Deputatul Partidului „Edinaia Rossia”, Konstantin Zatulin, a cerut ca în lege să fie păstrat dreptul cetățenilor din R. Moldova, Ucraina, Kazahstan și Belarus de a obține cetățenia rusă prin procedură simplificată. Această procedură permitea reducerea perioadei de ședere a unei persoane pe teritoriul Federației Ruse până la momentul depunerii cererii de cetățenie până la un an sau mai puțin.
Majoritatea deputaților au respins această propunere. Aceeași decizie a fost luată și în cazul solicitării lui Zatulin de a păstra acest drept pentru locuitorii regiunii transnistrene din R. Moldova, unde limba rusă este „limbă de stat”.
Noua lege aduce modificări și în ceea ce privește retragerea cetățeniei. Acum vor exista două categorii de cetățeni:
- cei care au obținut cetățenia rusă la naștere (nu pot fi privați de ea);
- cei care au dobândit-o în alte circumstanțe (pot fi privați în cazul comiterii unor infracțiuni grave și dacă persoana a furnizat informații false despre sine).
Reprezentantul comitetului pentru afacerile CSI, Artiom Turov („Edinaia Rossia”), a explicat modificările legislative prin situația internațională și „amenințările în creștere la adresa securității interne a țării”.
Expulzarea diplomaților și ieșirea treptată din CSI
Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia s-au înrăutățit după invazia acesteia în Ucraina.
- În octombrie 2022, după atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Ministerul de Externe al R. Moldova a declarat persona non grata un angajat al ambasadei ruse la Chișinău.
- În februarie 2023, președinta Maia Sandu a dezvăluit detalii despre un plan al Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova și de a răsturna guvernul pro-european. Moscova a respins acuzațiile.
- Pe 19 aprilie, Guvernul a denunțat acordul Comunității Statelor Independente (CSI) privind activitatea companiei de televiziune și radio MIR pe teritoriul Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că R. Moldova nu va mai „finanța propaganda și dezinformarea” din bugetul de stat.
- În aceeași zi, un angajat al ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata și a fost obligat să părăsească R. Moldova pentru că ar fi manifestat „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău atunci când Poliția de Frontieră a interzis accesul în țară liderului Republicii Tatarstan.
La începutul anului 2023, autoritățile moldovenești au anunțat că R. Moldova se va retrage din unele acorduri semnate în cadrul CSI. De când a devenit președintă, în 2020, Maia Sandu nu a participat la nicio reuniune a șefilor statelor CSI.