De această părere este Otilia Nuțu, analistă de politici publice în energie a think tank-ului Expert Forum de la București.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, experta precizează că, urmare a unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul de la București, companiile de stat românești vor livra energie electrică la prețul reglementat de 90 EURO/MWh, preț mai mic decât cel de piață.
Energia electrică din România poate fi acum transferată peste Prut fără echipamente speciale, pentru că Chișinăul și Kievul s-au sincronizat în martie la sistemul energetic european ENTSO-E. Astfel, curentul electric importat din România va putea suplini necesitățile Republicii Moldova, care a rămas fără sursele de energie electrică din Ucraina după bombardamentele masive ale Rusiei.
În opinia expertei, atât Republica Moldova, cât și România trebuie să facă multe investiții și în liniile electrice, și în capacitatea de producție nouă, pentru că, în general, sistemul energetic de pe ambele maluri ale Prutului este destul de învechit.
Alte declarații pe scurt despre:
Energie electrică din România: Este un sprijin asumat de statul român pentru consumatorii din Republica Moldova. Trebuie înțeles aici că România este alături de Republica Moldova la greu și în același timp consumatorii din România trebuie să înțeleagă că Bucureștiul și-a asumat lucrul acesta, pentru că are niște obligații de solidaritate. Toată această interconectare este și în beneficiul UE, al Ucrainei și al R. Moldova.
Lunile trecute, înainte de distrugerile provocate de Rusia în infrastructura energetică, Ucraina începea să exporte energie electrică la niște prețuri mai mici decât prețul din regiune, din UE. Astfel, consumatorii europeni aveau energie mai ieftină, iar Ucraina încasa bani de care avea nevoie cu disperare pentru refacerea infrastructurii care era deja distrusă de război în lunile anterioare.
Cum se face transportul de curent electric: Există niște elemente de rețea prin care se poate face transferul de energie electrică din România spre Republica Moldova. Faptul că Ucraina și Republica Moldova au fost sincronizate de urgență cu sistemul european face să nu mai fie nevoie neapărat de un anumit echipament care asigura compatibilitatea curentului electric produs în Uniunea Europeană cu cel produs în sistemul ucrainean și moldovenesc.
Până la sincronizare nu s-ar fi putut face niciun fel de schimb de energie electrică. În momentul în care se va pune problema pentru niște cantități mai mari curent electric și pentru o perioadă mai lungă de timp, va fi nevoie de noua linie Vulcănești-Isaccea, dar fără stația back-to-back care asigura compatibilitatea, pentru că acum Republica Moldova este conectată la sectorul energetic european.
Proiecte energetice comune Chișinău-București: În partea de sud-est a României, în Dobrogea este o zonă în care se poate produce destul de multă energie. Acolo există reactoarele 1 și 2. Însă tot în zona Dobrogea există o zonă foarte bună pentru energie regenerabilă. Discutăm inclusiv despre potențialul din Marea Neagră pentru a produce energie eoliană.
Proximitatea Republicii Moldova de zona aceasta din România în care se poate produce mai multă energie este o oportunitate. Odată cu această interconectare cu siguranță că se deschide o nouă piață și niște alternative la furnizarea de energie electrică acum pentru Republica Moldova, adică nu va mai exista dependența aceasta exclusivă de centrala de la Cuciurgan.
Consum rațional, după o perioadă relaxată: Iarna aceasta, aproape toată Europa încearcă să găsească soluții prin care să țină prețurile jos, pentru că altminteri oamenii vor suferi foarte mult. În anii următori cu siguranță această presiune a lipsei de gaz va continua și prețurile vor rămâne ceva mai mari decât au fost, probabil de 2-3 ori mai mari decât erau acum 3-4 ani. Consumul va trebui ajustat radical: probabil vor fi industrii care se vor închide în Europa, probabil energia care se consumă în sectorul rezidențial va fi mai scumpă decât ne-am obișnuit.
Este o realitate care va lovi și Republica Moldova. Va fi o luptă grea și vor fi niște măsuri foarte nepopulare. Pe de altă parte, noi în partea asta de lume și în Europa în general ne-am cam lăfăit în energie ieftină și am fost cumva „sub perfuzie” foarte mulți ani, dar lucrurile se schimbă și partea proastă este că se schimbă brutal, în câteva luni.