Linkuri accesibilitate

Anna Ceban: A devenit o tradiție această formă de manifestare a bunătății și solidarității - Campania de Paști „Masa Bucuriei”


Voluntari ai Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, ediția 2019
Voluntari ai Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, ediția 2019

Peste 50 de tone de produse alimentare au reuşit să colecteze, în Sâmbăta Floriilor, voluntarii campaniei „Masa Bucuriei”.

Campania de caritate a Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei s-a desfășurat în peste 120 de magazine, din 20 de localități, unde cei peste 1000 de voluntari au întâmpinat cumpărătorii cu îndemnul de a dona produse alimentare pentru cei nevoiași. Produsele colectate se vor transforma în prânzuri calde, distribuite pe parcursul întregului an în cinci cantine sociale din R.Moldova și în pachete alimentare distribuite persoanelor nevoiașe. Despre rezultatele campaniei am discutat cu coordonatoarea acesteia Anna Ceban.

Interviul dimineții la EL: cu Anna Ceban
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:44 0:00
Link direct

Anna Ceban: „Sâmbătă a avut loc colecta naţională din cadrul campaniei de Paști „Masa Bucuriei”. În urma acestei acţiuni au fost colectate peste 50 de tone de produse alimentare, 20 dintre ele au fost colectate la nivel național în localitățile implicate în proiect.”

Europa Liberă: Dincolo de aceste rezultate materiale, ce roade credeți că a mai adus această campanie, pentru voluntari, pentru fiecare din cei care s-au implicat?

Anna Ceban: „Importanța acestui proiect e şi pentru numărul mare de voluntari. Am avut peste o mie de voluntari de toate vârstele printre care și persoane publice care au sprijinit cauza campaniei. La fel, valoarea acestui proiect e și în faptul că exersăm un act de bunătate în fiecare an, iată, de 10 ani consecutiv, în sâmbăta Floriilor. Şi desigur faptul că din toate aceste produse vom reuși să oferim pe parcursul întregului an mese calde la cantinele sociale şi pachete alimentare pentru oamenii nevoiași. Proiectul nu este unul al misiunii Diaconia. A devenit unul al tuturor, mai ales pentru faptul că se implică foarte mulți parteneri care fie susțin organizarea acestuia prin diferite donații materiale, fie participă ca și organizație în desfășurarea proiectului în localitățile unde sunt implementate alte proiecte sociale ce nu aparțin Diaconiei.”

În ajunul sărbătorilor pascale: campania socială „Masa Bucuriei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Europa Liberă: Aţi menţionat că aceste produse vor ajunge la cei nevoiaşi. Să le amintim ascultătorilor noștri cum se întâmplă la modul practic, cum ajung aceste produse şi la cine anume.

Anna Ceban: „Aceste produse sunt colectate în sâmbăta Floriilor, iar ulterior din ele sunt preparate mese calde la cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele” din Chişinău, unde de luni până vineri iau masa 160-180 de oameni nevoiaşi. La fel, diferite asociații care realizează proiecte pentru oameni nevoiași, cum e Asociația orbilor, diferite asociații ale veteranilor, ale foștilor crainici, ale scriitorilor, solicită pe parcursul anului produse de la Diaconia, anume produse colectate în această campanie şi iată că reușim să ajungem în familiile nevoiașe, la oameni țintuiți la pat, acolo unde rar li se deschide uşa şi unde o felie de pâine înseamnă poate unica masă din acea zi.”

Europa Liberă: Campania de colectare a avut loc în 20 de localităţi din ţară. probabil că cea mai mare mobilizare a fost în capitală. Acolo, în Moldova profundă cât de receptivi au fost oamenii să se implice în această acţiune de caritate?

Anna Ceban: „An de an şi în teritoriu inclusiv grație partenerilor media observăm această comunicare şi această receptivitate din partea oamenilor mai ales că produsele colectate în teritoriu tot acolo sunt distribuite pentru semenii celor care fac colecta. O să vă dau doar un exemplu – în Briceni prima dată o parohie de a noastră a realizat acolo o colectă de produse alimentare şi au fost adunate peste o tonă de alimente. La Corlăteni dintr-o mobilizare frumoasă s-au adunat o sută de kilograme. Contează foarte mult partenerul local care se implică acolo, cât de vizibil este acesta şi cât de mult simt oamenii nevoia de a sprijini aceste acţiuni sociale, dar şi desigur faptul că suntem mai receptivi în ajunul marilor sărbători.”

Europa Liberă: Aţi reuşit de această dată să implicaţi peste o mie de voluntari. E un număr record, dar totuşi insuficient ca să fiţi prezența în mai multe locuri. De ce cetăţenii ezită să-şi acorde timpul lor liber pentru voluntariat?

Anna Ceban: „La această etapă am procesat doar produsele alimentare colectate şi mai puțin listele finale cu toți voluntarii implicați. De asta pornim de la premisa că sigur au fost mai mulţi decât anul precedent şi o să avem un rezultat săptămânile următoare. Considerăm că oamenii se implică, mai ales că avem mulți voluntari care revin în acest proiect al patrulea an consecutiv sau al cincilea an, vin familii, echipe de angajați toți împreună fie să sorteze produsele, fie să colecteze. Nu aș zice că oamenii nu sunt receptivi pentru a se implica în acțiuni sociale. An de an observăm o creștere în acest sens.”

Europa Liberă: Cum poate fi promovată implicarea activă și fără remunerare a cetățenilor. Cine şi cum trebuie să-i convingă că trebuie să mai iasă din propria casă și să dea o mână de ajutor atunci când este cazul?

Anna Ceban: „În rândul tinerii generații aceste exemple frumoase au devenit cumva virale pentru că se cotează tot mai mult în momentul în care depun CV-ul pentru angajări sau vor să facă voluntariat internațional, sau să aplice pentru instituții de învățământ din afara țării. Pentru cei de vârstă medie acest lucru este mai rar întâlnit. Contează foarte mult faptul că se implică lideri de opinie, persoane publice al căror exemplu poate fi urmat, dar şi faptul că există o motivație şi un exemplu din partea părinților pentru copii sau a semenilor, adică dacă dintr-o gașcă cineva se implică ca şi voluntar, atunci poate fi un exemplu de urmat pentru semenii săi.”

Europa Liberă: Voluntarii implicați în campanie au fost, cum aţi spus, în mare parte tineri. Înțeleg că nu întâmplător aţi selectat această categorie? Şi cum aţi reuşit să convingeți generația Facebook-ului, a gadgeturilor că ar fi bine măcar o zi din an să o dedice unei cauze nobile?

Anna Ceban: „An de an reușim să-i convingem doar prin faptul că pot să vadă zilnic această cantină socială unde distribuim mese calde. Unii dintre ei sunt şi voluntari în fiecare zi la cantină. Reușim să o facem şi prin acțiunile de informare pe care le avem în instituțiile de învățământ. Avem şi o colaborare frumoasă cu lectori şi profesori.”

Europa Liberă: D. Ceban sâmbătă când am mers la un supermarket să fac o donaţie, am asistat la o aşa o situaţie. O angajată a magazinului a luat punga de la voluntarii voştri şi vroia să facă şi ea o donaţie. La care paznicul magazinului a încercat să o convingă să nu facă pentru că produsele ar ajunge, zicea el, nu acolo unde se spune, nu la nevoiaşi. De unde credeți că vine această neîncredere a oamenilor față de sinceritatea unor acțiuni caritabile?

Anna Ceban: „Există desigur această reticență de a susține programele sociale dezvoltate de structurile sociale în Moldova. Reticența vine tocmai din motivul necomunicării modului în care sunt distribuite produsele sau pur şi simplu din indisponibilitatea de a face ceva bine, fie că nu s-a văzut un exemplu în familie, fie că nu există implicare personală pentru aceste gesturi de bunătate. Ca şi organizație încercăm an de an să avem o comunicare continuă, nu doar în ziua campaniei, dar şi pe întreg parcursul anului şi să comunicăm cât mai mult despre modul în care au fost distribuite aceste produse. Iar cei care vor să verifice modul în care oferim aceste mese calde pot veni zilnic la cantina socială sau urmări pagina diaconia.md.”

Europa Liberă: Această neîncredere ar putea fi explicată şi prin faptul că unii politicienii au știrbit valoarea campaniilor filantropice, au denaturat motivarea autentică a acestora?

Anna Ceban: „Campania „Masa Bucuriei” este realizată de către misiunea socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. Toate mesajele pe care le emitem ţin de această structură. Nu implicăm persoane din domeniul politic, de asta nu pot să mă expun pe acest subiect.”

Europa Liberă: E al zecelea an în care organizaţi această campanie. În fiecare an aţi reuşit să creşteţi atât numărul de voluntari, cât şi cantitatea de produse colectate. Se poate spune că implicarea cetăţenilor în ajutorarea celor mai nevoiaşi a ajuns la o anumită maturitate? Oamenii se implică în caritate deja nu ocazional, dar asta a devenit un fel de obișnuință?

Anna Ceban: „An de an într-adevăr campania este organizată la nivel național şi implică tot mai mulţi oameni. Desigur că a devenit o tradiție această formă de manifestare a bunătății şi această solidaritate socială. Credem că e şi graţie parcursului de comunicare pe care-l avem an de an, dar şi a receptivității mai mare din partea voluntarilor. Am crescut cumva generaţii de oameni care au trecut ca şi voluntari prin „Masa Bucuriei” şi altfel percep acest proiect atunci când sunt îndemnați să doneze. De multe ori mă întâlnesc în companii cu oameni din diferite departamente care îmi spun că ştiu despre proiect pentru că au fost şi ei voluntari când erau studenți. Vorbim despre generații de oameni care au crescut cu „Masa Bucuriei” şi de asta ei reacționează altfel. Avem şi o puternică legătură cu toţi partenerii noștri locali. An de an creşte numărul parohiilor Mitropoliei Basarabiei implicate în teritoriu.”

Europa Liberă: V-am mai întrebat alte dăți, dar cred că merită să mai precizăm – câţi oameni reuşiţi anual să ajutaţi prin campania „Masa Bucuriei” şi nu doar?

Anna Ceban: „Ca rezultat al colectei de la „Masa Bucuriei” reuşim să oferim zilnic mese calde la cantina Diaconiei şi alte cinci cantine ale structurilor partenere. Vorbim despre aproape 45 de mii de prânzuri calde distribuite doar în cantine şi peste 3 mii de pachete alimentare distribuite pe parcursul întregului an. Ţin să menţionez că reuşim să sprijinim şi alte două centre rezidenţiale ale Diaconiei. E Centrul maternal unde îngrijim mamele minore şi orfane să-şi crească copiii alături. La fel produsele neperisabile din această colectă sunt oferite şi unui apartament social unde avem grijă de şase fete orfane ca să-şi construiască drumul spre independenţă. Ne bucurăm mult că de fapt acţiunile de donare din partea companiilor şi persoanelor nu se încheie aici. Cumva „Masa Bucuriei” e un apogeu al acestor acţiuni, dar şi o modalitate de a începe să facem fapte bune pentru că ele continuă pe parcursul întregului an.”

XS
SM
MD
LG