Linkuri accesibilitate

ANI cere demiterea primarului din Ungheni pe care-l acuză de conflict de interese


Primarul din Ungheni este pe punctul să fie demis acuzat de conflict de interese.

În una din cele mai proeminente acțiuni ale sale de până acum, Autoritatea Națională de Integritate a cerut demiterea primarului din Ungheni, Alexandru Ambros, care a semnat plăți din bugetul primăriei pentru firma propriei soții.

ANI cere demiterea primarului din Ungheni pe care-l acuză de conflict de interese
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Conflictul de interese a fost constatat și printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție, luna trecută. Autoritatea Națională de Integritate a cerut cu zece zile în urmă Oficiului Teritorial din Ungheni al Cancelariei de Stat să înceapă demersurile de revocare a mandatului lui Ambros, dar a făcut anunțul abia astăzi. Primar la Ungheni de aproape 14 ani, Ambros spune că este nevinovat. Depinde demiterea sa acum numai de Cancelaria de Stat, sau mai este nevoie de noi decizii ale justiție?

Trebuie să analizăm toate actele şi după asta o să ne putem expune

Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a recepţionat demersul autorităţii de integritate, dar nu a iniţiat deocamdată procedura de revocare din funcţie a primarului din Ungheni Alexandru Ambros. Şeful oficiului Denis Carnovschi spune că are la dispoziţie 30 de zile pentru a informa autoritatea de integritate despre eventuale măsuri întreprinse în raport cu edilul. „Este prematur de discutat acum. Trebuie să analizăm toate actele şi după asta o să ne putem expune.”

Instanța de judecată ar urma să dispună, la cererea oficiului Cancelariei de Stat, revocare din funcție a primarului, cerere pe care edilul o poate contesta, mai spune Denis Carnovschi: „Deja instanţa de judecată urmează să decidă. Dar, cum am spus, e prematur. Noi abia pe data de 12, alaltăieri am primit sesizarea ANI.”

Alexandru Ambros
Alexandru Ambros

Primarul oraşului Ungheni Alexandru Ambros se declară nevinovat. El spune că se va conforma procedurilor legale şi că îşi pune speranţa în justiţia moldoveană. Ambros consideră ilegal actul Autorităţii Naţionale de Integritate în care se constată că el ar fi nesocotit starea de conflict de interese atunci cand a semnt trei ordine de plată cu firma soţiei sale pentru a cumpăra bunuri şi servicii. Edilul susţine că actul de constatare a fost emis de autoritatea de integritate folosind retroactiv legea cu privire la conflictele de interese şi că va depune o cerere de revizuire la Curtea Supremă.

Legea a fost folosită retroactiv

„Cred că până la urmă se va face dreptate pentru că actul care a fost întocmit este cu foarte multe semne de întrebare din cauza că există foarte multe breşe în legislaţie. Există o sesizare la Curtea Constituţională care priveşte direct cazul meu. Curtea va examina constituționalitatea unui articol din legea cu privire la conflictele de interese care spune că toate conflictele de interese nesoluţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, cât şi cele care nu au fost soluţionate după intrarea în vigoare a acestei legi vor fi declarate şi soluţionate conform prezentei legi. Încălcarea care mi se invocă a avut loc în 2015, iar legea a intrat în vigoare la 1 august 2016. Legea a fost folosită retroactiv.”

Consilierul juridic Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice spune că primarul de Ungheni era obligat să declare conflictele de interese autorităţii de integritate şi până la intrarea în vigoare în 2016 a noii legi: „Este cert faptul că legea cu privire la conflictele de interese care a fost în vigoare până la modificarea legislaţiei din 2016 stabilea şi stabileşte în mod expres că persoanele din diferite instituţii de stat, în cazul dat alesul local, sunt obligate şi erau obligate până în 2016 să-şi declare conflictele de interese.”

Primarul din Ungheni Alexandru Ambors a ajuns în vizorul Autorinăţii Naţionale de Integritate încă în 2016 după ce portalul MoldovaCurată.md a publicat o investigaţie potrivit căreia firma soției primarului a făcut vânzări de sute de mii de lei datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma a livrat administrației locale rechizite de birou și alte mărfuri. Autoritatea Națională de Integritate s-a sesizat urmare a anchetei jurnalistice și a constat că edilul a tainuit conflictul de interese semnând trei ordine de plată cu firma soţiei sale pentru a cumpăra bunuri şi servicii. Alexandru Ambros neaga culpabilitatea sa intrucat nu a participat la încheierea şi semnarea contractelor respective nefiind la serviciu în acea perioadă, iar ulterior a fost obligat să semneze ordinile de plată pentru bunurile contractate de Primărie în lipsa sa. Primarul a contestat în instanţă actul autorităţii de integritate şi a obţinut câştig de cauză la prima instanţă şi la Apel, dar a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie care a menţinut actul de constatare al inspectorilor de integritate.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Integritate, Ambros urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de 3 ani, și va fi înscris în lista publică a persoanelor cu interdicții. Totodată, ordinele de plată semnate de către primar vor fi declarate nule.

XS
SM
MD
LG