Linkuri accesibilitate

Lavrov: Rusia va considera avioanele F-16 o amenințare nucleară, dacă sunt livrate Ucrainei


 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Rusia va considera avioanele de luptă occidentale F-16 trimise în Ucraina drept o ameninţare „nucleară” din cauza capacităţii lor de a transporta arme atomice, a declarat joi, 13 iulie ministrul de externe Serghei Lavrov.

De luni de zile, Kievul cere insistent aliaților occidentali să-i livreze avioane moderne de luptă F-16, argumentând că nu poate spera la o victorie în războiul cu Rusia dacă nu-și controlează spațiul aerian, cum spunea și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie.

Mult timp, Statele Unite – care sunt producătoarele originale ale avioanelor - s-au opus livrării sau transferului de F-16 în Ucraina.

Pe 21 mai însă, președintele american Joe Biden a anunțat că începe antrenarea piloților ucraineni pe F-16. El a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului G7 de la Hiroshima, la care a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe 23 mai, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat că pregătirea piloților ucraineni a început deja „în mai multe țări”, inclusiv în Polonia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit pe 13 iulie și despre un presupus plan al Statelor Unite de a transfera F-16 în Ucraina, deși Washingtonul nu a aprobat până acum vreo livrare, relatează AFP.

„Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio asigurare nu va schimba această realitate”, a spus Lavrov, citat de ministerul rus de externe.

„În cursul operațiunilor de luptă, militarii noștri nu vor putea decide pentru fiecare avion în parte, dacă este sau nu echipat cu arme nucleare”.

„Vom considera însuși faptul că forțele armate ucrainene au astfel de avioane drept o amenințare nucleară din partea Occidentului ”, a mai spus Lavrov.

Coaliția pentru F-16

Olanda și Danemarca conduc inițiativa de instruire a piloților ucraineni pentru F-16, inițiativă din care fac parte 11 națiuni. Memorandumul de cooperare a fost semnat mați 11 iulie, la Vilnius, în prima zi a summitului NATO. Din grup fac parte: Ucraina, România, Olanda, Danemarca, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie și Suedia.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov a declarat că acordul va permite pregătirea piloților, dar și instruirea tehnicienilor și a altor categorii de personal.

In plus, a scris Reznikov pe contul său de twitter, memorandumul oferă și posibilitatea includerii în program și a altor tipuri de avioane.

Instruirea piloților ucraineni va începe în august, în Danemarca și va dura între șase și opt luni, după care ar putea începe și livrarea de F-16, declara tot la Vilnius secretarul general NATO Jens Stotenberg.

Tot Danemarca ar putea fi prima țară care să livreze Ucrainei aceste avioane de producție americană, după ce Statele Unite au autorizat în principiu un astfel de transfer.

România și hub-ul regional

O altă posibilitate pentru instruirea piloților ucraineni va fi hub-ul din România, care se va crea pentru instruirea piloților români în primul rând, dar de care vor putea profita și piloții țărilor aliate și partenere.

În acest moment, România nu are capacitatea logistică de a-și antrena piloții proprii pentru pilotarea de F-16. Ei se antrenează în afara României, în condițiile în care, recent, România a cumpărat încă 32 de avioane F-16, precizează redacția de la București a Europei Libere.

XS
SM
MD
LG