Linkuri accesibilitate

Natalia Gavrilița, la Bruxelles: R. Moldova speră să deschidă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an


Prim-ministra Natalia Gavrilița și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European la Bruxelles, 6 Februarie 2023
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European la Bruxelles, 6 Februarie 2023

R. Moldova speră ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi deschise până la sfârșitul acestui an, cât mai curând posibil, a spus, la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă comună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. 

Răspunzând la întrebarea jurnaliștilor dacă R. Moldova va urma exemplul Ucrainei de a accelera procesul de aderare, șefa Guvernului de la Chișinău a spus că îndeplinirea celor nouă cerințe înaintate de Comisia Europeană odată cu statutul de țară candidată trebuie să aducă beneficii importante cetățenilor și schimbări în instituții și nu e o chestiune „de bifă”.

Gavrilița a reafirmat că R. Moldova nu caută scurtături în calea sa europeană și că „reiterează la fiecare întâlnire progresele făcute în îndeplinirea celor nouă condiții ale Comisiei Europene”.

Cel mai bun și mai rapid mod pentru R. Moldova să facă progrese în procesul de aderare este implementarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, a atras atenția președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ea a spus că viteza cu care atât R. Moldova, cât și Ucraina fac reformele europene este binevenită și a dat asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de cele două țări la fiecare pas pe calea integrării. „Europa este cu voi și va rămâne cu voi”, a punctat Metsola.

Natalia Gavrilița se află la Bruxelles în aceste zile împreună cu o delegație de la Chișinău pentru a participa la cea de-a șapte reuniune a Consiliului de Asociere UE-R. Moldova, prima reuniune de acest fel după ce R. Moldova a devenit țară candidată la aderare.

Guvernul a anunțat că, la Bruxelles, va fi examinată evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic și comerț; colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.

Jurnalistul Europei Libere specializat pe afaceri europene Rikard Jozwiak anticipează că această reuniune nu va aduce rezultate palpabile, dar va reconfirma susținerea UE pentru R. Moldova și guvernul său.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG