Linkuri accesibilitate

SBU își revendică responsabilitatea pentru explozia podului din Crimeea din octombrie


Incendiu pe podul Kerci după explozie, Crimeea ocupată, 8 octombrie 2022
Incendiu pe podul Kerci după explozie, Crimeea ocupată, 8 octombrie 2022

Serviciul de securitate al Ucrainei a revendicat miercuri pentru prima dată o explozie care a avariat grav, în octombrie anul trecut, podul Kerci care leagă de Rusia peninsula Crimeea ocupată.

Explozia, despre care autoritățile ruse spun că a fost cauzată de un camion-bombă, a provocat moartea a trei persoane.

Vorbind miercuri la televiziunea națională ucraineană, șeful Serviciului de Securitate ucrainean Vasil Maliuk a spus că agenția sa se află în spatele atacului.

„Au fost multe operațiuni diferite, operațiuni speciale. Vom putea vorbi despre unii dintre ei public și cu voce tare după victorie, nu vom vorbi deloc despre alții”, a spus Malyuk. „Este una dintre acțiunile noastre, și anume distrugerea podului din Crimeea pe 8 octombrie anul trecut”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a arestat cinci cetățeni ruși și trei cetățeni din Ucraina și Armenia în legătură cu explozia care a avariat podul peste strâmtoarea Kerci, la 8 octombrie. Explozia de pe Podul Crimeei, care are o lungime de 18 kilometri, a vizat o secțiune a podului rutier, oprind temporar traficul de camioane și mașini. De asemenea, deflagrația din octombrie trecut a aruncat în aer mai multe cisterne de combustibil dintr-un tren care se îndrepta dinspre sudul Rusiei spre peninsula Crimeea, anexată de Moscova.

Podul din Crimeea a fost finalizat în mai 2018, iar construcția sa a costat aproximativ patru miliarde de dolari. A fost un proiect de prestigiu semnificativ, menit să consolideze pretențiile Moscovei asupra Crimeei. A fost inaugurat cu mare fast de președintele rus Vladimir Putin.

Podul este vital din punct de vedere logistic pentru campania militară a Rusiei în Ucraina, pe el fiind transportate proviziile pentru trupele rusești care luptă în sudul Ucrainei.

Un alt atac asupra podului de acum aproape două săptămâni, care a ucis doi oameni, soț și soție și a rănit-o grav pe fiica acestora, a provocat prăbușirea parțială a unei travee a podului. Pagubele au părut inițial a fi mai puțin grave decât cele provocate de atacul din octombrie, dar au evidențiat vulnerabilitatea podului. Maliuk nu a menționat cine s-a aflat în spatele atacului mai recent.

Podul care leagă Crimeea de Rusia are o mare importanță pentru Moscova, atât din punct de vedere logistic, cât și psihologic, fiind o arteră-cheie pentru aprovizionarea militară și civilă și un semn al controlului Kremlinului asupra peninsulei pe care a anexat-o în 2014.

XS
SM
MD
LG