Linkuri accesibilitate

Antony Blinken: Viziunea Beijingului îndepărtează umanitatea de valorile universale


Xi Jinping, președintele Republicii Populare China
Xi Jinping, președintele Republicii Populare China

Într-o alocuțiune, secretarul de stat Antony Blinken a spus că, în ciuda atenției concentrată în aceste zile asupra Rusiei, China prezintă „o provocare mai serioasă” pentru ordinea internațională „pe termen lung”.

Antony Blinken: China, o provocare pentru ordinea mondială mai mare decât Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

„China este singura țară care are și intenția să reconfigureze ordinea internațională, dar și din ce în ce mai mult și forța economică, diplomatică, militară și tehnologică să o facă” – a mai arătat Blinken, subliniind că Statele Unite „nu urmăresc conflict sau un nou război rece”. Secretarul de stat a spus că viziunea Beijingului ar îndepărta umanitatea de valorile universale, care au susținut progresul global, în ultimii peste 75 de ani.

El a amintit că sub conducerea președintelui Xi, dominația Partidului Comunist a devenit mai represivă și mult mai agresivă în străinătate. „Nu putem conta pe Beijing să-și modifice traiectoria” - a mai spus Blinken, continuând „Vom configura mediul strategic în jurul Beijingului pentru a avansa viziunea noastră, vizând un sistem internațional deschis și participativ”.

Alocuțiunea a cuprins referiri la politica administrației Biden de a acționa în colaborare cu aliații și organizații internaționale pentru a promova „viziunea comună cu privire la viitor”. Șeful diplomației americane s-a referit la ceea ce a caracterizat drept accesul asimetric al firmelor chineze la Statele Unite, considerând că absența unei reciprocități adecvate se cere corectată ca și practici chineze de distorsionare a funcționării piețelor.

La câteva zile după ce președintele Biden spusese că Statele Unite vor apăra Taiwanul, în cazul unui atac, secretarul de stat a arătat că politica americană de „ambiguitate strategică” nu s-a schimbat. Antony Blinken a criticat încălcările drepturilor omului în China, spunând „Beijingul insistă că acestea ar fi cumva chestiuni interne și că alții nu au dreptul să le ridice. Asta este greșit”.

El a respins acte de ură împotriva celor de origine asiatică, in America, spunând că diferențele cu China sunt între guverne și sisteme, dar că chinezii americani sau alți americani de origine asiatică au drepturi egale. „Maltratarea cuiva de origine chineză este contrar principiilor țării noastre” – a spus Blinken.

XS
SM
MD
LG