Linkuri accesibilitate

Aliații americani și europeni negociază noi sancțiuni împotriva Rusiei


Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii au promis că vor pedepsi în continuare Rusia pentru invadarea Ucrainei, a declarat Casa Albă pe 7 martie. Dar interzicerea importului de petrol rusesc nu pare încă iminentă, în ciuda presiunii crescânde din partea parlamentarilor americani care consideră că abia așa va fi blocată sursa de venituri pentru guvernul președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și premierul britanic Boris Johnson au susținut o teleconferință prin video pe 7 martie și „și-au afirmat hotărârea de a continua să majoreze costurile asupra Rusiei pentru invazia sa neprovocată și nejustificată a Ucrainei,” după cum a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

Dar declarația nu a menționat perspectiva interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești, ceea ce ar fi deosebit de dureros pentru Germania din cauza dependenței sale de gazul rusesc. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că, deși discuțiile sunt în desfășurare pe plan intern, Biden nu a luat o decizie cu privire la interdicție. Vicepremierul rus Alexander Novak a avertizat că o interdicție ar avea consecințe „catastrofale” pe piața mondială și a spus că o creștere a prețurilor va fi imprevizibilă.

XS
SM
MD
LG