Europa Liberă: Declarația premierului Filip, care este în fruntea deputaților democrați, nu poate fi luată doar ca o declarație de PR sau polittehnologică. Înțeleg că dânșii chiar cred că trebuie să opereze schimbări în legislație, astfel încât următorul Parlament să fie cu 61 de deputați. Dumneavoastră cum comentați această doleanță a deputaților democrați?
Alexandru Tănase: „Probabil, sau nu este exclus, ca domnul Filip sau cei care vin cu asemenea inițiativă să țintească alegerile care pot să fie organizate peste doi ani. Există o procedură de modificare a Constituției care, în cele mai optimiste pronosticuri, durează cam un an de zile. În plus, este necesar să ai o majoritate parlamentară capabilă să suporte o modificare de Constituție. Îmi vine foarte complicat să înțeleg cum ar putea viitorul scrutin, un eventual viitor scrutin, să se petreacă în condițiile date, doar dacă Parlamentul va fi dizolvat peste trei ani de zile – și asta nu este exclus – atunci lucrul acesta este posibil, dar cu foarte multe condiționalități.”
Europa Liberă: Acum și colegii domnului Filip, între care și Sergiu Sârbu, de exemplu, se întreabă cumva retoric: Dacă nu putem să ne înțelegem la cumpăratul unei găini, cum cumpărăm împreună o vacă? Cam așa aș rezuma eu mesajul dânsului. În actualele condiții, actualul Parlament, care deja este funcțional ca și cum pe jumătate, poate proceda la punerea în aplicare a referendumului?
Ar fi necesară o discuție publică mai largă, să vedem în ce măsură este potrivită această idee...
Alexandru Tănase: „Parlamentul poate, problema este alta – cât ar dura această procedură? În mod normal, urmează să fie elaborat un proiect de modificare a Constituției. Acest proiect urmează a fi înregistrat în Parlament. Deocamdată lucrul acesta nu este posibil deoarece Parlamentul nu-i funcțional, că nu este ales Biroul Permanent. Mai apoi, acest proiect urmează a fi expediat Curții Constituționale, Curtea are la dispoziție jumătate de an ca să dea un aviz, mai apoi, jumătate de an Parlamentul este împiedicat să-l examineze.
Nu prea văd cum ar fi posibil în termeni comprimați să fie modificată Constituția, este o procedură care nu poate fi evitată, de asta trebuie de văzut dacă Parlamentul acesta va exista doi ani de zile, dacă va exista o majoritate care ar putea vota o eventuală modificare a Constituției, dacă Curtea Constituțională va da aviz pozitiv – și aici e o problemă – nu trebuie să excludem din calcul faptul că există Curtea Constituțională care poate să aibă un alt punct de vedere. Există așa-numita arhitectură instituțională care poate fi afectată de eventuala modificare de acest gen.
Există foarte multe detalii, nu cred că o discuție simplistă este potrivită la un asemenea subiect, cred că ar fi chiar necesar să fie o discuție publică mai largă, să vedem în ce măsură, chiar dacă poporul a votat, în ce măsură este potrivită această idee.”
Europa Liberă: Adică acum să se lase subiectul pe mâna juriștilor, experților și nu pe mâna politicienilor? Așa înțeleg eu.
Alexandru Tănase: „Cel mai potrivit ar fi să fie lăsat mai întâi pe mâna societății, să mai discutăm puțin, să vedem exact de ce se face lucrul acesta, care este scopul acestei modificări. Eu nu l-am înțeles niciodată. Mai apoi să fie discutat de către comunitatea – nu știu – politică, juridică, să identifice dacă există voturile în Parlament. Din câte înțeleg, deputații sunt gata să semneze asemenea inițiativă, mi se pare contextul politic în care azi, acum se află Parlamentul și forțele politice, nu știu dacă este cel mai propice pentru a iniția asemenea discuții. Să vedem ce se întâmplă – există Parlamentul acesta, nu există; va fi Guvern, nu va fi Guvern ș.a.m.d.”