Linkuri accesibilitate

Odesa, „perla Mării Negre”, a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în pericol


Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa, protejat de saci umpluți cu nisip, 22 iunie 2022.
Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa, protejat de saci umpluți cu nisip, 22 iunie 2022.

UNESCO a adăugat centrul istoric al orașului ucrainean Odesa pe lista patrimoniului mondial în pericol, spunând că este „datoria întregii umanități” de a-l proteja. Acest statut oferă asigurări că orașul-port istoric este ferit de distrugere, a spus directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Statutul, acordat miercuri de o reuniune a panelului UNESCO la Paris, este conceput pentru a ajuta la protejarea patrimoniului cultural al orașului-port, care este amenințat de la invazia Rusiei.

„Pe măsură ce războiul continuă, această decizie întruchipează hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care s-a ridicat întotdeauna din durerea lumii, este ferit de la distrugerea ulterioară”, a declarat directorul general al Unesco, Audrey Azoulay, într-un comunicat, citat de The Guardian.

Odesa este cunoscută drept „perla Mării Negre”.

Cele 21 de state membre ale Comitetului pentru Patrimoniul Mondial au aprobat includerea pe listă cu șase voturi pentru, unul împotrivă și 14 abțineri.

Rusia a încercat în mod repetat să amâne votul și a denunțat eventuala decizie, spunând că singura amenințare la adresa Odesei vine de la „regimul naționalist din Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut includerea pe listă în octombrie pentru a proteja orașul de bombardamentele rusești, a salutat decizia.

„Sunt recunoscător partenerilor care ne ajută să ne protejăm perla de atacurile invadatorilor ruși”, a scris el miercuri pe Twitter. Odesa este adesea descrisă drept „perla Mării Negre” a Ucrainei.

De la invazia rusă, ucrainenii s-au grăbit să încerce să protejeze monumentele și clădirile orașului cu saci de nisip și baricade.

UNESCO a ajutat deja la reparații la muzeul de artă plastică din Odesa și la muzeul de artă modernă din Odesa, după pagubele suferite la începutul războiului.

Monumentul fondatorului orașului Odesa, Ducele de Richelieu, acoperit cu saci de nisip pentru protecție, pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Monumentul fondatorului orașului Odesa, Ducele de Richelieu, acoperit cu saci de nisip pentru protecție, pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Orașul a fost adăugat și pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, iar UNESCO spune că aceasta „îi oferă acces la asistență internațională tehnică și financiară consolidată” pentru a-l proteja sau, dacă este necesar, pentru a-l reabilita.

Odesa a înflorit după ce împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare a decretat la sfârșitul secolului al XVIII-lea că va fi poarta maritimă modernă a țării.

Amplasarea sa pe malul Mării Negre i-a permis să devină unul dintre cele mai importante porturi din Imperiul Rus, dar amploarea influenței culturale rusești asupra orașului este un subiect controversat.

Un proiect de decizie înainte de votul UNESCO a descris-o pe împărăteasa Ecaterina a II-a ca fiind „întemeietoarea” orașului, stârnind critici din partea Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, și primarul Odesei, Ghenadi Truhanov, într-o scrisoare deschisă văzută de Agence France-Presse, au contestat acest lucru, spunând că orașul prospera cu mult înainte de sosirea împărătesei ruse, scrie The Guardian.

„Dezvoltarea continuă a Odesei ca oraș-port datează din secolul al XV-lea”, au spus ei, și era cunoscut sub numele de Hadjibei.

La Moscova, Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat un grup de țări occidentale că a promovat ceea ce a numit o decizie „motivată politic”, încălcând procedurile standard.

Moscova a subliniat „trecutul istoric glorios al Odesei ca parte a statului rus” și a insistat că „singura amenințare” cu care se confruntă Odesa a fost din partea „regimului naționalist din Ucraina”, care a dărâmat o serie de monumente din oraș.

În decembrie, autoritățile ucrainene din Odesa au demolat o statuie a Ecaterinei a II-a, ca parte a eforturilor de de-rusificare a orașului, după ce au chestionat locuitorii ce să facă cu ea.

Odesa demolează statuia împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Alte șase situri ucrainene au fost deja înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev și centrul istoric al orașului de vest Lvov.

XS
SM
MD
LG