Linkuri accesibilitate

Prețurile la medicamente vor putea crește cu cel mult 15% anual  


Producătorii de medicamente vor putea majora prețurile cu cel mult 15% anual, în funcție de rata inflației din anul precedent.

Autoritățile vor să schimbe și mecanismul de formare a prețurilor la înregistrarea medicamentelor, întrucât modalitatea actuală nu ar fi una atractivă pentru producători, iar prețurile la care ajung medicamentele în comerț nu ar fi unul real.

Modificările propuse de Ministerul Sănătății la Legea cu privire la medicamente au fost aprobate în prima lectură de parlament. Autoritățile își doresc astfel să crească atractivitatea pieței farmaceutice a R. Moldova pentru producătorii moldoveni și străini și să faciliteze accesul populației la medicamente de calitate.

Dacă anterior, autoritățile acceptau producătorii care ofereau cel mai mic preț, acum prețul va fi stabilit luându-se în calcul patru și mai multe țări de referință.

„Când se ia în calcul cel mai mic preț pentru țările de referință, vom lua țări care nu au mai mult de 25 de milioane de locuitori. În această listă se regăsește România, pentru că România are în acest moment cel mai mic preț la medicamente”, a explicat ministra sănătății, Ala Nemerenco, în plenul parlamentului.

De asemenea, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) va avea o nouă atribuție – va putea negocia cu producătorii prețul la medicamente.

„Noi avem, astăzi, pe piață companii de medicamente pe care nu îi mai aranjează prețul care a fost calculat, este în detrimentul lor. Suntem o piață foarte mică și pentru companiile mari nu suntem o piață interesantă din punct de vedere financiar. După negocieri, unele produse farmaceutice ar putea avea un preț mai mic. Acesta este un mecanism sănătos și real”, a adăugat Nemerenco.

În 2023, majorarea ar putea fi de până la 7%

Totodată, perioada de înregistrare a prețului de producător va fi de un an sau de 3 ani, dacă AMDM va reuși să ajungă la un preț convenabil prin negocieri directe.

„Ne dăm seama că, pentru unele medicamente noi, care nu au fost până acum pe piață, va fi un preț mai mare și este o limită pe care AMDM o va menține sub control. Asta înseamnă imposibilitatea de a înregistra o creștere mai mare de 15% anual. Toate aceste prețuri nu vor influența direct buzunarul pacientului, deoarece o parte dintre ele sunt în lista medicamentelor compensate și noi le compensăm prin fondul de asigurări obligatorii în medicină”, a mai spus ministra sănătății.

„Nu toate medicamentele se vor scumpi, ci doar acelea unde există un decalaj mare la producătorul actual și grila țărilor de referință. Nu vom admite o creștere mai mare de 15%. Pentru anul viitor, luând în calcul inflația din acest an, vom avea o creștere la medicamente de până la 7%. Pe măsură ce inflația va scădea, vor scădea și prețurile la medicamente”, a declarat și directorul AMDM, Dragoș Guțu.

„Cetățenii aduc cu geanta medicamente din alte țări”

Întrebată de deputații socialiști dacă după aceste modificări prețurile nu vor exploda, Ala Nemerenco a explicat că anume plafonarea de 15% vine să prevină aceste creșteri. Ea a menționat că, pe fonul unei inflații de 30% în acest an, autoritățile au reușit să mențină creșterea la 3,5%, datorită compensării unor medicamente.

„Noi suntem o piață mică și în ultimii ani au plecat mulți producători de pe piață, de asta cetățenii merg cu geanta și aduc medicamente din alte țări.”

„Nu pot exista produse calitative pe piață, la prețuri nerezonabile. Dacă ne așteptăm să avem o gamă variată de medicamente și prețuri semnificative mai mici decât țările din regiune, asta nu se va întâmpla. Asta este o fantezie. Nu așa funcționează economia de piață. Noi suntem o piață mică și în ultimii ani au plecat mulți producători de pe piață, de asta cetățenii merg cu geanta și aduc medicamente din alte țări. Nu e vorba de preț, este vorba că ele nu sunt”, a explicat, la rândul său, deputatul PAS Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Pentru anul 2023, din fondul asigurării obligatorii de asistență medicală se vor aloca 1,32 miliarde de lei, sau cu 35,1% mai mult faţă de suma aprobată pentru anul curent, pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG