Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Unde suntem pe drumul spre o justiție independentă?


O reformă cheie din justiție – evaluarea externă a magistraților – se mișcă prea lent, iar guvernarea PAS, aleasă tocmai cu promisiunea să dea o lovitură corupției, se poate pomeni în criză de timp până la următoarele alegeri - este analiza expertului Vladislav Gribincea.

Eugen Urușciuc a stat de vorbă cu el despre mersul reformei în justiție în primul episod al unui nou podcast al Europei Libere, „În esență...”.

Unde suntem pe drumul spre o justiție independentă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:17 0:00

Președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, o organizație neguvernamentală, și coautor al unei legi care urmărea să acorde mai multă independență procuraturilor specializate, Gribincea spune că Procuratura Anticorupție (PA) este o instituție cheie, care mai trebuie „să se învețe să-și ia independența” [de Procuratura Generală]. Iar puterea politică ar trebuie să delimiteze mai strict atribuțiile PA de cele ale Centrului Național Anticorupție pentru că o „ciorbă de pește” nu iese bună când este gătită de „doi bucătari”, spune Gribincea.

Chestiunile principale discutate în acest episod:

  • Pe unde trece linia de demarcație firească între lupta reală cu corupția și ceea ce oponenții guvernării numesc „neutralizarea oponenților politici”?
  • Care este gradul de rezistență la schimbări în sistem și cât de stringentă este nevoia de „sânge nou” în procuratură?
  • Ce a reușit și ce nu a reușit noua șefă de la Anticorupție, Veronica Drăgălin, în cele patru luni de la începerea mandatului?
  • Cum se aplică Legea cu privire la procuratură, adoptată în urmă cu șase ani?
  • Cum poate fi fortificată Procuratura Anticorupție, asigurată independența șefilor procuraturilor specializate față de Procuratura Generală și cum poate fi ferit un procuror de influențele politice?
  • Ce a reușit până acum actuala guvernare în lupta cu „marea corupție” și de ce instrumente ar mai avea nevoie Republica Moldova pentru a o combate?

Podcastul „În esență” este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG