Linkuri accesibilitate

Avocații vorbesc de presiuni, dar nu se pot organiza la proteste


Flash mobul avocaților împotriva aplicării excesive a arestului preventiv. 26 iunie 2018
Flash mobul avocaților împotriva aplicării excesive a arestului preventiv. 26 iunie 2018

Ei invocă fabricarea dosarelor penale, înlăturarea din procese, amendarea pentru expunerea poziției apărării sau neadmiterea la clienții aflați în detenție preventivă.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis ieri amânarea protestului general anunțat anterior pentru luna martie. Decizia i-a revoltat pe mai mulți avocați, care insistă că situația s-a agravat, invocând multiple presiuni asupra breslei, și că singura soluție ar fi solidarizarea, după exemplul magistraților din România. Ce anume îi nemulțumește pe avocații moldoveni?

Dosare penale împotriva avocaților, înlăturarea avocaților din procese, amendarea pentru expunerea poziției apărării sau neadmiterea la clienții aflați în detenție preventivă, ar fi câteva dintre presiunile asupra apărătorilor acumulate în ultima perioadă. Cel mai recent caz este al avocaților omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care nu au fost lăsați la întrevedere cu clientul lor în ultima lună. După 27 de tentative eșuate, abia astăzi li s-a permis accesul în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Avocatul Valeriu Pleșca, care îl reprezintă în instanță pe Platon, spune că nu ar fi vorba de un caz singular, ci de o problemă de sistem. Legea prevede că avocatul are acces la cel pe care îl reprezintă la orice oră și de câte ori este necesar.

Valeriu Pleşca
Valeriu Pleşca

„Colegii care au experiență de participare în Transnistria spun că [la ei] situația la capitolul intrării în penitenciare este mult mai simplă ca în Penitenciarul nr. 13 din R. Moldova. De ce aceste semne de întrebare nu și le pun înșiși avocații sau organele lor de conducere? De ce trebuie să discutăm prin colțuri, șușorindu-ne, temându-ne? Derapajele acestea sunt foarte serioase și se răspândesc cu o viteză fulminantă.

Se fac toate măsurile posibile pentru înlăturarea avocaților din actul justiției. Putem să ne ascundem după strategii de comunicare, mese rotunde, discuții de ani de zile, dar în esență problemele nu se rezolvă. Avocații, pur și simplu, nu sunt luați în serios în ultima perioadă de timp și am mare teamă că se vor transforma în mobilier în cadrul proceselor penale, în sens figurat al cuvântului. Vorbesc despre acest lucru cu multă îngrijorare, deoarece odată ce dispar avocații din proces, dispare justiția.”

Despre toate pretinsele abuzuri din partea autorităților Valeriu Pleșca a vorbit la Consiliul avocaților, unde a pledat pentru organizarea unui protest general. În vara anului trecut, avocații au protestat la Curtea de Apel Chișinău față de aplicarea excesivă a arestului preventiv. Între timp, susține Valeriu Pleșca, această problemă, care l-a acel moment părea cea mai gravă, nu a fost remediată, însă s-au acutizat și înmulțit altele, la fel sau poate chiar mai grave.

Pe de altă parte, membrii Consiliului Uniunii Avocaților au votat pentru anularea hotărârii anterioare prin care se stabilea organizarea Congresului extraordinar și al protestului. Motivul invocat a fost epuizarea problemei, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție la demersul procurorul general prin care se expune că avocații nu sunt subiecți de răspundere penală.

Avocatul Veaceslav Țurcan, membru al Consiliului Uniunii, consideră că decizia colegilor săi demonstrează ceva mai grav decât indiferență, poate interese de grup, iar ceea ce s-a întâmplat a fost doar o căutare de scuză pentru a nu lua atitudine, este de părere Țurcan.

Veaceslav Ţurcan
Veaceslav Ţurcan

„Problema e în încălcarea drepturilor avocaților, care nu pot să-și îndeplinească efectiv drepturile lor, dar acesta este scopul meseriei, avocaturii. În acest caz ce fel de stat noi avem? Sau putem numi noi stat, în principiu? Aici sunt deja niște grupări, niște interese mafiote, nu știu ce se întâmplă. Este evident că nu funcționează legea, aceasta este concluzia principală.”

Atât Veaceslav Țurcan, cât și Valeriu Pleșca consideră că presiunile și ilegalitățile întețite în ultima vreme demonstrează, de fapt, atitudinea autorităților față de avocați și în acest sens unica soluție pe care o văd ei este consolidarea breslei avocaților și, de ce nu, preluarea exemplului colegilor din România care au ieșit în stradă. De ce nu se pot mobiliza asemeni avocaților şi magistraţilor de peste Prut? Sunt multe cauze, consideră Veaceslav Țurcan, dar una din principalele ar fi că în avocatură au ajuns persoane concediate din procuratură, justiție, pe care le-ar interesa mai mult intermedierile și miș-mașurile decât supremația legii. În această situație, soluția ar trebuie să vină din interiorul breslei, care ar trebuie să facă front comun împotriva încălcărilor, este convins Veaceslav Țurcanu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG