Textul declarației a fost publicat de președinția conferinței deținută de Emiratele Arabe Unite (EAU), miercuri dimineața, și adoptat în plen doar câteva ore mai târziu, notează DPA. Ovaționat de asistență, președintele summit-ului climatic, Sultan Al Jaber, a numit decizia drept „un succes istoric”. „Este posibil ca generațiile viitoare să nu vă cunoască numele, dar că vor fi recunoscătoare”, a declarat al-Jaber, adresându-se participanților la summit.
Conferința COP28 urma să se încheie marți, însă a intrat în prelungiri pe fondul obiecțiilor că documentul final nu este destul de categoric în privința angajamentelor de a pune capăt utilizării combustibililor fosili.
Textul declarației solicită „o tranziție de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil”, dar și „accelerarea” acțiunilor necesare pentru a atinge obiectivul de „emisii zero” a gazelor cu efect de seră către anul 2050.
Planul convenit este de a menține ținta de 1,5 grade Celsius la un nivel realizabil. Este vorba despre obiectivul acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Mai mulți experți în domeniul climei și ecologiști și-au exprimat temeri în legătură cu șansele realizării acestui obiectiv.
Proiectul anterior al documentului final al COP28 menționa necesitatea de a reduce atât consumul, cât și producția de combustibili fosili. Peste 100 de state ceruseră o formulare mai cuprinzătoare și anume „eliminarea treptată” a combustibililor fosili. Lipsa acestei prevederi în declarația finală a provocat critici severe din partea mai multor delegații.
Textul a lăsat de asemenea deschise unele portițe, cum ar fi folosirea în continuare a gazului, precum și utilizarea unor tehnologii controversate pentru depozitarea și captarea CO2.
O declarație critică a formulat fostul președinte american Al Gore, probabil cel mai cunoscut lider pentru climă din Statele Unite: „Decizia COP28 de a reunoaște în sfârșit că criza climatică este de fapt o criză a combustibililor fosili este o importantă piatră de hotar. Dar este de asemenea un minumum a ceea ce trebuie să facem, și vine târziu. Influența petrostatelor este încă evidentă în jumătățile de măsură și portițele de scăpare incluse în acordul final”
Declarația reuniunii de la Dubai include și obiectivul triplării capacității energiilor regenerabile până în 2030 și dublarea ritmului eficienței energetice în aceeași perioadă. Tarile membre G20 s-au angajat deja să îndeplinească acest obiectiv.
Moldova la COP28
Republica Moldova a fost reprezentată la reuniunea COP28 din Dubai de ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Delegația moldoveană a semnat la COP28 din EAU mai multe înțelegeri internaționale, inclusiv pentru mărirea proporției energiei regenerabile, pentru eficiența energetică, dar și pentru triplarea producției de energie nucleară până în 2050.
Totodată, Republica Moldova s-a oferit să ajute, poate ca președintă, la organizarea summit-ului COP29 de la anul, pe fondul unor neînțelegeri între țările est-europene, cărora le vine rândul să-l găzduiască.
În R. Moldova va intra în vigoare la 1 ianuarie un „Program de dezvoltare cu emisii scăzute”, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Într-o prezentare a planului pe site-ul PNUD se spune că Republica Moldova, care este responsabilă de sub 1% din emisiile globale, este a patra țară din lume care a elaborat un asemenea plan sectorial, angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de anul de referință 1990.
Cea mai mare reducere urmează să se producă în sectorul energetic, cu 81%. Pentru a reduce emisiile, programul prevede, între altele, construcția unor surse de generare a energiei eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate de 600 MW, și a energiei electrice și termice pe biogaz - de 50 MW.