Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: „Eu cred că această criză de nervi de care a dat dovadă dl Dodon va înrăutăți și mai mult relația cu Bruxelles-ul”


Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Amplificând refrenul său despre o politică externă „echilibrată” a R.Moldova și despre o Europă unită de la Vladivostok până la Lisabona, președintele Igor Dodon acuză în termeni departe de a fi diplomatici pe unii ambasadori ai țărilor UE de partizanat politic, dezinformare și, practic, de sabotarea relației noului guvern de la Chișinău cu Bruxelles-ul. Cum pot fi explicate aceste acuzații și ce consecințe pot avea? Punctul de vedere al istoricului și analistului politic Anatol Țăranu.

Interviu matinal cu Anatol Țăranu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:54 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, acuzații fără precedent la adresa unor diplomați ai țărilor Uniunii Europene, a „cel puțin 3-4 ambasadori”, cum spunea Igor Dodon, pe care domnia sa îi consideră mai degrabă partizani ai oponenților săi politici, agenți de dezinformare, de blocare a relației noului guvern coordonat de el cu Bruxelles-ul. Dvs. ce explicație aveți pentru acest rechizitoriu pe care dl Dodon înțelege să-l formuleze, cu o doză de brutalitate – s-ar spune sau cum s-a apreciat – față de reprezentanții unor state membre ale Uniunii Europene?

Pretențiile pe care le formulează președintele Dodon sunt absolut nelalocul lor


Anatol Țăranu: „Eu cred că, prin această atitudine față de ambasadorii străini acreditați la Chișinău, președintele Dodon dă dovada faptului că nu prea bine înțelege misiunea pe care o are de îndeplinit un ambasador acreditat la Chișinău. Misiunea principală a ambasadorului este să contribuie la întreținerea unor relații bune cu țara pe care o reprezintă la Chișinău, iar a doua misiune extrem de importantă a lui, a doua funcție este să-și informeze centrala despre situația din țara în care este acreditat. Și această informație trebuie să fie cât mai veridică și cât mai realistă. Din acest punct de vedere, pretențiile pe care le formulează președintele Dodon sunt absolut nelalocul lor. Mai mult, el dă dovada faptului că, cumva, încalcă procedurile diplomatice și desigur că o asemenea abordare este privită cu ochi suspecți în țările care i-au trimis încoace pe ambasadorii lor.”

Europa Liberă: Spune dl Dodon: „Blochează. Dezinformează Bruxelles-ul și capitalele europene” - cu referire la acești diplomați pe care totuși evită să-i numească. Sugerează, cumva, Igor Dodon că ambasadori nenumiți de el ai țărilor membre ale Uniunii Europene acționează cu de la sine putere, pe cont propriu, fără știrea guvernelor care i-au trimis? E posibil, în general, așa ceva, dle Țăranu?

Anatol Țăranu: „Nu, nu este posibil. Mai mult, dacă s-ar întâmpla un caz de acest fel, ambasadorul imediat va fi rechemat, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că Bruxelles-ul este satisfăcut de acele informații pe care le recepționează de la ambasadorul său la Chișinău, dar și țările la care se referă într-un mod aluziv dl Dodon și ele socot că ambasadorii lor sunt la locul lor și informează corect centralele lor.”


Europa Liberă: În diplomație, în general, dle Țăranu, cum sunt percepute asemenea atacuri frontale? Cum este citit un asemenea mesaj în capitalele care sunt vizate?

Bruxelles-ul suspectează că reformele care au fost anunțate la Chișinău nu se mișcă cu viteza cuvenită


Anatol Țăranu: „Reputația dlui Dodon în aceste capitale a scăzut simțitor, dacă e să presupunem că a fost la nivelul cuvenit această reputație. Dar eu cred că ceea ce a făcut președintele Dodon este nimic altceva decât recunoașterea indirectă a faptului că relația Chișinăului cu Bruxelles-ul este una proastă și se găsește la un nivel foarte jos. Și e explicabil acest lucru. În ultimele luni – și acum mă refer la perioada când a fost numit în calitate de prim-ministru dl Chicu –, Republica Moldova nu a beneficiat de niciun grant din partea Uniunii Europene, iar finanțările care veneau de o manieră destul de generoasă pe timpul guvernării Sandu din partea Uniunii Europene acum, practic, au fost stopate. Nu că Bruxelles-ul nu dorește să ajute Republica Moldova, dar suspectează Chișinăul că reformele care au fost anunțate nu se mișcă cu viteza cuvenită, iar pe unele filiere chiar s-au oprit. Și anume acest fapt face ca Bruxelles-ul să manifeste o prudență excesivă în raport cu actualul Chișinău.”

Europa Liberă: Și Igor Dodon și-a luat de-o grijă, gata, nu mai speră să-și amelioreze situația cu UE sau de ce aceste atacuri?

Anatol Țăranu: „Nu, nu cred că este așa. Ultimele declarații ale dlui Dodon vorbesc despre faptul că el ar dori ca relația cu Bruxelles-ul să se amelioreze. Problema e că credibilitatea guvernului de la Chișinău și personal a dlui Dodon nu este la nivelul cuvenit, iar Republica Moldova, care nu beneficiază de ajutorul financiar din partea Bruxelles-ului în maniera în care conta Chișinăul, desigur că afectează foarte grav economia Republicii Moldova și dl Dodon este foarte îngrijorat. Ceea ce s-a întâmplat, mai degrabă atestă o criză de idei și o manifestare a unei crize de nervi, de care a dat dovadă președintele Dodon atunci când a formulat aceste pretenții absolut neinspirate față de ambasadorii acreditați la Chișinău.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. nu împărtășiți opinia celor care consideră sau văd acest gest al lui Igor Dodon mai degrabă ca o acțiune premeditată și calculată de a învenina și mai mult relația Republicii Moldova, a guvernării ACUM cu Uniunea Europeană?

Moldova, Anatol Țăranu
Moldova, Anatol Țăranu


Anatol Țăranu: „Nu, nu cred că o asemenea abordare, cea care se referă la această acțiune cu caracter premeditat a lui Dodon are un suport serios la bază. Mai degrabă, Dodon este îndemnat, inclusiv de patronii săi de la Moscova, să găsească o soluție în raport cu relația Chișinău-Bruxelles. Moscova nu are posibilitatea să preia finanțarea Republicii Moldova și eu sunt ferm convins că îl sfătuiește pe Dodon să încerce totuși să se pună bine pe lângă Bruxelles și să obțină de acolo finanțarea cuvenită, în condițiile în care Moscova continuă să păstreze o influență majoră asupra deciziilor politice luate la Chișinău. Cred că Dodon totuși este cointeresat vital, îndeosebi într-un an electoral, să amelioreze relația cu Bruxelles-ul, alta e dacă acest lucru o să-i reușească.”

Europa Liberă: Câtă credibilitate, dle Țăranu, considerați că are Mișcarea Populară „Unirea”, de exemplu, printre formațiunile care au comentat ceea ce s-a întâmplat recent? Deci, Mișcarea „Unirea”, care susține într-o declarație, citez: „Ambasadorii sunt urmăriți, sunt filați, le sunt ascultate telefoanele”? Altfel spus, acuzațiile lui Igor Dodon ar putea avea la bază informații colectate într-un mod mai puțin ortodox, să spunem așa, despre diplomații respectivi?

Anatol Țăranu: „E greu de spus cât de veridice sunt aceste acuzații care sunt aduse de către Blocul „Unirea” dlui Dodon, dar apare o întrebare firească: de unde dl Dodon are informații despre ceea ce trimit și care este conținutul depeșelor pe care le trimit ambasadorii acreditați la Chișinău spre Bruxelles, fiindcă ele volens nolens sunt depeșe secrete sau, cel puțin, au nuanțe confidențiale? Și dacă dl Dodon cu adevărat cunoaște, nu numai bănuiește, dar și cunoaște conținutul acestor depeșe diplomatice, înseamnă că el folosește și niște proceduri mai puțin ortodoxe în ceea ce privește aflarea conținutului lor. Și atunci, bănuielile Blocului „Unirea” cumva sunt justificate.”

Europa Liberă: Nu cunoaștem reacții ale Delegației Uniunii Europene, de exemplu, la spusele dlui Dodon. Dar ce consecințe pot fi ghicite în asemenea situație?

Anatol Țăranu: „Eu cred că această criză de nervi, de care a dat dovadă dl Dodon, va înrăutăți și mai mult relația cu Bruxelles-ul.”

Europa Liberă: Nu părea deloc nervos, dimpotrivă părea foarte relaxat și încrezut în ceea ce spune.

El cu adevărat a dat dovadă de nervozitate, pe care a ascuns-o cu abilitate pe exterior


Anatol Țăranu: „Eu cred că aparențele înșală. În realitate, el cu adevărat a dat dovadă de nervozitate, pe care a ascuns-o cu abilitate pe exterior. Altminteri e foarte greu să explici de ce a făcut acest lucru care nicidecum nu se înscrie în cutumele diplomatice și care nu-i face bine lui și imaginii lui la Bruxelles. Cred că relația cu Bruxelles-ul încă și mai mult se va complica după aceste declarații neinspirate. Mai mult, cumva, Dodon i-a pornit și pe ambasadorii acreditați la Chișinău împotriva sa, iar relația cu ei este una absolut necesară pentru un președinte de țară, care mizează pe faptul că ambasadorii vor fi acei care vor informa absolut obiectiv, cu atât mai mult în culori benefice, situația de la Chișinău.”

XS
SM
MD
LG