Linkuri accesibilitate

Democrații din Senatul SUA blochează cererea republicană de a ajuta doar Israelul, nu și Ucraina


Democrații din Senatul american au blocat pe 7 noiembrie un efort al republicanilor de a obține o aprobare rapidă a unui proiect de lege care oferă ajutor de urgență Israelului.

Proiectul care a trecut săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, nu prevede niciun ajutor pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei.

Democrații au subliniat importanța acordării de ajutor atât Ucrainei, cât și Israelului, pe lângă ajutorul umanitar, finanțarea securității la frontiere și banii pentru a contracara prezența China în zona indo-pacifică, ajutoare cuprinde de o cerere de finanțare de 106 miliarde de dolari pe care președintele Joe Biden a trimis-o luna trecută Congresului.

Interese divergente între republicanii din Congres

Recent, noul președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson s-a întâlnit pentru prima dată cu senatorii republicani pentru un dejun la Congres. După întâlnire, senatorii au părăsit sala promițându-și sprijinul pentru noul lider. Johnson este susținătorul reducerii semnificative de cheltuieli și al decuplării ajutorului acordat Israelului și Ucrainei, parte a pachetului unic propus de administrația Biden. Joe Biden ceruse o finanțare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Propunerile lui Johnson au creat diviziuni în cadrul partidului republican, făcând dificilă, dacă nu chiar imposibilă, gestionarea problemelor critice precum apărarea democrațiilor în străinătate și menținerea funcționării guvernului federal.

Imediat după ce a câștigat (pe 26 octombrie) conducerea Camerei, într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News , Johnson și-a exprimat scepticismul cu privire la ajutorul american pentru Ucraina, lăsând de înțeles că sprijinul pentru Ucraina ar trebui decuplat de cel pentru Israel.

„Israelul este o problemă diferită. O să propunem un pachet separat pentru Israel, de 14 miliarde de dolari”, a spus Johnson la televiziunea Fox News, pe 26 octombrie.

„Nu-i putem permite lui Putin să câștige în Ucraina, pentru că nu cred că s-ar opri acolo”, a mai spus Johnson, care a cerut însă mai mult control asupra banilor dați Kievului pentru a susține un război al cărui final încă nu se întrevede. „Vrem să știm clar care este obiectivul nostru acolo, cum definim sfârșitul”, a mai declarat Johnson.

XS
SM
MD
LG