Linkuri accesibilitate

Summit G7 | Sancțiuni împotriva Rusiei, securitate alimentară și reconstrucția Ucrainei


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează liderilor G7 într-o transmisie video, în timpul sesiunii de lucru din 27 iunie 2022 la castelul Elmau
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează liderilor G7 într-o transmisie video, în timpul sesiunii de lucru din 27 iunie 2022 la castelul Elmau

Liderii celor mai industrializate țări din lume, din grupul G7 și ai UE, s-au întâlnit astăzi în Alpii bavarezi, discutând printre altele un plan de investiții de 600 de miliarde de dolari în țări mai puțin dezvoltate capabil să contracareze investițiile chineze în infrastructura din Africa, Asia și Europa de est, mai ales. La summitul din Germania s-a vorbit pe larg, de asemenea, despre conflictul din Ucraina.

Summitul G7 | Sancțiuni împotriva Rusiei, securitate alimentară și reconstrucția Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

„Suntem uniți de partea Ucrainei și vom continua să o sprijinim atâta timp cât va fi nevoie”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, gazda reuniunii, după intervenția prin videoconferință a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Vom continua să mărim presiunile asupra lui [președintelui Vladimir] Putin. Acest război trebuie să se încheie”, a mai spus Scholz.

În remarcile sale, Zelenski le-a cerut liderilor G7 să impună și mai multe sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina. În primul rând să plafoneze prețul pentru petrolul rusesc.

Cât să plătim pentru petrolul rusesc

Este o măsură complicată și controversată, discutată deja serios de Uniunea Europeană și restul aliaților occidentali. Duminică, în prima zi a summit-ului, liderii G7 (Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Italia, Franța și Germania) au anunțat că sunt pe punctul de a stabili ultimele detalii tehnice ale unui acord prin care să plafoneze prețul petrolului. „Prețul țițeiului devine de neplătit”, declara duminică seară președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen televiziunii publice germane și este „absurd ca toată lumea să plătească Rusiei” aceste prețuri excesive cu care Moscova să-și alimenteze „bugetul pentru războiul din Ucraina”.

Vizat complexul militar-industrial al Rusiei

Casa Albă a declarat deja că țările din G7 vor „coordona și extinde” sancțiunile împotriva Rusiei, iar administrația americană a preluat din nou inițiativa, anunțând noi sancțiuni îndreptate acum în primul rând împotriva complexului militar-industrial al Rusiei. Scopul este „ de a împiedica Rusia” să înlocuiască armamentul pe care l-a pierdut deja în războiul din Ucraina, lansat cu patru luni în urmă, a mai precizat Casa Albă.

Rămâne de văzut cum se vor alinia membri europenei ai G7 la aceste noi sancțiuni, pentru că în cadrul Uniunii Europene, sancțiunile trebuie adoptate prin unanimitate de voturi.

Cine plătește reconstrucția Ucrainei

Administrația americană a anunțat totodată că va majora tarifele de import pentru o gamă largă de importuri din Rusia, iar veniturile suplimentare obținute în acest fel vor fi folosite „pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne asigura că Rusia plătește costurile războiului pe care l-a provocat”.

Finanțarea reconstrucției Ucrainei va fi susținută de toate țările G7, se arată într-o declarație care a urmat intervenției prin videoconferință a președintelui Zelenski, inclusiv prin utilizarea de fonduri provenite din bunurile rusești confiscate deja în baza sancțiunilor internaționale. Această măsură va fi aplicată însă numai „în concordanță cu legislațiile naționale”, care sunt foarte diferite când vine vorba de drepturile statului de a confisca și dispune de averi personale.

Securitatea alimentară, crime de război și refugiați

Liderii G7 au cerut Rusiei, în termeni fără echivoc, nu numai să pună capăt războiului din Ucraina, dar și să renunțe la șantajul cu alimente.

„Cerem Rusiei să pună capăt, necondiționat, atacurilor asupra infrastructurii agricole și de transport și să permită utilizarea fără limite a porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de produse agrare”, se mai arată în declarația G7 referitoare la situația din Ucraina.

S-a mai cerut Moscovei să-i elibereze pe toți ucrainenii deportați deja în Rusia. Și să dea dovadă de „reținere” când vine vorba de amenințarea nucleară – aluzie la anunțul Moscovei că va amplasa în Belarus, în următoarele luni, rachete capabile să transporte focoase nucleare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG