Guvernul iranian a prezentat un proiect de plan bugetar pentru următorul an persan, cu o creștere semnificativă a bugetului instituțiilor militare, de securitate și de propagandă.
Potrivit proiectului publicat la 11 ianuarie, bugetul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) va crește cu 28%, în timp ce bugetul pentru radioul și televiziunea de stat va crește cu 42%. De asemenea, bugetele Ministerului de Informații și al Organizației Penitenciarelor înregistrează creșteri de peste 50 la sută fiecare.
Proiectul de buget pentru anul persan, care începe la echinocțiul din martie, determinat prin calcule astronomice pentru meridianul Iran Standard Time (52,5° E, UTC+03:30), vine în contextul în care țara este supusă la presiuni economice din cauza sancțiunilor americane privind programul nuclear al Teheranului și în contextul în care iranienii încă protestează în stradă față de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani - tulburări marcate de demonstrații de sfidare fără precedent ale femeilor și școlarilor, în ceea ce pare a fi cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la Revoluția din 1979.
Moneda și economia Iranului au fost afectate de sancțiunile americane și de alte măsuri punitive impuse de când președintele Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și puterile mondiale. Celelalte semnatare s-au străduit de atunci să salveze acordul, dar discuțiile nu au reușit să ducă la o nouă înțelegere.
Moneda iraniană a slăbit până la un minim istoric față de dolarul american la 28 decembrie, 1 dolar valora 440.000 de riali, față de 360.000 de riali cu o lună înainte, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.
Înainte de începerea actualului val de proteste, rialul valora aproximativ 298.200 pentru un dolar american.
Creșterea semnificativă a bugetelor instituțiilor militare, de securitate și de propagandă se face în detrimentul mai multor alte domenii bugetare, presupunând renunțarea la planul de reducere a poluării aerului, una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă țara.
Guvernul de la Teheran intenționează să alimenteze 12% din buget cu veniturile din petrol, proiectând exporturi de până la 1,4 milioane de barili pe zi la un preț maxim preconizat de 85 de dolari pe baril.
Reuters a relatat că Iranul a oferit un discount de trei ori mai mare decât Rusia pentru vânzările de petrol către rafinăriile chineze, în speranța că va crește veniturile globale. Iranul a oferit livrări pentru luna august cu 11 dolari sub prețul petrolului Brent, cu 8 dolari mai puțin decât prețul oferit de Rusia chinezilor.
După invazia militară a Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, petrolul rusesc a fost supus sancțiunilor occidentale, ceea ce a forțat Rusia să caute noi piețe.
Slăbirea monedei iraniene a fost accelerată de diminuarea speranțelor de revigorare a acordului nuclear istoric din 2015 dintre Teheran și puterile globale, care elimina majoritatea sancțiunilor economice internaționale în schimbul limitării programului nuclear al Teheranului.
Negocierile pentru relansarea acordului au fost reluate în aprilie, dar trenează tot de-atunci, din pricina faptului că țările occidentale acuză Iranul că își continuă activitățile de îmbogățire a uraniului și că susțin cu drone și rachete armata rusă care a invadat Ucraina.