Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești ucid și rănesc civili în Herson și Donețk


Fumul se ridică peste Avdiivka,oraș care a cunoscut lupte grele în ultimele zile.
Fumul se ridică peste Avdiivka,oraș care a cunoscut lupte grele în ultimele zile.

Sudul Hersonului a fost din nou bombardat de armata rusă în dimineața zilei de 14 octombrie.

Forțele rusești au bombardat din nou zone civile din estul și sudul Ucrainei, ucigând cel puțin o persoană și rănind peste 20, au raportat oficialii regionali la 14 octombrie.

De asemenea, luptele continuă cu o intensitate tot mai mare în jurul orașelor Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde Moscova a lansat o ofensivă în ultimele zile.

„Adrenalină maximă": Elicopterele ucrainene Mi-8 zboară rapid și la joasă înălțime în misiunile de luptă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Orașul Berislav, în regiunea sudică Herson, a fost din nou bombardat de armata rusă în dimineața zilei de 14 octombrie, a raportat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, care a precizat că o femeie a fost ucisă.

„În jurul orei 6 dimineața, armata rusă a lovit orașul. Au lovit o casă particulară. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost găsită sub dărâmături”, scrie Prokudin pe Telegram, adăugând că femeia a murit ulterior din cauza rănilor.

Cu o zi înainte, o dronă rusă a lovit o mașină în Berislav, rănind un bărbat și ucigând-o pe soția acestuia.

Bombardamentele rusești asupra așezărilor civile au rănit 22 de civili în ultimele 24 de ore în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a raportat guvernatorul regional interimar Ihor Moroz la 14 octombrie.

„Atacurile armatei ruse au rănit 22 de locuitori din regiunea Donețk: 21 în Pokrovsk și unul în Avdiivka", a declarat Moroz pe Telegram.

Separat, armata ucraineană a declarat că trupele sale au purtat 100 de lupte corp la corp cu cele rusești în Donețk și în zona Melitopol din regiunea sudică Zaporojie.

Luptele au fost deosebit de intense în ultimele zile în Avdiivka, la nord de orașul Donețk, unde trupele rusești au organizat o ofensivă în încercarea de a pătrunde prin apărarea ucraineană.

La 13 octombrie, Ucraina a acuzat forțele rusești că au folosit fosfor în timpul asaltului lor actual asupra Avdiivka.

"Avdiivka. Pământul nostru, un oraș ucrainean. Rușii au aruncat o mulțime de oameni în această direcție. Ei folosesc fosfor, împreună cu forța lor de tun [trupele]", a declarat Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, pe Telegram.

Nu se știe dacă Iermak se referea la munițiia cu fosfor alb, care nu este interzisă de dreptul internațional, dar utilizarea lor este strict reglementată, deoarece substanța chimică poate provoca arsuri profunde, iar tratarea rănilor provocate de aceasta este foarte dificilă în condiții de câmp de luptă.

Asaltul asupra Avdiivka, considerat cel mai mare atac rusesc în est de la începutul contraofensivei ucrainene în urmă cu câteva luni, ar fi implicat aproximativ două mii de soldați, numeroase vehicule blindate și sprijin aerian.

Într-un mesaj pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski i-a lăudat pe apărătorii din Avdiivka. „Sunt recunoscător fiecărui soldat, fiecărei unități pentru rezistența lor”, a scris Zelenski.

Între timp, Marina ucraineană a declarat că, la 13 octombrie, a lovit o navă de patrulare rusă și un remorcher în portul Sevastopol din Marea Neagră ocupat.

„Ieri (13 octombrie) a fost vineri treisprezece pentru flota Federației Ruse din Marea Neagră... Nava de patrulare Pavel Derjavin a fost lovită de două ori. Abia a doua oară a înțeles că este momentul să plece din Sevastopolul nostru. Confirmăm, de asemenea, avariile suferite de remorcherul Bur. Acesta a fost remorcat și are avarii relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei Dmitro Pletenciuk pentru televiziunea ucraineană.

Rusia nu a comentat afirmația, care nu a fost confirmată din surse independente.

XS
SM
MD
LG