Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Putem intra în UE mai întâi cu malul drept, apoi și cu cel stâng


Președinta Maia Sandu, în vizită la sediul central al Europei Libere din Praga, alături de președintele interimar al instituției, Jeffrey Gedmin, 16 octombrie 2023.
Președinta Maia Sandu, în vizită la sediul central al Europei Libere din Praga, alături de președintele interimar al instituției, Jeffrey Gedmin, 16 octombrie 2023.

Președinta Maia Sandu crede că în următorii câțiva ani va exista o șansă „geopolitică” de rezolvare a conflictului transnistrean. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, R. Moldova va putea intra în UE mai întâi cu malul drept al Nistrului, apoi cu cel stâng, a mai spus șefa statului Europei Libere.

Maia Sandu a făcut remarca într-un interviu acordat luni, la Praga, lui Rikard Jozwiak, editorul pentru afaceri europene al Europei Libere. Ea a adăugat că ar fi preferabil ca R. Moldova să se integreze în UE ca stat unitar.

Întrebată dacă vede posibilitatea unei integrări în UE după modelul Ciprului divizat, Maia Sandu a răspuns: „Va trebui să discutăm despre asta”.

Problema „importului de conflicte” în UE odată cu o nouă extindere, pe care unii oficiali o văd posibilă în jurul anului 2030, constituie una din temele cele mai sensibile ale discuțiilor preliminare legate de primirea unor noi membri ca Ucraina, Moldova sau țările din vestul Peninsulei Balcanice.

În vreme ce unii invocă ca precedent favorabil modelul Ciprului, țară primită în 2004 deși nu-și controlează regiunea nordică, turcească, alții cred că primirea mai multor țări cu dispute teritoriale de durată (Moldova, Ucraina, Bosnia, Kosovo etc.) ar prezenta un risc de securitate prea mare pentru UE.

UE încă nu a formulat o poziție definitivă pe această temă.

Maia Sandu: Putem intra în UE mai întâi cu malul drept, apoi și cu cel stâng
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:08 0:00

Câteva idei principale din interviul acordat de Maia Sandu Europei Libere:

  • Eliminarea din competiția electorală a politicienilor din Partidul Șor a fost un răspuns la tentativa acelei grupări de a cumpăra cu bani murdari, din Rusia, voturile alegătorilor. Nu există vreun pericol ca măsurile luate împotriva acelor politicieni să creeze un precedent care să se întoarcă în viitor împotriva forțelor numite „democratice”. Lupta cu corupția începe, în Moldova, cu lupta împotriva corupției politice.
  • Moldovenii nu vor îngheța la iarnă, și nu vor sta pe întuneric, deși Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazelor rusești spre Cuciurgan. Moldova este mult mai bine pregătită pentru iarnă anul acesta decât anul trecut, inclusiv cu stocuri de gaze. Linia de înaltă tensiune pentru importul de curent electric din România este un proiect complex, cu termen de finalizare în 2025.
  • R. Moldova nu are cum să știe dacă în amestecul de gaze cumpărate pe piață sunt și gaze rusești. Avantajul achizițiilor de pe piață este că de acum Moldova cumpără gaze pe piață și nu mai poate fi șantajată de Rusia cu „închiderea robinetului” în scopuri politice.

Maia Sandu se află la Praga cu ocazia celei de-a 27-a ediții a conferinței internaționale Forum 2000, inițiată în anii 1990 de fostul președinte ceh Václav Havel.

Sandu a vorbit în deschiderea reuniunii, luni, imediat după președintele țării-gazdă, Petr Pavel. Discursul ei a fost despre cum agresiunea rusească împotriva Ucrainei ar fi creat o nouă „cortină de fier” în Europa, obligând țările să aleagă de care parte doresc să fie.

Moldovenii au ales – potrivit Maiei Sandu – să meargă pe calea democrației și libertății, întruchipate de obiectivul aderării la Uniunea Europeană.

„Nu ne abandonați!”, a rugat în final președinta moldoveană, care a avut pe agenda vizitei în capitala cehă și o întâlnire separată cu omologul ei ceh, Petr Pavel.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG