Linkuri accesibilitate

O propoziție cu care viitorul guvern german ar putea bloca Nord Stream 2


Noua coaliție tripartită din Germania, care va fi votată la începutul lunii decembrie, nu va împiedica punerea în funcțiune a controversatului gazoduct Nord Stream 2, dar nici nu se va opune dacă Uniunea Europeană blochează totuși proiectul pentru că nu respectă regulile europene. Ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă de poziție față de actualul guvern condus de Angela Merkel.

Săptămâna aceasta, Social Democrații (care au câștigat alegerile generale din septembrie), partidul Liberal și Partidul Ecologist (Verzii) au încheiat negocierile privind noul acord de guvernare. Cum remarcă și cotidianul Suddeutsche Zeitung, Nord Strem 2 nu este de găsit niciunde în documentul care însă conține următoarea declarație, la prima vedere criptică: „Proiectele energetice vor respecta și în Germania regulamentele europene în domeniu”.

Potrivit cercurilor apropiate noii coaliții, această precizare concentrează schimbarea de politică .

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Viitorul guvern nu va împiedica finalizarea și darea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gaze direct din Rusia în Germania, și mai departe în Europa pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina. Pentru moment, procedurile administrative sunt oricum blocate la Agenția Federală pentru Energetică (Bundesnetzagentur) care a precizat că nu poate aproba proiectul decât dacă firma care administrează partea de gazoduct aflată pe teritoriul german (ca 54 km din totalul de 1.240 km) este și înscrisă în Germania. Concernul care administrează Nord Stream 2 are sediul central în Elveția.

La prima vedere, pare o formalitate înființarea unei firme separate care să administreze această bucată de gazoduct. Numai că în Statele Unite cresc presiunile în Congres ca să se revină la sancționarea oricărei firme care are legături cu Nord Stream 2. Și atunci se pune problema: cine ar vrea acest cadou „otrăvit”?

În momentul când noul proiect are totuși aprobarea autorităților germane, aceasta trebuie prezentată la Bruxelles, unde se va decide dacă proiectul respectă regula ca producătorul și transportorul de gaze să fie diferiți.

În rezumat, coaliția tripartită semnalizează, prin simpla notă din programul de guvernare, că nu se va opune principial finalizării gazoductului, dar nici unei obiecții din partea Uniunii Europene. Verzii și mare parte din liberali cred că Nord Stream 2 încalcă această regulă și sunt convinși că proiectul se va bloca cel târziu la Curtea Europeană de Justiție.

Gazprom a cerut de mai multe luni o derogare de la această prevedere, cu argumentul că în 2013, când proiectul era lansat, Uniunea Europeană nu adoptase încă pachetul 3 energetic, cel care cere despărțirea producătorului de transportor.

Schimbare semnificativă de poziție a viitoarei coaliții de la Berlin este una din concesiile făcute de social-democrați, care se află și acum la guvernare alături de conservatorii cancelarei Angela Merkel, partidul ecologist. În toate disputele internaționale legate de Nord Stream 2, Merkel a susținut mereu că este vorba de un proiect strict comercial, care nu afectează securitatea energetică a Germaniei sau UE. Dar a promis Ucrainei că îi vor fi acoperite, fie și parțial, pierderile pe care le va suferi, când pierde miliardele plătite de Rusia pentru tranzitul gazelor.

Viitorul ministru al economiei, Robert Habeck, co-președinte al Verzilor care se va ocupa și de Nord Stream 2, a declarat în repetate rânduri că, în opinia sa, Nord Stream 2 nu este „un simplu proiect energetic”, ci unul „strategic, menit să mărească presiunile asupra Ucrainei și dependența politică a Germaniei de gazul rusesc”. Acum, prin intermediul Bruxellesului, poate bloca acest proiect.

Vezi și: Morawiecki: Nord Stream 2, „un instrument pentru șantajarea Ucrainei și Moldovei”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG