Linkuri accesibilitate

Rusia nu va ancheta prăbușirea avionului lui Prigojin conform regulilor internaționale


O aeronavă privată Embraer Legacy 600 pe pista aeroportului internațional Pulkovo din Sankt Petersburg, 9 mai 2023
O aeronavă privată Embraer Legacy 600 pe pista aeroportului internațional Pulkovo din Sankt Petersburg, 9 mai 2023

Centrul brazilian pentru Cercetare și Prevenire a Accidentelor Aeronautice (CENIPA) a declarat că, dacă ar fi invitat și ancheta ar fi organizată conform normelor internaționale, s-ar alătura unei investigații conduse de Rusia.

Rusia a informat autoritatea braziliană de investigare a aeronavelor că nu va investiga prăbușirea avionului Embraer de fabricație braziliană în care a murit șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin în conformitate cu regulile internaționale „în acest moment”, a declarat agenția braziliană marți, pentru Reuters.

Prigojin, doi locotenenți din conducerea grupului Wagner și patru bodyguarzi s-au numărat printre cele zece persoane care au murit după ce avionul Embraer Legacy 600 s-a prăbușit la nord de Moscova, săptămâna trecută.

Prigojin a murit, astfel, la două luni după ce s-a pus în fruntea unei scurte rebeliuni împotriva șefilor militari ai Rusiei, revoltă care a reprezentat cea mai mare amenințare pentru președintele Vladimir Putin de când a ajuns la putere în 1999.

Centrul brazilian pentru Cercetare și Prevenire a Accidentelor Aeronautice (CENIPA) a declarat că, dacă ar fi invitat și ancheta ar fi organizată conform normelor internaționale, s-ar alătura unei investigații conduse de Rusia.

Autoritatea de aviație a Rusiei nu este obligată să spună da CENIPA, dar unii foști anchetatori au spus că ar trebui, de vreme ce SUA și alte guverne occidentale bănuiesc că Kremlinul se află în spatele incidentului din 23 august, mai ales că Embraer Legacy 600, care are reputația de avion sigur, fără probleme. Kremlinul neagă orice implicare în incident.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Aviația Civilă Internațională (ICAO) cu sediul în Montreal, zborul din Moscova cu destinația Sankt Petersburg era un zbor intern, așadar nu este supus regulilor internaționale cunoscute în întreaga industrie sub numele lor legal „Anexa 13. "

Fără obligația de a accepta regulamentul internațional

„Nu sunt obligați, ci doar li se recomandă să facă asta”, a declarat pentru Reuters șeful CENIPA, Marcelo Moreno, după ce agenția a trimis săptămâna trecută un e-mail în care a întrebat Rusia dacă va deschide o astfel de anchetă. „Dar dacă spun că vor deschide ancheta și vor invita Brazilia, vom participa de departe”.

John Cox, consultant pentru siguranța aviației și fost investigator, spune însă că, fără participarea Braziliei, țara în care a fost fabricat avionul, o investigație internă rusă va fi întotdeauna pusă sub semnul întrebării.

„Cred că este foarte trist”, a spus Cox aflând ce a răspuns Rusia. „Cred că dăunează transparenței anchetei ruse”.

Într-o declarație trimisă prin e-mail, CENIPA afirmă că a primit marți răspunsul Comitetului pentru Aviație Interstatală - Comisia pentru Investigarea Accidentelor (IAC), autoritatea rusă care spune că nu va iniția deocamdată o anchetă în temeiul Anexei 13.

În investigațiile accidentelor aeriene, experții lucrează pentru a îmbunătăți siguranța aviației fără a căuta sau distribui responsabilități, dar anchetele sunt adesea afectate de interese politice. CENIPA și producătorul Embraer vor să prevină viitoarele incidente aviatice, dar au dificultăți în obținerea de informații din anchetă din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și a reticenței Moscovei de a permite controlul extern.

Sunt în serviciu, la ora actuală, aproximativ 802 avioane regionale Embraer cu 37 până la 50 de locuri, construite pe aceeași platformă ca aeronava corporativă Legacy 600, ceea ce explică interesul părții braziliene în anchetă.

Firma Embraer a refuzat să comenteze.

Jeff Guzzetti, un fost anchetator american în domeniul incidentelor aviatice, susține că Rusia ar trebui să accepte asistență din partea Braziliei, chiar dacă CENIPA poate participa doar de la distanță.

„Dacă nu o fac, ei bine, atunci acesta este un semn sigur că nu va fi o anchetă transparentă”.

Luându-și numele de la o anexă a Convenției privind aviația civilă internațională - cunoscută în mod obișnuit ca Convenția de la Chicago din 1944 - regulile reprezintă o formă discretă, dar eficientă de cooperare internațională, care a fost rareori pusă la îndoială.

Prin promovarea unei cooperări tehnice neobișnuit de strânsă peste frontierele politice și prin evitarea problemelor de atribuire a responsabilității incidentului, Anexa 13 a fost creditată cu îmbunătățirea dramatică a siguranței aeriene de când a fost introdusă pentru prima dată, afirmă oficialii din domeniul siguranței.

XS
SM
MD
LG