Linkuri accesibilitate

Prietenii costisitoare | Cât costă Rusia să întrețină prietenia cu India pe timp de război


Summit BRICS, parteneriat economic din care fac parte Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud
Summit BRICS, parteneriat economic din care fac parte Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud

Observatori politici remarcă faptul că, în ciuda liniei unite și dure a Occidentului față de Rusia, aceasta încă poate conta pe sprijin din partea unor țări influente cum sunt China și India.

Cât costă relațiile Rusiei cu China și India pe timp de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Prima este o sabie cu două tăișuri, în condițiile în care Moscova ar putea deveni dependentă de Beijing, pentru exporturi energetice, dar și servicii financiare, pentru a diminua impactul sancțiunilor occidentale. Sadanand Dhume scrie în Wall Street Journal că sprijinul Indiei față de Moscova este unul mai curând simbolic, în condițiile în care aceasta refuză să-l critice pe Putin, pentru invadarea Ucrainei și nu se alătură sancțiunilor occidentale.

De la începutul conflictului, India a solicitat din Rusia, la preț redus, circa 40 de milioane de barili de țiței, mai mult de dublu față de achizițiile din întreg anul anterior. Ambele țări beneficiază – Rusia compensează pierderi datorate sancțiunilor, în timp ce India obține petrol ieftin.

Dar analiști cred că riscurile de reputație antrenate de importuri energetice din Rusia au aplicații practice – asigurări sau aspecte logistice – care fac acest aranjament nesutenabil, la scară largă. În plus, importurile energetice ale Indiei din Rusia sunt minuscule – circa 2 procente din importurile totale – și chiar și noile cantități nu fac din Rusia unul dintre primii zece furnizori pentru țara din sudul Asiei. Firmele indiene sunt mult mai integrate cu Occidentul decât cu Rusia – comerțul cu America de exemplu fiind de 12 ori mai mare decât cel cu Rusia. Or, oameni de afaceri proeminenți din India nu vor risca aceste relații fie și de dragul energiei mai ieftine.

Un alt tip de comerț cel cu arme ar putea fi o cale mai logică, în condițiile în care între 2017 și 2021 circa o pătrime din exporturile de arme ale Rusiei s-a îndreptat către India. Dar acest comerț a fost în declin în ultima vreme și acest declin ar putea continua, fie și pentru că armata rusă are nevoie să înlocuiască tehnologia pierdută în Ucraina și asta ar putea reduce disponibilitățile de export.

Un alt aspect, de data aceasta strategic este efortul Indiei, în organizații nealiniate de a evita ca Rusia să se apropie prea mult de China, dar acest efort ar putea fi în actualele condiții unul nerealist, ceea ce-l face mai puțin important ca argument politic.

XS
SM
MD
LG