Indiferent de rezultat, va fi un moment de cotitură, scrie corespondentul Europei Libere Mike Eckel.
Nu este clar când va începe.
Cel mai mare impediment ar putea fi renumitul sezon de noroaie de primăvară târzie din Ucraina, care fac de netrecut regiuni întregi de câmpuri și păduri, chiar și pentru vehiculele pe șenile.
Conform evaluărilor occidentale, ofensiva va fi mai amplă și mai complicată decât orice alt efort pe care l-a întreprins Ucraina de la lansarea invaziei ruse din 22 februarie 2022. Motiv pentru care experții occidentali sunt și foarte precauți în evaluări.
„Pe teren, realitatea este că suntem într-un impas militar, într-un război de uzură. Ofensiva , care va avea loc probabil după „sezonul noroaielor”, este necesară militar dar și politic”, a declarat Erich Vad, general de brigadă în rezervă al armatei germane și fost consilier militar al cancelarei Angela Merkel. „Este însă puțin probabil ca ofensiva să schimbe situația militară generală, pentru că strict numeric Rusia are superioritatea.”
„Poate că ucrainenii ne vor surprinde”, a spus el pentru RFE/RL. „Ne-au surprins încă de la început. Nimeni nu a crezut că pot rezista cum au făcut-o timp de un an, tocmai din cauza superiorității ruse .”
„Este normal ca ucrainenii să fie nerăbdători să-i împingă pe ruși afară din țară”, a scris și Lawrence Freedman, profesor emerit de studii strategice la King's College din Londra, într-o analiză publicată pe 16 aprilie. „Nu este însă sigur că sunt și suficient de pregătiți pentru o mare ofensivă de primăvară împotriva rușilor.”
Angrenaj complicat de arme, tactici și oameni
Forțele Ucrainei au echipamente noi, arme noi, până la 12 noi brigăzi antrenate de NATO și Statele Unite, totul angrenat într-o strategie complicată cunoscută sub numele de manevre combinate de arme. Este un concept care necesită utilizarea simultană a diferitelor tipuri de armament și unități (artilerie, aeronave, infanterie, tancuri, inginerie), într-o manieră coordonată, „ca într-o simfonie”. Este o strategie nouă pentru ofițerii ucraineni, mulți dintre ei formați în gândirea și tactica sovietică.
Armata ucraineană, cu unitățile noi, cele clasice și cele formate ad-hoc din voluntari, s-a bucurat până acum de un sprijin militar și de securitate american de peste 32 de miliarde de dolari, la care se adaugă alte miliarde de la aliații europeni.
Ajutoarele americane includ arme sofisticate, cum ar fi vehiculele blindate Stryker și Bradley, vehiculele de infanterie Cougar și HIMARS, un sistem de lansare de rachete cu rază lungă de acțiune pe care trupele ucrainene l-au folosit foarte eficient în contraofensiva lor de la Harkov. În Ucraina au ajuns și baterii de rachete Patriot, fabricate în SUA, iar unele sunt deja utilizate, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ihnat. Nu se așteaptă ca tancurile de luptă americane Abrams M1 să sosească la timp pentru contraofensiva de primăvară.
Ucrainenii vor dispune însă de tancurile germane Leopard 2, tancurile britanice Challenger și de vehiculele blindate franceze AMX-10.
Ucrainei îi lipsesc însă alte dotări de bază, cum ar fi vehicule de deminare, sau echipamente cu care să construiască rapid poduri temporare peste râuri.
Nu trebuie uitat și faptul că în ultimele luni, Rusia și-a extins și întărit liniile defensive - câmpuri minate, tranșee, „dinți de dragon” antitanc – în lungul frontului de aproximativ 1.200 de kilometri care se întinde din regiunea Lugansk în sud-vest și până la vărsarea râului Nipru și malurile sale estice din regiunea Herson. În plus, Rusia are linii de aprovizionare mai scurte decât Ucraina.
„Rușii au încă un avantaj numeric și au o dominație în creștere pe câmpul de luptă”, apreciază generalul Erich Vad. „Și acum sunt într-o poziție defensivă foarte puternică. Dacă vrei să-i ataci, ai avea nevoie de o superioritate numerică de cel puțin trei până la cinci ori pe teren.”
„Câștiguri teritoriale modeste”
Este evident că din motive strategice, Ucraina păstrează cu strășnicie secretul locului și momentului când va lansa contraofensiva. Rencent însă, situația a fost complicată de scurgerea în internet a unor documente secrete de mare actualitate ale Pentagonului.
Printre dezvăluiri, sunt și transcrierile unor analize în care Casa Albă își exprimă îndoielile cu privire la șansele de succes ale contraofensivei ucrainene. În cel mai bun caz, ar putea aduce „câştiguri teritoriale modeste”, se apreciază în aceste documente.
„Măcinați rezistența ucrainenilor, a Statele Unite și a aliații europeni”
Ucraina are nevoie acum de un succes tangibil: deși ofensiva de iarnă a Rusiei a eșuat, războiul intrat în luna a 15-a s-a transformat într-un război de uzură.
Estimările occidentale pun pierderile rusești, morți și răniți, la aproximativ 200 de mii de oameni. În cazul Ucrainei este greu de găsit cifre credibile, dar potrivit documentelor secrete ale Pentagonului scurse în internet și unor oficiali occidentali care și-au păstrat anonimatul, pierderile ar depăși 120 de mii de morți și răniți.
Ambele părți au căutat să-și întărească trupele. Rusia a lansat în septembrie anul trecut o mobilizare parțială, pentru a aduce sub arme încă 300 de mii de soldați. Nu toți au fost însă ulterior trimiși pe frontul din Ucraina. Grupul privat de mercenari Wagner a trimis zeci de mii de soldați în luptă. Majoritatea fuseseră recrutați vara trecută, în închisori.
Rusia a lansat între timp o nouă campanie de recrutare și și-a modernizat sistemul de mobilizare, adăugându-i un element electronic.
Nu este clar câte trupe va aduce noua campanie, dar ofițerii ruși speră că vor fi recrutați încă 400.000 soldați.
Se estimează că mare parte din forțele Ucrainei sunt epuizate. La începutul invaziei ruse s-a decretat o mobilizare națională, a fost înființată o rețea de noi brigăzi de asalt numită Garda Ofensivă, sub conducerea Ministerului de Interne. Acum trupele regulate sunt întărite cu unitățile mai bine pregătite și antrenate de NATO.
„În total, am pregătit și echipat mai mult de nouă brigăzi blindate ucrainene noi. Acest lucru va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recupereze teritoriile ocupate”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 27 aprilie.
Un război de uzură favorizează însă Rusia, cu o populație mai mare, o bază industrială mai mare și mai multe resurse naturale. De aceea, sprijinul occidental pentru Ucraina este crucial. Președintele Vladimir Putin a declarat fără ocolișuri că are timp și resursele necesare pentru a rezista Ucrainei și aliaților ei occidentali.
În opinia generalului în rezervă Erich Vad, ar fi bine ca ucrainenii să nu se grăbească. „Cu cât așteaptă mai mult cu lansarea contraofensivei, cu atât mai bine îi pot presa pe aliații occidentali să le ofere mai multe echipamente, tancuri și alte ajutoare vitale”, a spus el.
„Trebuie să demonstreze că sunt eficienți”
Un război de uzură poate fi în favoarea Rusiei și pentru că ar putea reduce disponibilitatea aliaților occidentali de a sprijini la infinit și necondiționat Ucraina. Franța, de exemplu, susține deja activ un fel de încetare a focului sau negocieri de pace.
În Statele Unite, sondajele de opinie arată că scade entuziasmul pentru înarmarea Ucrainei. Un număr mic pentru moment dar în creștere de congresmeni republicani ar vrea ca Statele Unite să-și reducă sau chiar să oprească ajutorul militar, extrem de generos, pentru Ucraina.
„Din punct de vedere politic, ofensiva este importantă pentru a le arăta aliaților occidentali că forțele ucrainene sunt operaționale, că sunt capabile să-i împingă pe ruși afară din regiunile ucrainene ocupate și să schimbe situația militară”, a spus generalul german Erich Vad.
„Victoria pentru ucraineni pare să fie în acest moment eliberarea întregului lor teritoriu, inclusiv a Crimeei”, a declarat David Silbey, istoric militar la Universitatea Cornell, pentru RFE/RL. „Având în vedere retorica, [președintelui Volodimir] Zelenski i-ar fi greu să le vândă ucrainenilor mult mai puțin de atât, în acest moment”.
Deocamdată, puțini observatori externi consideră acest țel realist. Dacă însă Ucraina nu este în măsură să obțină câștiguri teritoriale majore sau să provoace pierderi grele trupelor ruse, liderii occidentali l-ar putea presa pe președintele Zelenski să negocieze cu Moscova.
„Ucraina trebuie să demonstreze nu numai că poate lupta eficient, dar și că poate folosi eficient toate armele sofisticare primite de la aliații occidentali”, scria recent generalul australian în rezervă Mick Ryan.