După un „dejun de lucru” cu Maia Sandu, președintele Macron a enumerat la o conferință de presă amenințările cu care se confruntă în această perioadă R. Moldova: impactul economic al războiului declanșat de ruși împotriva Ucrainei vecine, violarea spațiului ei aerian de drone rusești, dezinformarea, tentativele de destabilizare etc.
El a spus că Franța va continua să sprijine Moldova, încă mai mult decât până acum, anunțând deschiderea „în lunile următoare” a unei misiuni permanente de apărare la Chișinău.
Macron a vorbit și despre consolidarea cooperării economice bilaterale, fără să intre în detalii.
În propria ei adresare către presă, Maia Sandu a confirmat toate pericolele la adresa R. Moldova menționate de Macron, insistând că țara este decisă să continue pe calea integrării în UE.
În prezența președinților celor două țări, s-a semnat apoi un acord de cooperare în domeniul securității și apărării de către miniștrii Apărării, Anatolie Nostaîi și Sébastien Lecornu.
Ministrul economiei, Dumitru Alaiba, și ministrul francez pentru afaceri europene, Stéphane Séjourné, au semnat la rândul lor un acord de cooperare economică pentru 2024-2029.
Detalii despre conținutul acordurilor nu au fost făcute publice.
Sprijină Franța, sprijină și UE
Tot joi, la Paris are loc o reuniune virtuală prezidată de francezi a miniștrilor Apărării și de Externe europeni, iar pe agendă se află și consolidarea sprijinului militar pentru Republica Moldova.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Christophe Lemoine, anticipa zilele trecute că în cadrul reuniunii destinate prioritar sprijinirii Ucrainei participanții urmau să vină și cu idei concrete privind apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special a R. Moldova.
„Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive”, a declarat Lemoine la 29 februarie, potrivit Reuters.
Acordul de securitate semnat joi a fost precedat de altele, cu cadre mai înguste.
În noiembrie anul trecut, ministerele apărării ale R. Moldova și Franței au aprobat un acord de cooperare în domeniul militar. Documentul prevede că părțile urmează să coopereze în sectoare precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, schimbul de experiență în domeniul organizării forțelor armate și alte domenii.
Anterior, R. Moldova și Franța au mai semnat un acord de cooperare în domeniul securității la 15 iulie 1998.
La finele anului trecut, R. Moldova a procurat un sistem de monitorizare a spațiului aerian de la compania franceză Thales, pentru suma de 14 milioane de euro.