Linkuri accesibilitate

Armenia ratifică Tratatul de la Roma, dar nu l-ar aresta pe Putin în baza mandatului CPI


Parlamentul armean a votat ratificarea Tratatului de la Roma, prin care s-a înființat Curtea Penală Internațională. Mai multe puteri militare, inclusiv Rusia și Statele Unite, nu o recunosc.
Parlamentul armean a votat ratificarea Tratatului de la Roma, prin care s-a înființat Curtea Penală Internațională. Mai multe puteri militare, inclusiv Rusia și Statele Unite, nu o recunosc.

Armenia și-a înfuriat aliatul tradițional, Rusia, ratificând Tratatul de la Roma, prin care s-a creat Curtea Penală Internațională (CPI), după ce a participat la manevre militare cu Statele Unite, iar soția premierului armean a fost la Kiev cu un transport de ajutoare umanitare.

Prin votul de la 3 octombrie, Armenia acceptă jurisdicția CPI, care în martie a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a avocatei pentru drepturile copiilor din Rusia, Maria Lvova-Belova. Ambii sunt acuzați de complicitate la organizarea deportării copiilor din Ucraina invadată de ruși.

Pentru ratificare au votat 60 de parlamentari armeni, majoritatea din partidul de guvernământ Contractul Civil, în timp ce 22 de deputați au votat împotrivă.

Cele două partide de opoziție din Armenia, Haiastan (afiliat fostului președinte Robert Kocearian) și Pativ Unem (afiliat fostului președinte Serj Sarkisian), au criticat votul, acuzând guvernul că periclitează, deliberat, relația strânsă de cooperare a Armeniei cu Moscova.

Proiectul de lege trebuie semnat acum de președintele Vahagn Haceaturian.

La o săptămână după ce CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și Lvova-Belova, pe 17 martie, Curtea Constituțională a Armeniei a decis că Tratatul de la Roma nu contravine constituției.

Armenia a semnat Tratatul în 1998, dar nu-l ratificase încă.

Avertismentele Moscovei

Ministerul rus de Externe a avertizat mai devreme că ratificarea tratatului de către Armenia va avea „cele mai negative consecințe pentru relațiile bilaterale”.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus și el că ratificarea va adânci ruptura apărută deja în relațiile dintre Rusia și Armenia, pentru că va fi percepută de Moscova drept un gest „extrem de ostil”.

Imediat după votul Parlamentului de la Erevan, Peskov a spus din nou că Armenia comite o mare greșeală, și că vor urma discuții serioase între cele două țări.

Experții juridici independenți consideră că după ratificarea Tratatului de la Roma, Putin ar putea fi arestat dacă intră în Armenia, în baza mandatului internațional emis de CPI în martie.

Armenia argumentează că trebuie să ratifice Tratatul de la Roma din cauza problemelor legate de conflictul cu Azerbaidjanul vecin.

La începutul acestei săptămâni, Yeghișe Kirakosian, care reprezintă guvernul armean în organele juridice internaționale, a negat că Erevanul s-ar fi angajat să-l aresteze pe Putin și să-l extrădeze la tribunalul de la Haga dacă va vizita Armenia.

Kirakosian a susținut că Putin, ca și alți șefi de stat, beneficiază de imunitate, iar Tratatul de la Roma permite țărilor participante să semneze acorduri bilaterale pentru a ignora mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională.

Armenia s-a oferit să semneze un astfel de acord cu Moscova în aprilie, a mai spus el, dar partea rusă nu a răspuns încă la propunere.

Tratatul de la Roma a fost ratificat de peste 120 de țări. Printre ele nu se numără Statele Unite, Rusia, India sau China.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG