Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Cel puțin 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucție


Președintele Elveției, Ignazio Cassis și prin videoconferință, președintele ucrainean Volodimir Zelenki, în deschiderea Conferinței internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, Lugano, Elveția, 4 iulie 2022.
Președintele Elveției, Ignazio Cassis și prin videoconferință, președintele ucrainean Volodimir Zelenki, în deschiderea Conferinței internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, Lugano, Elveția, 4 iulie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Ucraina are nevoie de cel puțin 750 de miliarde de dolari pentru refacerea țării în urma invaziei Rusiei, a declarat luni premierul ucrainean Denis Șmihal, la Conferința internațională de la Lugano, Elveția.
  • Pe Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost arborat din nou steagul Ucrainei, după ce trupele rusești s-au retras săptămâna trecută din acest punct strategic.
  • După ce au capturat Lisiceansk și astfel întreaga regiune Luhansk, trupele ruse se vor concentra să obțină controlul peste toată regiunea Donbas din estul Ucranei, a declarat guvernatorul regional Serhi Haidai.
  • Haidai se așteaptă ca următoarele ținte să fie Sloviansk și Bahmut, din Donețk.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse şi milițiile separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Luhansk, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.
  • Ucraina a cerut Turciei să rețină o navă de marfă sub pavilion rusesc
  • Cel puțin 21 de morți în urma unui atac cu rachete rusești de la Sergheevca. Printre aceștia, și doi copii.
  • Ministra sănătății, Ala Nemerenco a anunțat că Centrul de reabilitare pentru copii, pe care R. Moldova îl are la Sergheevca, în Ucraina, pe litoralul Mării Negre a fost lovit vineri în atacul cu rachete rusești.
  • Rusia a început să exporte cereale din regiunile ocupate din Ucraina. Din portul Berdiansk a plecat primul vas cu 7.000 de tone de cereale spre o „țară prietenă”, cum a declarat un oficial regional pro-rus.

Armata ucraineană se retrage din Lisiceansk

Forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiceansk,care a fost distrus de bombe. Rusia revendică acum controlul deplin asupra regiunii Luhansk din estul țării.

Președintele Volodimir Zelenski a promis că va recâștiga teritoriul pierdut. „Dacă comandanții armatei noastre își retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește puterea de foc, și acest lucru este valabil și pentru Lisiceansk, înseamnă un singur lucru - că ne vom întoarce datorită tacticilor noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne”, a declarat el în videoclipul său difuzat noaptea trecută.

Investigație „Scheme”: Rusia folosește singura sa bancă scutită de sancțiuni pentru plata militarilor trimiși în Ucraina

Gazprombank este singura mare bancă rusă care a evitat sancțiunile occidentale. Prin această bancă, țările europene plătesc pentru gazul și petrolul rusesc. Dar ministerul rus al apărării folosește banca pentru a plăti militarii ruși care luptă în Ucraina.

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii Europei Libere din Ucraina, autorii programului de investigații de investigații „Scheme” (Схеми – producătoarea executivă a proiectului, Nataliya Sedletska, va vorbi o conferință organizată de Europa Liberă la Chișinău pe 11-12 iulie). Mai multe AICI.

Armata rusă bombardează intens orașul-cheie Sloviansk din Donbas

Forțele rusești și-au intensificat atacul asupra regiunii ucrainene Donețk la 3 iulie, bombardând orașul-cheie Sloviansk după ce mai devreme în cursul zilei au pretins că au cucerit întregul teritoriu al regiunii vecine Luhansk.

Primarul din Sloviansk, Vadim Liah, spune într-o postare pe Facebook că orașul său a fost lovit de „proiectile provenind de la mai multe lansatoare de rachete ... cele mai grele din ultimul timp”. „Sunt 15 incendii. Mulți morți și răniți”, a adăugat el. Ulterior, el a precizat că există cel puțin „șase morți și 15 răniți. Printre morți se află și un copil”.

Moscova susține că a câștigat controlul asupra regiunii ucrainene Luhansk

La 3 iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că armata rusă a „eliberat” întregul teritoriu al regiunii Luhansk din estul Ucrainei.

Șoigu susține că forțele ruse și militanții susținuți de Moscova au preluat controlul asupra orașului Lisiceansk, localitate care a fost scena unor lupte violente în ultimele zile și care era ultimul centru de populație important din regiunea Luhansk aflat parțial sub control ucrainean. „Serghei Șoigu l-a informat pe comandantul suprem al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Lukașenka pretinde că Belarus a interceptat rachete lansate de Ucraina

Liderul autoritar belarus Alexandr Lukașenka a afirmat, fără a furniza însă dovezi, că bazele antiaeriene al țării sale au interceptat în urmă cu câteva zile rachete lansate de Ucraina către amplasamente militare belaruse.

„Suntem provocați”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de știri de stat Belta la 2 iulie: „Trebuie să vă spun că în urmă cu aproximativ trei zile, poate mai mult, au încercat să lovească obiective militare din Belarus din Ucraina. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Pantsir au interceptat toate rachetele lansate de forțele ucrainene”, a spus el.

Ucraina cere Turciei să rețină o navă despre care se crede că transportă cereale ucrainene

Ucraina a cerut Turciei să rețină o navă de marfă sub pavilion rusesc despre care se crede că transportă cereale ucrainene și despre care Kievul spune că a plecat din Berdiansk, un port ucrainean ocupat de forțele rusești.

Ambasadorul ucrainean la Ankara a declarat pe 1 iulie că nava Jibek Joly a ajuns în portul turcesc Karasu după ce a plecat de la Berdiansk, în Marea Azov. Ambasadorul VasIl Bodnar a declarat pe Twitter că, pe baza instrucțiunilor procurorului general ucrainean, „am cerut părții turce să ia măsurile corespunzătoare”.

Odesa își pregătește labirintul de catacombe pentru a se adăposti de rachetele rusești

Explozii în orașul ucrainean Nikolaev

Explozii și sirene de raid aerian au fost auzite în orașul ucrainean Nikolaev la începutul zilei de 2 iulie, la o zi după ce 21 de civili au fost uciși în urma unor atacuri cu rachete rusești în apropierea portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră. „Au loc explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!” a scris primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevici, pe Telegram.

Zelenski: Atacul de la Odesa arată cât de importantă este pentru Ucraina aderarea la UE

Atacul de la Odesa, de vineri, arată cât de important este pentru Ucraina să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, care nu ar trebui să dureze ani sau chiar decenii, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski (centru), alături de prim-ministrul Denis Șmihal (dreapta) și președintele Radei, Ruslan Ștefanciuk, prezintă parlamentarilor declarația comună privind obținerea statutului de membru UE, 1 iulie
Volodimir Zelenski (centru), alături de prim-ministrul Denis Șmihal (dreapta) și președintele Radei, Ruslan Ștefanciuk, prezintă parlamentarilor declarația comună privind obținerea statutului de membru UE, 1 iulie

„Îi îndemn pe toți cei care dețin funcții în guvern să se considere în prima linie a luptei pentru aderare, este pentru binele Ucrainei, pentru binele tău și al meu”, a spus Zelenski după ce semnase, împreună cu premierul Denis Șmihal și președintele Parlamentului, Ruslan Ștefanciuk un pact, un angajament prin care angajează toate structurile statului în procesul de aderare.

Blinken: „[Putin] a vrut «finlandizarea» NATO. A obținut «natoizarea» Finlandei”

Într-un interviu acordat rețelei National Public Radio, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Rusia nu s-a arătat dispusă să se angajeze în convorbiri cu privire la situația din Ucraina. „Nu am detectat nici un interes din partea lui Vladimir Putin să participe la vreun aranjament diplomatic care să conteze” – a spus șeful diplomației americane. Corespondența zilei de la Washington, semnată de Valeriu Sela

Atacul de la Kremenciuk: camerele de supraveghere video vs.ministerul rus al Apărării

Atacul de la Kremenciuk: camerele de supraveghere video vs. ministerul rus al Apărării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Blinken: invazia rusă în Ucraina este și va rămâne un eșec

Într-un interviu acordat rețelei de televiziune CNN, secretarul de stat Antony Blinken a spus că în ciuda câștigurilor teritoriale în Ucraina, invazia rusă în acea țară este și va rămâne un eșec. El a continuat: „să nu confundăm strategia cu tactica. Când vine vorba despre obiectivele strategice ale lui Putin, el a eșuat de-acum”. „Obiectivul lui strategic” – a continuat șeful diplomației americane, „a fost să pună capăt suvernanității și indepdendenței Ucrainei, să o șteargă de pe hartă și s-o subordoneze Rusiei”. Încercarea a eșuat. Corespondența zilei de la Washington semnată de Valeriu Sela.

Zelenski: Trebuie făcut totul pentru a preveni destabilizarea în regiunea transnistreană

Ucraina și Moldova ar trebui să-și mărească semnificativ cooperarea în probleme umanitare, economice, energetice și de securitate, pentru a contracara agresiunea Rusiei, a declarat la Kiev președintele Volodimir Zelenski, după discuția cu președinta Maia Sandu, aflată în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, în dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, în dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

La o conferință de presă comună, președintele Zelenski a mai declarat că cele două țări ar trebui să deschidă noi rute de tranzit pentru a-și mări exporturile. „Și vom face asta, îmbunătățind punctele de control dintre cele două țări” a mai spus Zelenski, citat de agenția Interfax Ucraina. Mai multe AICI.

Mitologia imperială rusă și excesele ei

Statuia poetului rus Aleksander Pușkin la Naziia, 80 de kilometri depărtare de Sankt Petersburg.
Statuia poetului rus Aleksander Pușkin la Naziia, 80 de kilometri depărtare de Sankt Petersburg.

Războiul rus împotriva Ucrainei și întreaga mitologie imperială rusească pe care și-o asumă Vladimir Putin atunci când se compară cu Petru cel Mare, toate acestea amintesc ce sugerase odată cineva că pentru ruși, mitologia cuceririi Caucazului și a Crimeei este echivalentul mitologiei cuceririi „Vestului Sălbatic” de către americani. Jurnalul de corespondent e semnat de Dan Alexe.

Dronele rusești, dezactivate cu o armă ucraineană anti-dronă

O companie ucraineană din regiunea Ivano-Frankovsk a produs aproape 80 de dispozitive capabile să bruieze dronele folosite de trupele ruse în operațiuni de recunoaștere. Arma defensivă nu este deloc ieftină - costă 12.000 de dolari bucata. Cu toate acestea, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, cererea a crescut vertiginos, iar organizațiile caritabile cumpără aceste dispozitive anti-dronă pentru armata ucraineană.

Lecțiile războiului din Ucraina pentru situația din Kosovo

Războiul din Ucraina oferă analiștilor ocazia de a se raporta la alte realități, care au elemente într-o oarecare măsură similare. Un caz este Kosovo, pe care-l abordează în Washington Post Jason Rezaian.

G7: plafonarea prețului pentru petrolul rusesc, o măsură dorită de Occident, dar periculoasă

Castelul Schloss Elmau din Bavaria, unde cancelarul german Olaf Scholz găzduiește summit-ul G7, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 26 iunie 2022.
Castelul Schloss Elmau din Bavaria, unde cancelarul german Olaf Scholz găzduiește summit-ul G7, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 26 iunie 2022.

Duminică, 26 iunie, începe în Germania, summitul G7 al principalelor puteri economice din lume. Agenda reuniunii este dominată de două subiecte: noi sancțiuni împotriva Rusia și reconstrucția Ucrainei. După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus o serie de sancțiuni gândite în mare parte să limiteze sau chiar să împiedice Kremlinul să finanțeze războiul cu banii obținuți din vânzările de țiței și gaze naturale. Detalii în plus, AICI.

De ce au subestimat serviciile de informații americane slăbiciunile armatei ruse

Tancuri rusești distruse în apropiere de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.
Tancuri rusești distruse în apropiere de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.

Numeroase oficialități americane au presupus că incursiunea rusă în Ucraina se va solda cu o victorie rapidă. Acum, când conflictul a intrat în cea de-a patra lună, Washingtonul își revizuiește anticipările, arătând că cele inițiale dovedesc cât este de dificil să evaluezi capabilitățile unei alte armate. Serviciile de informații s-au înșelat însă și cu privire la capabilitățile armatei afgane, despre care Statele Unite credeau că poate face față talibanilor și că va rezista luni, dacă nu ani de zile. Mai multe AICI.

NATO avertizează: Luptele din Ucraina ar putea dura „ani de zile”

Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și a îndemnat la furnizarea de arme de ultimă generație Kievului, chiar dacă „costurile sunt ridicate”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg

Avertismentul a venit în timp ce Rusia și-a intensificat ofensivele împotriva orașului Severodonețk și a altor orașe din estul Ucrainei și în timp ce Uniunea Europeană se pregătește, săptămâna viitoare, să accepte recomandarea de a admite candidatura Ucrainei la blocul comunitar.

„Trebuie să fim pregătiți pentru că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru cotidianul german Bild am Sonntag, în comentarii publicate la 19 iunie. „Chiar dacă costurile sunt ridicate”, a spus el, „nu doar din cauza sprijinului militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”.

Autoritățile germane investighează sute de posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina

Autoritățile germane investighează sute de posibile crime de război comise de personalul rus în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al poliției.

Groapă comună în Bucea descoperită în aprilie 2022
Groapă comună în Bucea descoperită în aprilie 2022

Holger Muench, șeful poliției federale BKA, a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag într-un articol publicat la 18 iunie că „până în prezent, am deschis sute de dosare privind posibile crime de război.” Muench a declarat că anchetele nu îi vizează doar pe cei suspectați de comiterea directă a crimelor de război, ci și pe oficialii politici sau militari care ar fi putut să le ordone. „Este partea cea mai dificilă a anchetei noastre, o complicată muncă de puzzle", a declarat Muench pentru ziar.

„Scopul nostru clar este de a-i identifica pe cei responsabili de atrocități, de a dovedi acțiunile lor prin intermediul investigațiilor noastre și de a-i aduce în fața justiției", inclusiv în Germania. Autoritățile germane sunt ajutate de serviciul de informații externe al țării, folosind dovezi precum conversațiile radio înregistrate ale soldaților ruși.

Un militar originar din Ucraina bombardează de pe mare țara sa natală

Căpitanul fregatei ruse „Amiral Makarov”, Grigori Breev, nava care bombardează Ucraina cu rachete de croazieră „Kalibr”, este originar din satul Babcinți, regiunea Vinița. Anterior, a făcut parte din Marina Ucraineană, însă, după anexarea Crimeii, a încălcat jurământul militar și a trecut de partea Rusiei. Iată ce spun despre Breev locuitorii satului său natal, care erau mândri de el cândva.

Un militar originar din Ucraina bombardează de pe mare țara sa natală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Oficial ucrainean: Rusia are rezerve să continue multă vreme războiul împotriva Ucrainei

Ucraina este pe punctul de a pierde regiunea Luhansk din Est în fața Rusiei, care o domină când vine vorba de forța artilerie și rezervele de muniție, a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene. Mai multe, AICI:

Economist rus: sancțiunile îi lovesc pe rușii de rând, fără să amenințe regimul Putin

Sancțiunile internaționale impuse de la lansarea invaziei în Ucraina afectează serios economia Rusiei, dar nu reprezintă un pericol pentru guvern, sau pentru viitorul politic al președintelui Vladimir Putin. Într-un interviu realizat de Serghei Medvedev pentru Radio Svoboda, cunoscutul economist rus Andrei Movcian spune că patru luni de război în Ucraina și valurile de sancțiuni occidentale au costat mult economia rusă. Efecte sunt resimțite mai ales de clasa de mijloc, dar nu amenință regimul. Mai multe detalii, aici:

Economist rus Andrei Movcian
Economist rus Andrei Movcian

Război în Ucraina: criza alimentară explicată în grafice

Invazia rusească în Ucraina are consecințe economice în toată lumea și provoacă o penurie de alimente. Rusia și Ucraina sunt doi furnizori cheie de produse agricole, iar acest conflict care a scos doi jucător mari de pe piață a arătat încă o dată cât de fragil e lanțul global de aprovizionare cu alimente.

Mai multe detalii în acest „charticle” [din engleză: charts/ grafic și article/articol, n.r.], un articol care explică mecanismul crizei cu o serie de grafice. AICI

Scenarii americane pentru sfârșitul războiului din Ucraina

Cum se poate încheia războiul din Ucraina este tema dominantă în aceste zile, în presa americană. Occidentul sprijină Ucraina, dar atunci când vine vorba despre cele mai bune căi de a rezolva această situație apar din ce în ce mai mult diferențe. Unii spun că, dacă Rusia nu iese clar înfrântă din această confruntare, atunci va ataca din nou. Alții cred că o înțelegere negociată și o ieșire onorabilă pentru liderul de la Kremlin reprezintă soluția. Mai multe, AICI.

GALERIE FOTO: 100 zile de război în Ucraina

Blocada rusească a grânelor ucrainene: un posibil răspuns militar occidental

Persoana aleasă pentru fi noul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, un vorbitor fluent de limbă rusă, a avertizat că dată fiind blocada exporturilor de cereale ucrainene impusă de Rusia, care creează riscul de foamete prin alte părți ale lumii, dar și stimulează rețelele teroriste care vor profita de asta, el nu exclude riscul necesității unei intervenții militare SUA pentru a evita ca piețele mondiale să fie destabilizate. Mai multe, AICI.

Polonia va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate

Guvernul polonez a aprobat trimiterea în Ucraina a trei baterii de obuziere autopropulsate de tip ACS) AHS Krab, calibrul 155 mm.

Polonia, alături de Statele Unite și Marea Britanie, se află între țările care au oferit Ucrainei cea mai consistentă asistență tehnico-militară de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

În mesajul său cotidian nocturn, Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că așteaptă „vești bune” săptămâna viitoare despre livărări de armament, fără să dea însă detalii.

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Interviu | Pot forțele ruse din Donbas să împingă linia frontului spre vest?

Radio Europa Liberă a stat de vorbă cu Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA și consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, pentru a afla mai mult despre ce se poate schimba pe câmpul de luptă. Detalii AICI.

Guvernul respinge acuzațiile de segregare a refugiaților romi din Ucraina

Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, a respins criticile organizației Human Right Watch (HRW), spunând Europei Libere că guvernul nu aplică vreun criteriu legat de etnie atunci când repartizează refugiații în spațiile de cazare.

HRW a spus într-un raport dat publicității la 25 mai că autoritățile moldovene îi separă deliberat pe romii ucraineni de ceilalți refugiați în ceea ce constituie un tratament inegal și discriminatoriu. Mai multe AICI.

Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.
Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.

NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitată

Amenințarea rusă asupra țărilor baltice este veche, iar războiul din Ucraina n-a izbutit decât să o facă și mai prezentă. Toate acestea sunt însă lucruri știute, și pe marginea cărora se speculează foarte mult. Mai interesantă este predicția care caută să identifice locul precis în care ar putea izbucni un conflict militar între Rusia și NATO. Este vorba de o fâșie de teritoriu cu o lungime de 65 km de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, numită „Coridorul Suwalki”și care leagă pe cale terestră enclava rusească militarizată Kaliningrad de Bielorusia. Mai multe, AICI.

Marea Britanie vrea să ofere Republicii Moldova arme pentru a o apăra de Rusia

Șefa diplomației britanice Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina? (INFOGRAFIC)

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare a muniției de tip

„reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au

sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”,

transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina

Blindate arse, arme distruse și rămășițele unui avion de luptă sunt printre obiectele Armatei Rusiei expuse acum la Muzeul Național de Istorie Militară din Ucraina.

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului

La sfârșitul lunii aprilie SUA au votat legea Lend-Lease "pentru apărarea democrației în Ucraina". Ce înseamnă legea Lend-Lease, cum va funcționa aceasta pentru Ucraina, cât de mult a ajutat o lege similară Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și cum propaganda de la Kremlin sperie Ucraina cu datorii uriașe?

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00

De ce sprijină Occidentul cu arme Ucraina? Opinii de la Moscova

De la „cred că Occidentul face ceea ce trebuie” la „ei urăsc Rusia”, locuitori din Moscova au explicat pentru redacția de limba rusă a Europei Libere - Radio Svoboda (RFE/RL) de ce cred că Occidentul furnizează arme Ucrainei.

Locuitori ai Moscovei explică de ce cred că Occidentul trimite arme în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală. Mai multe, AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG