Linkuri accesibilitate

John Kirby: America vrea ca Ucraina să poată continua să se apere în fața agresiunii rusești


John Kirby pe vremea când era purtător de cuvânt al Pentagonului, 5 mai 2022.
John Kirby pe vremea când era purtător de cuvânt al Pentagonului, 5 mai 2022.
John Kirby: America vrea ca Ucraina să poată continua să se apere în fața agresiunii rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby a criticat sugestia că Statele Unite ar trebui să încurajeze Ucraina să negocieze un compromis cu Rusia. Kirby a spus într-un interviu acordat rețelei de televiziune Fox că sprijinul acordat de Statele Unite va continua.

„Scopul este să ne asigurăm că Ucraina poate continua să se apere, că își poate apăra suvernitatea și integritatea teritorială” – a spus oficialitatea americană, amintind de declarațiile președintelui Statelor Unite Joe Biden, care spusese că America nu vrea să ca Ucraina să fie învinsă de Rusia și de acea continuă să ofere ajutor, care se ridică acum la 7 miliarde de dolari.

Întrebat care este poziția americană față de un acord de pace, Kirby, car a fost purtător de cuvânt al Pentagonului, a spus că rolul Americii nu este să facă presiuni pentru un acord, indiferent cum ar arăta acel acord. „E momentul ca Statele Unite să continue să sprijine Ucraina și e ceea ce chiar facem” – a spus John Kirby. El a adăugat că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este cel care trebuie să decidă când să revină la masa negocierilor, dar până acum Rusia nu a dovedit interes pentru un astfel de scenariu.

„Președintele Zelenski este cel care stabilește când și în ce condiții se definește victoria. Ceea ce facem noi e să ne asigurăm că poate avea succes pe câmpul de bătaie pentru a putea avea succes la masa negocierilor. Dar chiar și președintele Zelenski vă va spune că momentul acestor discuții nu a venit încă, iar președintele Putin nu a dat nici un semn că ar fi interesat să negocieze. Ba dimpotrivă. El continuă să atace în Donbas și au loc atacuri aeriene și în localitați, între care și la Kiev”.

Întrebat despre rezistența ucraineană în fața ocupației, John Kirby a spus „ucrainenii luptă cu mare curaj și calitate militară și nu doar pentru a apăra teritorii, ei și contraatacă”, a mai spus purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională.

XS
SM
MD
LG