderea numărului deceselor cauzate de COVID-19, care s-a menținut la un nivel deosebit de ridicat în ultimele săptămâni.

Autoritățile susțin că Moldova a trecut de punctul critic al acestui val pandemic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

După o perioadă în care sistemul spitalicesc ajunsese aproape de limita capacității de intervenție, apar semne de ameliorare a situației sanitare: numărul noilor îmbolnăviri a scăzut cu 30 la sută, la fel și cazurile în care a fost nevoie de spitalizare.

Practic am coborât sub nivelul pragului roșu de alertă

În cele 35 de instituții medicale care primesc pacienți diagnosticați cu Covid-19, rata de ocupare a paturilor este momentan sub 80 la sută, a precizat secretara de stat de la Ministerul sănătății, Svetlana Nicolăescu. În instituțiile medicale din țară sunt internați 2771 de pacienți, 341 dintre care la terapie intensivă, în stare foarte gravă. Cu toate acestea, Moldova a trecut de punctul critic al acestul val pandemic, a declarat Svetlana Nicolăescu:

„Intensitatea procesului epidemic se reduce practic în toate teritoriile administrative. La nivel național, în medie, incidența pentru ultimele 7 zile constituie 220 de cazuri la 100 de mii de locuitori, deci noi practic am coborât sub nivelul pragului roșu de alertă.”

În zona riscului sporit de contaminare cu Covid-19 mai râmân Municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Glodeni și Vulcănești, dar și regiunea transnistreană, unde se înregistează actualmente cel mai intens proces epidemic, a atras atenția Svetlana Nicolăescu.

Scăderea numărului de infectări reduce din presiunea asupra sistemului spitalicesc, dar nu oferă un motiv de relaxare, a mai spus secreatara de stat. Peste 90 la sută din cazurile grave se înregistrează la persoane nevaccinate, în timp ce numărul cetățenilor cărora să li se administreze serul a scăzut considerabil, mai spune Svetlana Nicolăescu:

„Lucrul care ne îngrijorează foarte mult este ritmul în care derulează procesul de imunizare în Republica Moldova. Săptămâna precedentă au fost administrate în total peste 25480 de doze de vaccin împotriva Covid-19, ceea ce constituie cu 24 de procente mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă, deci suntem într-un ritm foarte lent a acestui proces de imunizare.”

Rata de imunizare cu schema completă a ajuns la cota de 26 la sută, procentaj care nu include cetățenii moldoveni care și-au administrat serul în afara republicii. Cei care s-au vaccinat peste hotare au însă acum posibilitatea să înregistreze certificat de imunizare în sistemul moldovenesc de evidență, lucru care le va permite accesul la supra-rapel, în momentul în care va exista această posibilitate.

Până atunci, autoritățile sanitare încearcă să impulsioneze procesul de imunizare, apelând și la ajutorul autorităților locale sau a unor lideri comunitari care să încurajeze populația să facă acest pas. Secretara de stat, Svetlana Nicolăescu a precizat că decidenții din sănătate au de gând să extindă spațiile în care accesul este condiționat de deținerea certificatului verde, reiterând nevoia de a respecta restricțiile sanitare, care, alături de imunizare stăvilesc răspândirea virusului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG