Instituțiile Pro-Kremlin dau vina pe Occident pentro o „revoluție colorată” în Kazahstan, dar cine le mai ascultă.
În dimineața de 6 ianuarie, trupe aeropurtate rusești, cu un mandat al Organizației Tratatului Securității Colective (OTSC) emis în grabă, au aterizat în Kazkhstan ca să salveze încă un conducător favorizat de Kremlin. „Misiunea de menținere a păcii” OTSC (compusă din militari din Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kirghistan) l-a avut ca țintă pe unul de-al lor și a avut o stranie asemănare cu operațiunile Pactului de la Varșovia menite să înăbușe revolte populare din țările membre. De data asta, însă, „pacificatorii” au ieșit în stradă să înfrunte revolta purtând caschete ONU și însemne militare neautorizate. Protestele în Kazahstan izbucniseră pe 2 ianuarie din cauza scumpirii prețurilor la combustibil; nemulțumirile mai vechi ale oamenilor au dat în clocot într-un centru regional și s-au răspândit la Almatî și în alte locuri. Se pare că protestele au fost înăbușite acum cu un cost uman totalizând cel puțin 163 de morți, mai mult de 1.000 de răniți și aproape 10.000 de persoane reținute.
Vechiul manual din nou în uz
Așa cum s-a văzut de nenumărate ori în timpul evenimentelor asemănătoare cu cele care au avut loc în Kazahstan, dezinformarea e folosită pe scară largă pentru a înșela și pentru a ascunde adevărul.
Autoritățile kazahe au tăiat rapid conexiunile de internet ale țării, lăsându-i pe Kazahi fără posibilitatea de a face cunoscută lumii întregi versiunea lor a poveștii, iar observatorii externi au avut acces limitat la surse credibile de informații, necontrolate de guvern.
Urmând atît de des folositul manual al Kremlinului, autoritățile kazahe au găsit repede un Baubau din exterior vinovat de proteste: teroriști conduși de forțe străine, care aparent au venit în număr mare.
Schema revoluției colorate
Cu toate acestea, cum Kremlinul nu a avut timp decât pentru a-și desfășura gealații, nu și pe propagandiștii lui lunecoși, ca în Belarus în 2020, pagina împrumutată de autoritățile kazahe nu era adusă la zi, ci data mai degrabă din 1990. Asta a produs o deconectare jenantă între temele de dezinformare emanate de la Kremlin și cele folosite de Astana. Doar Kremlinul a diseminat dezinformarea lui despre „tehnologii de tip Maidan ” și despre „revoluții colorate”, sugerând încă o dată o mână occidentală destabilizatoare în spatele cortinei. Asta în timp ce guvernul kazah a încercat în comunicările sale să separe protestele pașnice de grupările armate, a negat orice amestec al Occidentului, a spus clar că ce se întâmplă în Kazahstan nu e o „revoluție colorată” și a încercat să dea vina pe „terroriști” sau pe „terroriști islamici”.
În acelați timp, misiunea OTSC a fost descrisă ca salvând Kazahstanului, sprijinind solidaritatea eurasiatică și prevenind planul maleifc al Occidentului pentru o revoluție colorată. O neconcordanță aici, din nou: în timp ce canalele oficiale ale Kazakstanului sugerează că OTSC se va retrage în 2-12 zile, instituțiile pro-Kremlin sînt mai puțin precise și vorbesc de nevoia de rămâne acolo cât timp va fi necesar.
Totuși, liniile Kremlinului folosite în context kazah nu au fost o surpriză, din moment ce sînt un ecou al limbajului și temelor tipice pe care Kremlinul le folosește ca să justifice preocupările imperialiste și aventurismul internațional ale Rusiei.
Puncte de discuție similare au fost folosite deseori în legătură cu Ucraina, ținta principală a dezinformării pro-Kremlin.
Nu e deloc întâmplător că instituțiile pro-Kremlin au urmat această linie tematică; cum săptămâna aceasta e concentrată pe discuțiile dintre NATO și Rusia, ele sînt din nou folosite de Kremlin pentru a se înfățișa pe sine încercuit de „maleficul Occident”. Occidentul e în mod previzibil arătat ca folosindu-se de orice ocazie ca să răstoarne guvernele care nu-i sînt pe plac. Am văzut tema aceasta repetată tot timpul, de la Maidan la protestele democratice din Belarus și Rusia, ba chiar și cu privire la UE cocându-le ceva statelor sale membre. Și în ciuda acestor repetări fără de sfârșit, aceste acuzații nu ajung nicicum în preajma faptelor.
Pe 10 ianuare, oficialitățile de stat au spus că situația a fost pusă sub control. În timp ce e posibil ca revoltele din Kazahstan să fi fost înăbușite pentru moment, la fel de posibil e ca acele oficialități să-și dea seama curând că deși e poate ușor să invite trupe conduse de Moscova în țară, se va dovedi poate mai greu să le convingă să plece, după ce Kremlinul a arătat un apetit crescând pentru a-și construi o sferă de influență în străinătatea sa apropiată.
Articol preluat de pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu.