Alexandr Kalinin sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina. De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.
Kalinin apare în imagini în uniformă militară, înarmat și cu însemnele Uniunii Sovietice sau simbolurile războiului lansat de Rusia în Ucraina, printre care litera „Z” văzută pe tancurile, vehiculele militare sau uniformele armatei ruse care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
În unul dintre video-uri, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.
Confirmând că anchetează acțiunile lui Kalinin, procurorii au spus că dosarul a fost pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul Penal, dar nu au oferit mai multe detalii și nu au dezvăluit cine sunt celelalte persoane investigate împreună cu politicianul pro-rus, invocând confidențialitatea anchetei.
Instigarea la ură sau violență, manifestată prin îndemnuri publice, diseminare a informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, împotriva unei categorii de persoane pe motive de prejudecată se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 600 unități convenționale (25.000-30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 an la 3 ani.
Europa Liberă a încercat să-l contacteze pe Alexandr Kalinin, dar acesta nu a răspuns la apelurile telefonice. Site-ul formațiunii și adresa de e-mail nu mai sunt funcționale, iar pagina sa de Facebook a fost suspendată între timp. „Nu mai fac parte din partid”, ne-a comunicat Irina Smirnova, o fostă colegă a lui Kalinin.
„Practic toți membrii s-au dezis de acest partid”, ne-a confirmat o altă persoană de pe lista Partidului Regiunilor, care a dorit să-și păstreze anonimatul, precizând că a oferit mărturii procurorilor despre cazul lui Kalinin. „Am aderat atunci din greșeală. Președintele partidului era fostul meu coleg, dar nu cunoșteam valorile lui și verticalitatea. Am acceptat pur colegial, pentru că m-a rugat frumos, dar ulterior am înțeles că este o direcție greșită”, a mai spus aceasta.
Alexandr Kalinin a devenit liderul Partidului Regiunilor în 2016. Formațiunea a fost fondată în 2011 de fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, alături de alt fost guvernator găgăuz, Valeri Ianioglo, în prezent liderul Partidului „Bugeacul Nostru”, lansat anul trecut la Comrat.
Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.
Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.
La ultimele alegeri parlamentare, din 2021, Partidul Regiunilor a fost votat de 1.264 de persoane, adică de 0,09% din votanți.