Linkuri accesibilitate

Guvernul a aprobat denunțarea a cinci acorduri cu CSI din domeniul energetic


Ministerul Energiei a explicat, într-un comunicat, că prevederile acordurilor cu CSI din domeniul electroenergetic sunt astăzi irelevante și inaplicabile.
Ministerul Energiei a explicat, într-un comunicat, că prevederile acordurilor cu CSI din domeniul electroenergetic sunt astăzi irelevante și inaplicabile.

Patru acorduri care se referă la cooperarea în domeniul electroenergetic și unul ce ține de tranzitul petrolului prin conducte magistrale pe teritoriul R. Moldova, încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), urmează să fie denunțate.

Guvernul a aprobat miercuri, 2 august, retragerea Republicii Moldova din mai multe acorduri cu CSI din domeniul energetic. Este vorba de coordonarea relațiilor în domeniul electroenergeticii, inclusiv participarea în cadrul Consiliului Electroenergetic, asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice, tranzitul de energie și putere electrică, stabilirea timpului unic pentru ridicarea indicelor de pe dispozitivele de evidență a energiei electrice, transportate prin linii interstatale de transmisiune electrică, promovarea unei politici coordonate în domeniul tranzitării petrolului și a produselor petroliere prin conducte magistrale.

Tratatele au fost semnate între anii 1992 și 2006.

Ministerul Energiei a explicat, într-un comunicat, că prevederile acordurilor cu CSI din domeniul electroenergetic sunt astăzi irelevante și inaplicabile. Autoritățile amintesc că, după începerea războiului Rusiei în Ucraina, R. Moldova și Ucraina au efectuat mai multe teste pentru a se decupla de la sistemul electroenergetic unificat. Pe 16 martie 2022, operatorii de transport și sistem de energie electrică din Europa Continentală au realizat, în regim de urgență, sincronizarea Sistemului de Energie Continental European al ENTSO-E cu sistemele electroenergetice ale R. Moldova și Ucrainei.

„Respectiv, în prezent, sistemul energetic din R. Moldova are capacitatea tehnică de import/export a energiei electrice atât din Ucraina, cât și din România, precum și alte state europene, capacitate care a fost utilizată prin stabilirea mai multor relații comerciale cu producătorii de energie electrică din România, începând cu luna octombrie 2022, când, din cauza atacurilor militare asupra infrastructurii energetice, Ucraina a interzis exporturile de energie electrică”, se arată în nota informativă a proiectului privind denunțarea acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergetic.

În același timp, Ministerul Energiei susține că prevederile acestor acorduri „nu mai sunt corelate cu agenda și direcțiile prioritare de dezvoltare a sectorului, de integrare a piețelor de energie în piețele Uniunii Europene”.

În acest context, autoritățile amintesc că, în 2022, au fost aplicate regulile pieței energiei electrice, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care au creat condiții pentru ca sectorul electroenergetic să se dezvolte în corespundere cu practicile europene pentru integrarea pieței R. Moldova cu cea a UE.

În ceea

ce privește acordul privind tranzitarea petrolului și produselor petroliere prin conducte magistrale, autoritățile menționează că pe teritoriul R. Moldova nu se află conducte destinate transportului sau tranzitului de astfel de produse. Prin urmare, este irelevant ca R. Moldova să facă parte din acest acord.

Cele cinci proiecte privind denunțarea acordurilor urmează să fie votate în Parlament. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a anunțat, pe 15 mai, că R. Moldova se va retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, declarând că este primul pas spre ieșirea completă din această comunitate. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au denunțat mai multe acorduri semnate cu țările CSI.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG