Linkuri accesibilitate

Ucraina a eliberat un sat strategic. Rusia continuă să atace ținte civile


Un membru al Brigăzii 47 Mecanizate Separate vorbind cu o femeie din zona eliberată, în Robotine, în regiunea ucraineană Zaporojie, pe 22 august.
Un membru al Brigăzii 47 Mecanizate Separate vorbind cu o femeie din zona eliberată, în Robotine, în regiunea ucraineană Zaporojie, pe 22 august.

Pe 22 august, armata ucraineană a anunțat că forțele sale au eliberat un sat strategic din sudul țării, după două luni de lupte crâncene, în timp ce Rusia a continuat să lanseze o ploaie de rachete și drone asupra mai multor regiuni din Ucraina, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte câteva.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat la 22 august că trupele ucrainene au eliberat Robotine, un sat situat de-a lungul unui drum important care duce spre Melitopol, în regiunea Zaporojie.

Melitopol, cunoscut drept „poarta de intrare în Crimeea”, fusese capturat de trupele rusești în luna martie a anului trecut, după mai multe zile de lupte grele.

„Soldații brigăzii 47 au luptat pentru a intra în Robotine”, a scris Malyar pe canalul ei Telegram.

Brigada a 47-a a postat online un videoclip în care apar femei în lacrimi care își salută soldații și a declarat că organizează evacuarea civililor din sat.

Institutul american pentru studierea războiului (ISW) a confirmat că trupele ucrainene au obținut „succese tactice semnificative” în RobotIne pe 20-21 august.

Dacă forțele ucrainene avansează și recuceresc Melitopol, situat la intersecția a două autostrăzi importante și a unui nod feroviar major, ar putea folosi orașul ca o trambulină pentru a elibera întreaga regiune Zaporojie.

Armata ucraineană și oficialii regionali au raportat pe 22 august atacuri cu drone și rachete rusești asupra localităților Cernihiv, Zaporojie, Krivoi Rog și Kupiansk. Ministerul rus al Apărării a declarat, la rândul său, că a respins atacurile cu drone asupra regiunilor Moscova și Briansk, ordonând, în același timp, închiderea temporară a trei aeroporturi din capitala Rusiei.

În orașul Cernihiv, din nordul orașului, un bărbat a fost ucis de bombardamentele rusești, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Ciaus. Pe 19 august, cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și 129 au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului.

Tot pe 22 august, o persoană a fost rănită și 20 de clădiri au fost avariate într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul Serhi Lisak pe contul său Telegram.

Rusia a atacat și orașul Zaporojie din sudul nopții, provocând pagube, dar fără victime, a informat secretarul Consiliului orășenesc Zaporojie, Anatoli Kurtev, pe 22 august.

Trupele ruse au bombardat Kupiansk și Vovciansk în regiunea de est Harkiv peste noapte, a declarat Oleh Sîniehubov, guvernatorul regiunii, pe 22 august. „Patru clădiri rezidențiale au fost avariate și distruse”, a spus Sîniehubov pe canalul lui Telegram, adăugând că o femeie a fost rănită ușor.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat în dimineața zilei de 22 august că a doborât patru drone peste noapte - două în regiunea Moscova și două în regiunea Briansk, la aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Moscova.

Agenția de știri de stat rusă TASS a relatat că trei aeroporturi din Moscova -- Vnukovo, Domodedovo și Șeremetievo - și-au întrerupt pentru scurt timp zborurile, fără a oferi un motiv pentru suspendare.

În ultimele zile, aeroporturile din Moscova și-au suspendat zborurile de mai multe ori din cauza a ceea ce autoritățile au spus că sunt atacuri cu drone ucrainene.

Ministerul a spus, de asemenea, în dimineața zilei de 22 august, că un avion de război rusesc a distrus o „ambarcațiune ucraineană de recunoaștere” care naviga în vecinătatea instalațiilor rusești de gaze din Marea Neagră. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Pe câmpul de luptă, continuă luptele grele în estul și sudul Ucrainei, Statul Major al armatei ucrainene afirmând că a fost respins un contraatac rusesc în Bahmut, orașul din regiunea de est a Donețk, ținta a luni de lupte grele înainte să cedeze în fața forțelor ruse, în mai.

Pe frontul diplomatic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 22 august că a avut „o întâlnire deschisă, cinstită și fructuoasă” cu omologul său sârb Aleksandar Vučić.

„Conversație bună despre respectul pentru Carta ONU și inviolabilitatea granițelor. Despre viitorul comun al națiunilor noastre în casa europeană comună. Cu privire la dezvoltarea relațiilor noastre, este în interesul nostru reciproc”, a spus Zelenskiy într-o postare pe rețelele de socializare X. platformă, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, a respins presiunile UE de a se alătura sancțiunilor occidentale pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Întâlnirea a avut loc în marginea summitului Ucraina-Balcani desfășurat la Atena, a spus președinția ucraineană.

XS
SM
MD
LG