Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Germania trimit tancuri grele în Ucraina | Kievul mulțumește, aliații aplaudă, Moscova nu


Tancuri M1 Abrams ale armatei Statelor Unite la baza aeriană Mihail Kogalniceanu din România, 14 februarie 2017.
Tancuri M1 Abrams ale armatei Statelor Unite la baza aeriană Mihail Kogalniceanu din România, 14 februarie 2017.

Președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, unde bătălia contra invaziei rusești a intrat în a 12-a lună.

Vorbind la o conferință de presă la Washington, Biden a spus miercuri că puterea oferită de vehiculele blindate e importantă pentru capacitatea Ucrainei de a lupta contra unui oponent mai mare.

Șeful administrației de la Washington a subliniat că decizia de a trimite tancuri Abrams Ucrainei nu este o „amenințare ofensivă contra Rusiei” și a adăugat că Statele Unite vor antrena trupe ucrainene [pentru folosirea tancurilor Abrams] „cât mai curând posibil”.

Se relatează că după ce a făcut acest anunț, Joe Biden a stat de vorbă la telefon cu șeful guvernului Germaniei Olaf Scholz, președintele Franței Emmanuel Macron și premierul Marii Britanii Rishi Sunak.

Ceva mai drevreme miercuri, autoritățile germane au răspuns repetatelor apeluri ale Kievului și au aprobat trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, și au deschis calea ca țări terțe să re-exporte astfel de tancuri în această țară, pe fondul semnalelor că armata ucraineană are dificultăți în lupta contra trupelor ruse invadatoare, după retragerea din orașul Soledar.

Scholz: războiul din Ucraina nu trebuie să se inflameze

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că această decizie a guvernului său, aprobată la 25 ianuarie, a fost una dreaptă, în fața invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a adăugat că primele tancuri Leopard ar putea ajunge în Ucraina în următoarele trei luni.

Decizia de miercuri a Berlinului a venit după mai multe săptămâni de presiuni din partea Kievului și a aliaților săi. Potrivit guvernului german, obiectivul Berlinului este acum de a înființa rapid două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, dar într-o primă fază vor fi puse la dispoziție 14 asemenea tancuri din stocurile armatei germane.

Scholz a mai spus că aliații occidentali vor continua să sprijine Ucraina, avertizând pe de altă parte că deciziile trebuie luate cu grijă, ca ele să nu inflameze și mai mult conflictul, acum în a 12-a lună.

„Trebuie să spunem întotdeauna clar: facem tot ce e necesar și posibil ca să sprijinim Ucraina, dar în același timp [vrem să] prevenim ca războiul să se transforme într-un război între Rusia și NATO”, a spus șeful guvernului german în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Ucraina a mulțumit Statelor Unite și Germaniei

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit Casei Albe pentru această „decizie puternică”, care e „un pas important pe drumul spre victorie”.

„Lumea liberă e unită azi mai mult ca niciodată înaintea unui scop comun -- eliberarea [Ucrainei]. „Mergem înainte”, a adăugat el.

Ceva mai devreme, Zelenski i-a mulțumit și cancelarului Scholz pentru „importantele și la timp decizii” ale Germaniei de trimite tancuri Leopard, spunând că ele sunt „o lumină verde pentru ca partenerii să pună la dispoziție arme similare”.

Kievul speră ca primirea acestor tancuri să modifice echilibrul de pe câmpul de luptă, armata rusă continuînd să pună o masivă presiune asupra apărătorilor ucraineni din estul Ucrainei, unde Kievul a confirmat pe 25 ianuarie că s-a retras complet din orașul strategic Soledar.

„Primul pas legat de tancuri a fost făcut”, a spus șeful administrației prezidențiale de la Kiev Andrii Iermak, exprimându-și speranța că acesta va fi începutul unei „coaliții de tancuri” care să vină în sprijinul nevoilor Ucrainei.

Polonia, Spania, Finlanda și Olanda sunt câteva din țările de la care se așteaptă să urmeze exemplul Germaniei în a pune la dispoziția Ucrainei câteva din tancurile lor Leopard.

„Spania e gata să conlucreze cu aliații noștri în toate felurile necesare, indiferent că e vorba de a trimite [tancuri] Leopard, de antrenament pentru folosirea lor, sau de ajutor pentru întreținerea și păstrarea lor”, a spus ministra Apărării de la Madrid, Margarita Robles, fără să dea detalii în plus.

Anunțul german a fost salutat în Occident, nu și de către Rusia

Decizia de la Berlin a fost sprijinită rapid de către țările occidentale.

Premierul Marii Britanii Rishi Sunak, care anunțase deja că intenționează să trimită 14 tancuri de luptă britanice Challenger 1 în Ucraina, a salutat anunțul Berlinului de a „întări pe mai departe puterea de foc defensivă a Ucrainei”.

„Împreună, ne grăbim eforturile de a face ca Ucraina să câștige acest război și să asigure o pace de durată”, a spus Sunak într-un mesaj postat pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat „cu putere” decizia Germaniei, spunând că ea va ajuta Kievul să înfrângă forțele invadatoare ale Rusiei.

„Într-un moment critic pentru Rusia în război, aceste [tancuri] pot ajuta Ucraina să se apere, să învingă și să triumfe ca națiune independentă”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Cu toate acestea, Rusia a fost mâniată de decizia Germaniei, ambasadorul rus la Berlin Serghei Neceaev calificând-o drept „extrem de periculoasă”. El a acuzat Berlinul că ar fi „înclinat spre o escaladare permanentă” a conflictului.

„Această extrem de periculoasă această decizie care duce conflictul la un nou nivel și contrazice declarațiile politicienilor germani care au spus că Germania nu dorește să se implice în el”, a spus Neceaev, adăugând: „Germania, la fel ca ceilalți aliați, nu e interesată într-o rezolvare diplomatică a crizei ucrainene, și e interesată în escaladarea ei permanentă și în pomparea fără limite a regimului de la Kiev cu mai multe arme mortale”.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că deciziile politice ale Occidentului, inclusiv trimiterea de tancuri [Ucrainei], creează o situație de securitate „foarte, foarte tensionată” în Europa și pentru întreaga lume.

Cu relatări Reuters, France Presse Associated Press, DPA. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG