Linkuri accesibilitate

Cum vor autoritățile din sănătate să motiveze tinerii specialiști să lucreze la sate 


Cei mai mulți medici de familie sunt în municipiul Chișinău – 504, urmat de Bălți, cu 69, și raionul Ialoveni, cu 48 de medici.
Cei mai mulți medici de familie sunt în municipiul Chișinău – 504, urmat de Bălți, cu 69, și raionul Ialoveni, cu 48 de medici.

Tinerii specialiști medici și asistente medicale care vor merge să lucreze în zonele rurale vor primi indemnizația unică de 120.000 și, respectiv, de 96.000 de lei în primele șase luni de la angajare, într-o singură tranșă, și nu în trei tranșe în decurs de 3 ani, ca anterior.

Autoritățile încearcă astfel să motiveze tinerii să activeze în instituțiile medicale din țară, unde se atestă un deficit de cadre.

La propunerea Ministerului Sănătății, guvernul a modificat miercuri, 7 decembrie, articolul corespunzător din legea ocrotirii sănătății. Pentru a intra în vigoare, prevederea urmează să fie votată de parlament.

Pentru plata indemnizațiilor tinerilor specialiști din medicină în anul 2022, au fost alocate 23,8 milioane de lei. Până în acest moment, au fost acordate indemnizații în sumă de 5,9 milioane de lei. Absolvenții anului 2022 vor beneficia de această indemnizație în 2023, iar cei care vor absolvi anul viitor - în 2024.

Asta-i meseria mea: Veronica Guțan, doctor de familie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:17 0:00

Sistemul medical se confruntă cu o criză acută a cadrelor medicale, spune Ministerul Sănătății în nota informativă care însoțește proiectul de modificare a legii ocrotirii sănătății, mai ales în zonele rurale, întrucât tinerii aleg instituțiile medicale din orașe.

Raioane întregi, fără medici

Astfel, medicii cardiologi lipsesc în raioanele: Anenii Noi, Briceni, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești.

Neonatologi: în Briceni, Râșcani, Fălești, Călărași, Leova, Taraclia, Anenii Noi, Glodeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Cahul, Cantemir, Ocnița.

Anesteziologi-reanimatologi: la Dondușeni, Ocnița, Strășeni, Șoldănești, Basarabeasca, Taraclia.

Repartizare în spitale: Singurii tineri specialiști de la Florești abia așteaptă să plece, după cei 3 ani obligatorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00

Oncologi: Briceni, Drochia, Ocnița, Soroca, Călărași, Criuleni, Nisporeni, Orhei, Șoldănești, Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia.

Ortopezi-traumatologi: Dondușeni, Ocnița, Strășeni, Șoldănești, Basarabeasca, Cantemir și Taraclia.

Obstetricieni-ginecologi: Briceni, Râșcani, Fălești, Anenii Noi, Cantemir, Cimișlia, Taraclia, Călărași, Hâncești, Basarabeasca, Leova. Rata de asigurare a populației cu astfel de specialiști este de 1,7 la 10.000 de oameni.

În unele instituții medicale publice raionale, deficitul de medici depășește 30 la sută. În raionul Fălești, asigurarea cu cadre medicale cu studii superioare este de 69,6%, la Cantemir - 68,9%, la Hâncești - 70%, la Rezina - 72,9%, la Ștefan Vodă - 74%, Taraclia - 76,6%.

Deficit de medici de familie

Rata de asigurare în municipiile Chișinău cu medici de familie este de 6,1 specialiști la 10.000 de locuitori, la Bălți - 4,5, la Fălești - 2,4, la Cantemir - 2,4, la Sângerei și Ungheni – câte 2,8, Hâncești, Șoldănești, Leova și Vulcănești – câte 2,9 la 10.000 de locuitori, adică un medic la 3.400 persoane.

Asta în timp ce studiile internaționale arată că un medic de familie ar trebui să aibă 1.300-1.500 de pacienți.

Cei mai mulți medici de familie sunt în municipiul Chișinău – 504, urmat de Bălți, cu 69, și raionul Ialoveni, cu 48 de medici. De cealaltă parte, cei mai puțini medici de familie sunt în raionul Vulcănești – șapte, la Basarabeasca și Șoldănești - câte 12 și Leova - 15.

În total, în R. Moldova activează 1.656 de medici de familie, cu 27 mai puțini decât erau în anul 2021 și cu 31 mai puțini decât erau în anul 2020.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG