Linkuri accesibilitate

Bulgaria cere la Bruxelles înăsprirea controlului asupra comerțului cu deșeuri


Importul de deșeuri toxice în Bulgaria a ajuns la Comisia europeană.

Sofia cere introducerea unui mecanism european de control. Peste 700 000 de tone de deșeuri au fost importate în Bulgaria în ultimii ani.

Bulgaria cere la Bruxelles înăsprirea controlului asupra comerțului de deșeuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Adresându-se Comisiei europene un grup de eurodeputați bulgari a cerut implicarea acesteia în elaborarea unui mecanism de control asupră comerțului cu deșeuri în cadrul Uniunii. În mesaj se atrage atenția că sănătatea cetățenilor și mediul în Bulgaria devin victime absenței unui astfel de mecanism european.

Autoritățile italiene au blocat în ultimele luni mai multe transporturi cu sute de tone de deșeuri ce urmau să fie arse în centrale termice bulgare. La acest trafic participă, se pare, mafia italiană. Crima organizată profită de circulația liberă de mărfuri în cadrul Uniunii ce poate fi folosită drept acoperire și pentru trafic de narcotice și substanțe nocive.

Deputații bulgari în parlamentul de la Strasbourg avertizează că proasta calitate a aerului pentru care țara va putea fi sancționată de Comisia europeană se datorează și arderii de deșeuri din alte țări membre și din țări africane.
Peste 700 000 de tone de deșeuri au fost importate în Bulgaria în ultimii ani, inclusiv din Nigeria. La un depozit la Plevna se mai află 9 000 de tone deșeuri italiene importate în decurs de un an. Este vorbă de produse obținute în urmă prelucrării unor deșeuri din mase plastice care urmau să fie îngropate. În documente însă deșeurile au fost prezentate drept materie primă.
Doi din cei mai bogați oameni bulgari de afaceri – frații Bobokovi, producători de baterii și de uleiuri de motor, sunt anchetați pentru depunerea ilegală de deșeuri de plumb și mase plastice importate din Italia.

Expertul Vasil Vasilev avertizează că criza deșeurilor din import va avea consecințe pe o perioadă îndelungată. Vor fi contaminate apele freatice și aerul pentru că majoritatea centralelor termice și uzinelor de ciment nu au filtre pentru particule fine de praf.
Importul de deșeuri este posibil în condițiile unei corupții fără precedent. Tăcerea în mediile proguvernamentale este o dovadă că urmele afacerilor de tip mafiot duc în vârfurile puterii, a spus Vasilev.
Sunt adresate critici Ministrului Mediului și Apelor un fost șef al vămilor acuzat în parlament de lobby-ism în favoarea companiei „Lukoil Bulgaria”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG