Linkuri accesibilitate

Blinken îi promite lui Popescu sprijin american „continuu” pentru R. Moldova


Secretarul de stat american Antony Blinken la întrevederea cu omologul său moldovean Nicu Popescu, la Washington, 18 aprilie 2022
Secretarul de stat american Antony Blinken la întrevederea cu omologul său moldovean Nicu Popescu, la Washington, 18 aprilie 2022

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus ministrului de externe moldovean Nicu Popescu, la Washington, că Statele Unite vor ajuta Republica Moldova să facă față impactului economic al crizei cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cei doi s-au întâlnit cu ocazia unei noi runde a Dialogului Strategic dintre cele două țări găzduită de Statele Unite, pe fundalul dramatic al războiului din Ucraina.

Într-un comunicat al Departamentului de Stat se precizează că, din 24 februarie, Statele Unite au alocat mai mult de 30 de milioane de dolari pentru a ajuta R. Moldova să răspundă crizei umanitare, în urma valului de refugiați declanșat de invazia rusească în Ucraina. Alte 100 de milioane au fost alocate ca sprijin pentru consolidarea democrației și economiei moldovene pe termen lung.

R. Moldova s-a bucurat de multe laude americane și internaționale datorită politicii de primire și ajutare a refugiaților.

„Răspunsul umanitar pe care l-ați oferit la agresiunea rusă din Ucraina este extraordinar”, a spus Antony Blinken, potrivit unei stenograme a întâlnirii cu Nicu Popescu dată publicității de Departamentul de Stat.

Autoritățile de la Chișinău spun că aproximativ 400 de mii de refugiați au intrat din Ucraina în R. Moldova de la începutul invaziei rusești, iar aproape 100 de mii au rămas.

„Aproape 4% din populația noastră este compusă astăzi din refugiați. Jumătate dintre ei sunt minori sub 18 ani, ceea ce reprezintă 10 la sută din populația noastră de minori din Moldova”, a spus la întrevedere Nicu Popescu.

Întrevederea Blinken-Popescu a avut loc după o noua rundă a Dialogului Strategic moldo-american purtată de delegații din cele două țări.

Ministrul Popescu a spus că discuțiile s-au axat pe probleme energetice și economice, pe statul de drept și combaterea corupției, pe cooperarea politică și de securitate.

Comunicatul Departamentului de Stat spune că părțile au abordat „eforturile în curs de consolidare a securității energetice a R. Moldova”.

Secretarul de stat american mai este citat spunând că Statele Unite „susțin cu fermitate” independența, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. „Continuăm să colaborăm foarte strâns în ce privește sprijinul practic pentru toate aceste lucruri”, a spus Blinken.

Oficialul american a vizitat Chișinăul pe 6 martie, la scurt timp de la începerea invaziei rusești în Ucraina.

Noua rundă a Dialogului Strategic moldo-american survine într-un moment în care Statele Unite au spus că-și vor intensifica presiunile asupra țărilor care încearcă să ocolească sancțiunile impuse de Occident Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Săptămâna trecută, Chișinăul a anunțat că renunță la o înțelegere cu o firmă rusească aflată sub sancțiuni americane, Silovîie Mașinî, de a repara și moderniza o centrală a întreprinderii Termoelectrica la Chișinău. Firma rusească fusese inclusă în 2018 pe lista celor sancționate de Statele Unite din cauza afacerilor în Crimeea ocupată și anexată de Rusia.

Tot săptămâna trecută, Departamentul de Stat a spus într-un nou raport anual despre respectarea drepturilor omului în lume, că „impunitatea” în cazul oficialilor acuzați de corupție în R. Moldova și a celor acuzați de încălcările drepturilor omului „a rămas o problemă majoră” în 2021. „Corupția în sistemul judiciar și în alte structuri ale statului”, se mai spune în raport, este fenomen în continuare „larg răspândit”.

XS
SM
MD
LG