Linkuri accesibilitate

Înarmarea Chinei și dominația navală a Statelor Unite în strâmtoarea Taiwanului


Dominația militară a Statelor Unite în zona Taiwanului este pusă la încercare de acțiunile tot mai agresive ale Beijingului care consideră că insula este teritoriu chinez.

Statele Unite au mizat pe faptul că forța lor militară din regiunea indo-pacifică va fi atât de copleșitoare, în 2023, încât China nu va lua nici măcar în considerare să atace Taiwanul.

Înarmarea Chinei și dominația navală a Statelor Unite în strâmtoarea Taiwanului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Dar deputați republicani cred că Pentagonul întâmpină dificultăți în materializarea acelor intenții. Asta în principal pentru că China are acum o forță navală suficient de largă – și sprijinită de aviație și rachete balistice – pentru a pune în discuție dominația navală a Americii în regiune.

Problemele de aprovizionare post-Covid au încetinit și livrările de armament către Taiwan și – spun unii republicani – deplasarea atenției către Ucraina a contribuit și ea. Deputatul republican Mike Gallagher care va conduce, în noul Congres, noul comitet pentru China din Camera Reprezentanților crede că realitatea contrazice ambițiile și declarațiile americane. Și nu puțini experți militari sunt de acord.

Alexander Gray, fost șef de personal la Consiliul pentru Securitate Națională spune că amenințarea chineză solicită o mai amplă forță navală decât Statele Unite au acum. Teama este că, luând în considerare această realitate, China ar putea ataca Taiwanul mai devreme, înainte ca forțele americane să-și restabilească postura. Într-o astfel de de situație America s-ar vedea obligată să recupereze rapid terenul pierdut sau să își nesocotească angajamentele față de Taiwan.

Ely Ratner, adjunct al ministrului american al apărării este mai optimist, bazându-se pe investiții făcute în regiune și pe alianțe. Criticii susțin că aceste măsuri nu sunt suficient de rapide. Administrația Biden a accelerat tempoul vânzărilor de armament către Taiwan – în valoare de circa 19 miliarde de dolari – dar echipamentele respective nu au fost încă livrate.

China este, în ultima vreme, mai agresivă în apele din jurul Taiwanului, construiește mai multe nave, trimite avioane capabile să poarte încărcătură nucleară în spațiul aerian taiwanez și amenință cu folosirea forței împotriva insulei pe care o consideră a sa.

China are acum cea mai mare forță navală din lume, cu 340 de nave și din ce în ce mai mult, acestea sunt mai moderne și mai flexibile. Statele Unite au 292 de vase. Beijingul insistă că investițiile făcute în apărare nu reprezintă o amenințare, ci doar preocupare pentru apărare. Un argument în care însă puțini în regiune, cred.

XS
SM
MD
LG