Linkuri accesibilitate

Donald Trump, primul fost președinte american inculpat la nivel federal


Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat de Ministerul Justiției în urma unei investigații penale privind modul cum a gestionat documente secrete, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.

Nu se știe încă ce documente au fost găsite la reședința din Florida a fostului președinte și dacă securitatea națională a fost periclitată, remarcă NYT.

Este însă pentru prima dată în istoria Statelor Unite că un fost președinte este inculpat penal la nivel federal. Situația este cu atât mai brizantă, remarcă Reuters, cu cât Trump, în acest moment, conduce în cursa din cadrul partidului său republican pentru desemnarea candidatului în cursa prezidențială.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie 2024, și este de așteptat ca din partea democraților să candideze actualul președinte Joe Biden, care și-a anunțat deja intenția de a lupta pentru încă un mandat.

Împotriva lui Trump s-au formulat șapte capete de acuzare, relatează NYT, citând surse bine informate, între care posesia cu bună știință a unor secrete legate de apărarea națională (o încălcare a legii spionajului), declarații false și obstrucționarea justiția. Toate capetele de acuzare vor fi făcute publice marți, când Trump a fost convocat la tribunalul federal din Miami, statul Florida.

Inculparea federală a venit la aproximativ două luni după ce procurorii din New York au înaintat peste 30 de acuzații împotriva lui Trump, tot într-un dosar penal legat de cumpărarea tăcerii unei actrițe de filme X înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Pe care le-a câștigat în fața democratei Hillary Clinton, fosta secretară de stat în administrația Obama.

Trump este primul președinte sau fost președinte american confruntat cu dosare penale, precizează Reuters.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente din proprietatea lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. Printre acestea, 100 erau marcate „secrete”, deși unul dintre avocații lui Trump declarase anterior că toate documentele marcate astfel, fuseseră returnate autorităților.

Trump a susținut că aceste documente fuseseră oricum declasificate încă în timpul președinției sale, dar avocații săi nu au invocat acest argument în fața justiției.

„SUNT UN OM NEVINOVAT!" a scris Trump joi pe platforma sa „Truth Social”, după ce a anunțat că a fost inculpat.

Popularitatea lui Trump neatinsă

În pofida problemelor juridice, Trump rămâne extrem de popular printre alegătorii republicani, arată un sondaj Reuters/Ipsos. Mai mult, elita politica republicană, începând cu principalii săi rivali pentru cursa prezidențială, îl sprijină la unison, afirmând că dosarul federal împotriva lui Trump este motivat politic.

Trump, președinte între 2017 și 2021, se prezintă drept victima unei i vânătoare de vrăjitoare și acuză Ministerul Justiție de partizanat.

Procurorul special Jack Smith, care conduce ancheta privind documentele secrete, conduce și o altă anchetă penală împotriva lui Trump, cea legată de eforturile fostului președinte și aliaților săi de a anul rezultatul alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața democratului Joe Biden.

Reuters precizează că procurorului special i s-a acordat o anumită independență față de Ministerul Justiției, pentru a investiga aceste două dosare cu o mare încărcătură politică.

Separat, Trump este anchetat penal și în statul Georgia, în legătură cu eforturile de a anula victoria lui Biden în acel stat, în cursul prezidențialelor din 2020.

Procurorul special Jack Smith a convocat mari jurii atât la Washington, cât și la Miami. S-a decis să înainteze dosarul în tribunalul federal din Miami pentru că statul Florida este mai echilibrat politic, între republicani și democrați. Toate șansele ca și juriul care va pronunța verdictul să fie mai echilibrat. La Washington, juriul risca să fie puternic democrat, remarcă Reuters.

Cum se alege un procuror special?

  • Jack Smith, procuror cu experiență în investigarea crimelor de război și în anchete publice privind cazuri de corupție, a fost ales în 2022 de ministrul american al Justiției, Merrick Garland.
  • Merrick Garland, membru al administrației democrate, l-a însărcinat cu două anchete cu mare încărcătură politică, legate de fostul președinte Donald Trump: ancheta privind documentele secrete și cea legată de atacul din 6 ianuarie 2022 asupra Capitolului și eforturile de a anula alegerile din 2020.
  • Fostul președinte Donald Trump ar putea fi contracandidatul republican al președintelui democrat Joe Biden în alegerile din 2024.
  • Procurorii speciali sunt numiți în cazurile în care Ministerul Justiție se percepe în conflict de interese sau se consideră că este în interesul general să fie anchetat de o persoană din afara administrației.
  • Potrivit Codului Regulamentelor Federale, un procuror special trebuie să aibă „o reputație solidă de integritate și imparțialitate”, precum și „cunoștințe aprofundate privind legislația penală și politicile Ministerului Justiției”.

(sursă: AP)

Experții juridici spun că avocații lui Trump ar putea tergiversa mult începerea procesului, lansând mai întâi o lungă procedură de contestare a locului de desfășurare.

Trump nu este singurul fost oficial guvernamental care are probleme cu deținerea de documente secrete.

Președintele Joe Biden și fostul vice-președinte al lui Trump, Mike Pence au fost de asemeni anchetați pentru modul cum au gestionat documente secrete după încheierea diverselor mandate pe care le-au deținut.

În cazul lui Biden este vorba de documente din timpul când era senator și ulterior vice-președinte în administrația Obama.

Ministerul Justiție a închis săptămâna trecută ancheta care-l viza pe Pence, fără să înainteze vreo acuzație.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG