Linkuri accesibilitate

Noi bombardamente rusești. În estul Ucrainei continuă luptele grele


Explozie masivă în orașul Dnipro. Stop-cadru dintr-un video postat pe Facebook de președintele Volodimir Zelenski pe 17 noiembrie 2022.
Explozie masivă în orașul Dnipro. Stop-cadru dintr-un video postat pe Facebook de președintele Volodimir Zelenski pe 17 noiembrie 2022.

Rusia a lansat un nou val de bombardamente rusești asupra instalațiilor energetice din Ucraina, iar armata rusă și-a întețit atacurile în estul acestei țări, întărită cu trupe retrase din orașul sudic Herson, recucerit săptămâna trecută de armata ucraineană, relatează agenția Reuters.

În timp ce Alianța Nord-Atlantică și Polonia au ajuns la concluzia că o rachetă care a căzut marți în Polonia, ucigând doi oameni, a fost probabil lansată de apărarea anti-aeriană ucraineană și nu de trupele rusești, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a contestat acest punct de vedere, într-un rar dezacord public cu aliații occidentali ai Ucrainei.

În timp ce la Kiev a căzut prima zăpadă, autoritățile au spus că lucrează intens la restabilirea aprovizionării cu energie în toată țara, după ce rușii au bombardat masiv infrastructura civilă, în ceea ce Kievul spune că au fost cel mai violente atacuri cu rachete ale Rusiei de la începerea războiului în februarie.

Explozii puternice au fost înregistrate în mai multe orașe, între care portul Odesa de la Marea Neagă, Dnipro, în centrul țării, și în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde autoritățile locale spun că doi oameni au fost uciși.

Președintele Zelenski a postat pe Facebook o înregistrare video făcută dintr-un automobil pe o stradă din orașul Dnipro care arată o explozie puternică ce a trimis flăcări și fum în aer.

„Indiferent de ce vor teroriștii, indiferent la ce vor să ajungă, noi trebuie să trecem prin iarna asta și la primăvară să fim și mai puternici decât suntem acum, să fim și mai pregătiți pentru eliberarea întregului nostru teritoriu”, a spus Zelenski.

Autenticitatea înregistrării video postată pe Facebook de liderul ucrainean nu a putut fi verificată din surse independente.

Cel puțin 15 persoane au fost rănite la Dnipro, trei la Harkov și una la Odesa, au anunțat autoritățile locale.

Compania energetică de stat Nafogaz spune că mai multe instalații de producere a gazului au fost avariate sau distruse în estul Ucrainei, și s-a relatat că între facilitățile lovite de atacurile rusești s-a aflat și o uzină de armament din orașul Dnipro.

Oficiul umanitar al Națiunilor Unite (OCHR) a avertizat că Ucraina se va confrunta cu o serioasă criză umanitară în această iarnă. „Milioane de oameni se confruntă cu întreruperi constante ale aprovizionării cu energie electrică care afectează și instalațiile de pompare a apei”, se spune într-o declarație OCHR.

Exportul de grâne ucrainene și discuțiile despre amenințarea nucleară

Într-o notă mai pozitivă, continuă Reuters, acordul menit să reducă penuria globală de hrană prin ușurarea exporturilor de grâne ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagră a fost prelungit joi cu 120 de zile, deși Moscova spune că doleanțele ei trebuie încă să fie rezolvate.

Președintele Turciei Recep Erdogan, care a ajutat la medierea acordului privind exportul grânelor ucrainene, a afirmat că a fost informat cu privire la discuțiile ruso-americane la Ankara la începutul săptămânii menite să reducă tensiunile legate de Ucraina și de amenințarea cu folosirea armelor nucleare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că l-a întâlnit marți la Kiev pe William Burns, directorul Agenției Centrale de Investigații din Statele Unite (CIA), aflat în regiune pentru a discuta situația din Ucraina, relatează France Press.

Luni, Burns s-a întâlnit în Turcia cu Serghei Narîșkin, șeful Serviciilor de Informații Externe ale Rusiei (SVR), prima întâlnire față în față a celor doi de la începerea războiului pe 24 februarie. Miercuri, Burns a călătorit și la Varșovia, pentru convorbiri cu președintele Poloniei Andrzej Duda.

Joi, Kremlinul a refuzat să dea detalii despre ce a discutat Burns cu Narîșkin. „Nu spunem nimic despre conținutul negocierilor”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre întâlnirea celor doi.

O oficialitate de la Casa Albă declarase că directorul CIA William Burns l-a avertizat pe șeful SVR asupra consecințelor unui eventual atac nuclear rusesc în Ucraina.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus că „chestiunile discutate au fost de natură sensibilă” și că întâlnirea fusese solicitată de Washington. SVR nu a răspuns unei solicitări Reuters de a comenta pe marginea acestui subiect

Luptele grele în estul Ucrainei, gropi comune descoperite la Herson

Oficialitățile ucrainene au raportat că luptele grele au continuat în regiunile estice Donețk și Luhansk, pe care Rusia a pretins în septembrie că le-a anexat împreună cu regiunile sudice Herson și Zaporojie, după ce s organizat acolo referendumuri false, nerecunoscute de Ucraina și de Occident.

După ce înaintarea armatei ucrainene a forțat retragerea trupelor ruse din orașul și regiunea Herson, joi, ministrul ucrainean de Interne a anunțat că la Herson au fost descoperite într-o groapă comună 63 de cadavre care aveau urme de tortură. „Căutarea abia a început, sunt încă multe temnițe și gropi comune care vor fi descoperite”, a declarat într-o intervenție televizată ministrul ucrainean de interne Denis Monastirski, citat de agenția Interfax.

Rusia neagă că trupele sale au avut ca ținte civili sau că au comis atrocități, dar gropi comune au fost găsite în alte regiuni ocupate de armata rusă, în care au fost găsite cadavre de civili cu urme de tortură.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG