Linkuri accesibilitate

Rusia: Opoziția anti-Putin, sfâșiată de lupte interne și campanii de denigrare


Alexei Navalnîi și soția sa Iulia în redacția postului de radio Eho Mokvî, alături de jurnalistul Alexei Venediktov. Moscova, august 2015.
Alexei Navalnîi și soția sa Iulia în redacția postului de radio Eho Mokvî, alături de jurnalistul Alexei Venediktov. Moscova, august 2015.

Controverse pe tema corupției în cadrul opoziției politice din Rusia.

O nouă investigație a echipei lui Alexei Navalnîi, activist anti-corupție și oponent al Kremlinului, condamnat la ani grei de pușcărie, acuză primăria Moscovei că a cheltuit din 2018 miliarde de ruble printr-un „fond mascat” pentru a promova imaginea primarului Serghei Sobianin.

Raportul fundației lui Navalnîi – desființată între timp – dezvăluie că sume mari de bani au mers nu numai la personalitățile din media pro-Kremlin, cum ar fi redactoarea șefă a RT, Margarita Simonian și soțul ei, comentatorul și producătorul Tigran Keosaian, dar și la personalități proeminente din cercurile liberale ruse. Este vorba de milioane de dolari care ar fi ajuns, între alții, la vedeta TV Ksenia Sobciak, fostă candidată la președinție și la Aleksei Venediktov, fostul redactor șef al postului de radio „Eho Moskvî”, închis între timp.

Aleksei Venediktov
Aleksei Venediktov

Venediktov a confirmat că o companie deținută de el a primit aproximativ 700 de milioane de ruble (9 milioane de dolari) de la primărie pentru a publica o serie de reviste despre istoria numeroaselor districte ale Moscovei. Într-o postare pe Facebook din 8 martie, Venediktov a scris că proiectul a fost încheiat atunci când regimul președintelui Vladimir Putin l-a etichetat drept „agent străin” în aprilie 2022, adăugând că „eu personal nu am câștigat nici măcar o copeică din acest proiect, pe care îl consider o excelentă inițiativă educațională”.

Venediktov a precizat că a discutat despre proiect într-un interviu la BBC în aprilie 2020.

Raportul din 7 martie al Fundației Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi susține însă că banii de la primărie ar fi influențat și entuziasmul cu care Venediktov a sprijinit sistemul de vot electronic din Rusia, un sistem criticat de mulți oponenți drept opac și un instrument de falsificare a alegerilor.

Raportul a provocat reacții aprinse în cercurile liberale: fostul oligarh Mihail Hodorkovski, unul din cei mai acerbi critici ai președintelui Putin, a acuzat Fundația Anticorupție că a pornit o „vânătoare de vrăjitoare”. Analistul politic Kiril Rogov a vorbit despre „un act de răzbunare” împotriva lui Venediktov.

„Este bine că, publicând ancheta, echipa lui Navalnîi a reușit să-i facă pe liberali să se certe”, a comentat sarcastic pe Facebook analistul politic Abbas Galliamov, fost autor de discursuri la Kremlin. „Să nu cumva să apară iluzia că [opoziția] s-ar putea uni!”, a mai scris el.

„O mare greșeală politică”

Pe 9 martie a venit contraatacul lui Venediktov: a publicat o scrisoare adresată șefului politicii externe UE, Josep Borrell, de către Leonid Volkov, consilierul lui Navalnîi și șeful Fundației Anticorupție. În scrisoarea din 14 octombrie 2022, Volkov cerea Uniunii Europene să ridice sancțiunile impuse cunoscutului bancher rus Mihail Fridman și partenerilor acestuia de afaceri din Alfa-Group.

Leonid Volkov, Lituania, 5 septembrie 2022
Leonid Volkov, Lituania, 5 septembrie 2022

„Nu credem că au legături cu regimul Putin [sic] sau că ar trebui să fie trași la răspundere pentru crimele acestuia”, a scris Volkov.

Aproximativ în aceeași perioadă, Fridman, care a cerut „încheierea vărsării de sânge” în Ucraina fără a învinui direct Rusia, se oferise să transfere 1 miliard de dolari din activele sale personale unei bănci Alfa-Group din Ucraina dacă Marea Britanie ar ridica sancțiunile împotriva sa.

Cu o zi mai devreme, pe 8 martie, Venediktov a publicat și textul unei scrisori semnate de numeroși liberali ruși -- inclusiv Volkov -- adresată lui Borrell și președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care se cere același lucru, ridicarea sancțiunilor împotriva managerilor Alfa-Group. Volkov a negat că ar fi semnat scrisoarea, scriind pe Twitter că semnătura lui a fost „copiată”.

Cu toate acestea, aproape imediat după apariția scrisorii din octombrie, Volkov - care fusese desemnat „agent străin” în aceeași zi cu Venediktov, în aprilie 2022 - a recunoscut că a scris-o. A fost „o mare greșeală politică”, a recunoscut Volkov care a anunțat că se retrage de la conducerea Fundației Anticorupție și-și suspendă „activitatea politică publică” . Totodată și-a cerut scuze față de Navalnîi și colegii de la Fundație, pentru că semnase scrisoarea în numele Fundației, nu în calitate personală.

Volkov a explicat și raționamentul cererii: spera ca ridicarea selectivă a sancțiunilor să creeze disensiuni și invidii în sânul elitelor politice și să grăbească dispariția regimului Putin.

„Este dureros să vedem cum această poveste este folosită de prietenii de toate culorile ai lui Putin pentru a încerca să-l discrediteze pe Navalnîi, care este ținut ilegal în închisoare în condiții barbare de mai bine de doi ani”, a scris Volkov pe Telegram.

„Nu trebuie să uităm de principalul lucru: de mai bine de un an are loc un război criminal, nebunesc, pe scară largă, lansat de Putin și nu există nimic în lume mai important decât încheierea acestui război, ceea ce nu se poate întâmpla decât prin înfrângerea lui Putin”, a mai scris el.

„Parcuri și bănci publice”

Pentru raportul Fundației Anticorupție, echipa lui Navalnîi a examinat peste 100.000 de tranzacții bancare legate de o „organizație necomercială autonomă” numită „Districtul meu”, finanțată din impozite și coordonată de primăria din Moscova.

„Deși pare o inițiativă municipală inofensivă”, „Districtul meu” este într-adevăr un „fond mascat” pentru Sobianin și pentru partidul de guvernământ Rusia Unită. „Primăria îi transferă sume uriașe de bani, aproape 14 miliarde de ruble (184 de milioane de dolari) doar în 2021”.

Banii din programul „Districtul meu” s-au dus pentru numeroase acțiuni menite să-l promoveze pe Sobianin și să-i lege numele de proiecte de dezvoltare din Moscova.

Organizațiile comerciale controlate de Simonian, Keosaian și rudele lor au primit aproape 250 de milioane de ruble (3,2 milioane de dolari) în 2021 pentru a produce emisiuni online care-l promovau pe Putin și partidul Rusia Unită, precum și războiul împotriva Ucrainei, servind în același timp drept platforme pentru reclame. Este vorba de reclame la proiectele primăriei lui Sobianin, fie că este vorba de școli, parcuri, galerii de artă sau centre sportive, mai arată documentele analizate de Fundația Anticorupție.

Au cheltuit sume imense pentru a ne distruge complet alegerile

Alte instituții media pro-Kremlin, cum ar fi LifeNews, canalul Telegram Mash și rețeaua naționalistă Tsargrad au primit și ele bani din fondul respectiv pentru promovarea primarului, inclusiv cu postări pe Twitter, Telegram și alte rețele sociale.„În spatele paravanului cu reconstrucții, proiecte sociale și diverse centre de inovație, ne-au furat o mulțime de bani”, susține raportul Fundației Anticorupție, care reamintește că fondul este finanțat cu bani din impozite. „Au cheltuit sume imense pentru a ne distruge complet alegerile, pentru a mitui așa-ziși jurnaliști liberali și pentru a ne distruge ultimele libertăți politice, în timp ce ne distrag atenția cu parcuri și bănci”.

Biroul primarului Serghei Sobianin nu a comentat raportul.

Raportul Fundației Anticorupție vine în timp ce Moscova se pregătește pentru alegerile locale în septembrie, la care Sobianin - membru proeminent al elitei pro-putiniste și al partidului de guvernământ Rusia Unită – va încerca să obțină un al treilea mandat.

Navalnîi este în arest de când s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, după un tratament în Germania pentru o intoxicație aproape fatală cu un agent neurotoxic. Navalnîi susține că ar fi fost otrăvit la ordinul președintelui Putin. Acum ispășește o lungă pedeapsă cu închisoarea sub acuzații pe care le respinge drept motivate politic.

Alexei Navalnîi a candidat fără succes împotriva lui Sobianin în 2013, când a primi numai 27% din voturile moscoviților. Susținătorii săi afirmă că numărătoarea a fost măsluită.

(Articolul semnat de Rob Coalson se bazează pe relatările „Radio Svoboda”)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG