Linkuri accesibilitate

AIEA cere acces suplimentar la centrala Zaporojie pentru a verifica dacă există explozibili


Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, vizitează centrala Zaporojie pe 15 iunie.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, vizitează centrala Zaporojie pe 15 iunie.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a solicitat, la 5 iulie, un acces suplimentar la centrala nucleară Zaporizhzhya din Ucraina pentru a confirma că nu există mine sau explozibili la fața locului, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de planificarea unor provocări.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat, în această săptămână, avertismentele referitoare la planurile Rusiei în legătură cu centrala ocupată, iar armata ucraineană susține că pe acoperișul centralei au fost plasate obiecte străine, similare unor dispozitive explozive.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat pe 5 iulie că AIEA a aflat de rapoartele potrivit cărora au fost plasate mine și alți explozibili în interiorul și în jurul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), dar că experții AIEA aflați la fața locului au inspectat părți ale acesteia și nu au observat niciun indiciu vizibil de mine sau explozibili.

Pe de altă parte, inspectorii AIEA au solicitat acces suplimentar „necesar pentru a confirma absența minelor sau a explozibililor la fața locului”, a declarat Grossi. Inspectorii AIEA vor să aibă acces mai ales la acoperișurile unităților 3 și 4 ale reactoarelor, a precizat el.

Armata ucraineană a anunțat pe 4 iulie că dispozitive explozive au fost plasate pe acoperișul exterior al unităților 3 și 4 ale centralei. AIEA dorește, de asemenea, să aibă acces la compartimente din hala turbinelor și la unele părți ale sistemului de răcire de la centrală, a declarat Grossi.

De partea cealaltă, afirmațiile Moscovei cu privire la o potențială provocare la centrală au venit din partea unui consilier al agenției nucleare ruse Rosatom, care a declarat că Rusia a primit informații potrivit cărora armata ucraineană va încerca să atace centrala ZNPP în noaptea de 5 iulie. Grossi, care a cerut înființarea unei zone de securitate în jurul centralei, a subliniat importanța verificării de către echipa AIEA a întregii centrale pentru a monitoriza respectarea deplină a principiilor de protecție și de prevenire a unui accident nuclear.

„Ținând cont de faptul că, în regiunea în care se află această importantă centrală nucleară, tensiunile și activitățile militare sunt în creștere, experții noștri trebuie să poastă verifica faptele de pe teren", a declarat Grossi. „Rapoartele lor independente și obiective ar ajuta la clarificarea situației actuale de la sit, ceea ce este crucial într-un moment ca acesta, cu acuzații și contraacuzații neconfirmate", a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația de la uzină a fost principalul punct de pe ordinea de zi la 5 iulie, în cadrul unei reuniuni a comandanților militari de top din Ucraina. Președintele Ucrainei a afirmat că comandanții au petrecut două ore discutând despre principalele provocări, inclusiv despre protecția centralei nucleare, situația de pe front și extinderea producției proprii de echipamente militare și arme ale Ucrainei.

De asemenea, Ucraina a cerut comunității internaționale să aibă o reacțiela situația de la centrala nucleară nucleară ZNPP. „Este timpul ca lumea să ia măsuri imediate”, a declarat Ministerul de Externe.

Grossi a mai spus că echipa AIEA prezentă la centrală nu a raportat niciun bombardament sau explozie recentă și a adăugat că prezența militară la sit pare neschimbată.

Forțele rusești au ocupat centrala de la scurt timp după ce a început invazia totală neprovocată a Rusiei în februarie 2022. Centrala, care nu mai generează electricitate, a fost afectată de bombardamente care au provocat întreruperi ale alimentării cu energie electrică, de care centrala are nevoie pentru a menține răcirea reactoarelor.

Grossi a vizitat ultima dată centrala în iunie, după ce barajul Kahovka s-a rupt, spunând atunci că este „foarte îngrijorat” de luptele active din apropierea centralei.

Ruperea barajului din aval de centrală a provocat, de asemenea, o reducere a alimentării cu apă a rezervorului folosit pentru a umple bazinul pe care centrala îl folosește pentru a împiedica supraîncălzirea celor șase reactoare ale sale.

XS
SM
MD
LG