Linkuri accesibilitate

Autoritățile române restricționează temporar trecerea camioanelor prin postul vamal Costești – Stânca


La începutul lunii decembrie 2023, la punctul vamal Costești - Stânca, coada de camioane se întindea pe aproape 3 kilometri.
La începutul lunii decembrie 2023, la punctul vamal Costești - Stânca, coada de camioane se întindea pe aproape 3 kilometri.

Serviciul Vamal al R. Moldova anunță că traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Costești – Stânca este restricționată. Autoritățile române de frontieră interzic temporar circulația acestora din cauza grevei transportatorilor și fermierilor din România.

Costești – Stânca este unul din cele două puncte de trecere a frontierei ale R. Moldova prin care are loc tranzitul cerealelor ucrainene. La începutul lunii decembrie 2023, la Costești, coada de camioane se întindea pe aproape 3 kilometri. O parte din camionagiii ucraineni veniseră la Costești pentru a evita blocajele din vămi cauzate de transportatorii din Polonia, Slovacia și Ungaria, care protestează împotriva înlesnirilor oferite de UE ucrainenilor.

Coadă de 3 kilometri la Costești. Camioanele ucrainene, redirecționate prin Moldova, din cauza blocajelor din Polonia, Slovacia și Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

Fermierii și transportatorii din România protestează luni, 15 ianuarie, pentru a șasea zi consecutiv, în peste 20 de județe, precum și la unele puncte de trecere a frontierei. Pe 14 ianuarie, fermierii români au blocat trecerea camioanelor prin punctul de control al frontierei Siret, de la granița cu Ucraina.

Protestatarii cer să fie fluidizat traficul în vămi, controlul camioanelor ucrainene să aibă loc în aceleași condiții ca și în cazul celor românești, iar accesul camioanelor românești în portul Constanța, aglomerat din cauza transportatorilor ucraineni, să fie facilitat.

De asemenea, transportatorii cer o lege anti-dumping care să prevadă pedepse pentru servicii prestate la un preț mai mic decât costurile implicate și o plafonare a prețurilor la asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) și posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil

Autoritățile de la București spun că din octombrie 2023 nu au fost vândute cereale ucrainene pe piața internă și că vor urgenta aprobarea unor decizii care să ducă la stoparea protestelor.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG