S-au scurs doi ani de când Federația Rusă a oprit plata contribuției sale de membru al Consiliului Europei, neîntreruptă de la intrarea sa în organizația de la Strasbourg, în anul 1996. Teoretic, APCE ar trebui să ceară Kremlinului ieșirea din organizație, situație căreia presa i-a atribuit deja un nume: Ruxit. „Acest lucru nu se va întâmpla. Mai degrabă Rusia va cere să iasă”, spune Branko Soban, senior corespondent la Strasbourg al celui mai citit ziar din Slovenia „Delo”, și una dintre persoanele interzise în Rusia pentru activitatea sa critică la adresa Kremlinului. Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere în cadrul APCE, jurnalistul vorbește despre legătura dintre Ruxit și Brexit, dar și influența acestora asupra alegerilor europene.
Europa Liberă: Branko, au trecut doi ani de când Rusia nu mai plătește contribuția la Consiliul Europei. Va cere Consiliul Moscovei retragerea din organizație?
Branko Soban: „Trebuie să așteptăm până în iunie. Politicienii ruși vorbesc însă mult despre Ruxit - ieșirea Rusiei din Consiliul Europei. Un astfel de Ruxit va fi o altă catastrofă, o altă diviziune a Europei. În acest caz, Europa va fi divizată într-o parte unde se aplică Convenția pentru drepturile omului, și o alta unde nu se aplică. Iar asta pentru prima dată după 70 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru mine, asta este un dezastru.
Vom vedea în iunie, dar politicienii ruși ar vrea să iasă pentru că nu se simt bine aici, sunt mereu sub focul criticilor. Nu cred că organizația va face primul pas, ca atare toată lumea așteaptă să vadă ce face Kremlinul.
Un Ruxit nu este o problemă pentru Kremlin, ci pentru cetățenii ruși de rând. Dacă Rusia părăsește Consiliul Europei, cetățenii ruși nu vor mai putea să se plângă la CEDO. De asemenea, s-ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea în Rusia. Kremlinul nu a scos în afara legii pedeapsa cu moartea, așa cum a cerut Consiliul Europei. Aplică doar un moratoriu, adică deocamdată a suspendat pedepsele cu moartea.
În plus, justiția nu este independentă, nu există diviziune a puterilor în Rusia. Tribunalele sunt total dependente de deciziile venite de sus. Așa se explică faptul că Rusia este pe primul loc la plângerile împotriva unui stat depuse de cetățeni la CEDO. Curtea de la Strasbourg este ce mai mare realizare pentru cetățeni și drepturile omului din ultima sută de ani. A salvat viețile a sute de ruși sau i-a eliberat din închisoare. Rușii au nevoie de CEDO, nu Kremlinul.”
Europa Liberă: Într-o lună, pe 26 mai, vor fi organizate alegeri europene într-o Europă care se confruntă cu aceste două diviziuni: Brexit și Ruxit. Brexit are de-a face cu UE și va avea consecințe preponderent economice, Ruxitul va avea consecințe de alt tip. Care este legătura dintre cele două și cum vor influența alegerile europene?
Când nu este democrație și nici stat de drept, atunci avem dictatură...
Branko Soban: „Ambele exit-uri sunt catastrofale pentru Europa. Brexit-ul este despre bani mai mult, despre capital, profit, Ruxit-ul este despre drepturile omului. Pentru mine, drepturile omului sunt mai importante decât banii. Când nu este democrație și nici stat de drept, atunci avem dictatură. Pe fondul crizelor pe care oricum le traversează proiectul european, un Ruxit ar înrăutăți situația. Ca atare, politicienii trebuie să facă tot ce pot pentru a găsi soluții la această criză. Iar cetățenii, să meargă la alegerile europene și să aleagă înțelept.”
Europa Liberă: Cât de importante sunt alegerile europene în acest context?
Branko Soban: „Cele mai importante din ultimii 20 de ani. Aceste alegeri ne vor spune în ce direcție mergem în viitor. Vedem cum cresc partidele populiste și naționaliste, toate partidele extremiste câștigă popularitate. Aceste alegeri sunt periculoase. Oamenii trebuie să meargă la vot și să decidă înțelept. Este posibil ca partidele de extremă dreapta să câștige multe locuri în Parlamentul European. De ce este asta rău? Pentru că istoria ne-a arătat cum guvernează extremiștii. Știm ce au făcut în anii 30. Nu mai vrem așa ceva în Europa. Ei încearcă să dividă lumea între „noi” și „ceilalți”. De aceea, aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul Europei.”