Linkuri accesibilitate

Poliția întinde cetățenilor o „mână a prieteniei”


Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că poliţia se regăseşte la loc de frunte în ratingul instituţiilor de stat în care oamenii au încredere. Astăzi, de aşa numita Zi a prietenilor buni, angajatele Inspectoratului General al Poliţiei au decis să organizeze în centrul capitalei un flash-mob la care să întindă trecătorilor, la propriu şi figurat, o „mână a prieteniei”. Cum au reacţionat oamenii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

„Împreună pentru o comunitate mai sigură”, cu acest mesaj zeci de polițiste au îndemnat astăzi trecătorii din parcul central al capitalei să aibă încredere în oamenii legii şi, la nevoie, să le dea şi o mână de ajutor.

Deseori, oamenii apelează la poliţie doar atunci când se confruntă cu o problemă şi mai rar se întreabă dacă, poate, şi forţele de ordine ar avea nevoie de ajutor, spune Cristina Zamşa, psihologă în cadrul Inspectoratului de poliţie din Criuleni. Or, continuă ea, nu odată poliţiştilor li se cere să fie şi duri, dar şi diplomaţi, să fie prezenţi aici şi acum, şi să le facă tuturor dreptate. În ultimii ani însă oamenii par să aibă mai multă încredere în poliţişti, constată Cristina Zamşa:

Cristina Zamşa: „Însăşi societatea civilă la fiecare eveniment zic: da, noi suntem mulţumiţi, vedem că poliţia lucrează şi este alături de noi. Adică, este vizibil că deja au mai multă încredere în noi”.

Europa Liberă: Dar cât de des apelează poliţiştii la serviciile Dvs ca psiholog?

Cristina Zamşa: „Apelează atunci când au nevoie şi atunci când au timp liber. Ei sunt mereu la datorie şi mereu ocupaţi, dar atunci când găsesc câteva minuţele intră.”

Europa Liberă: Dar care este problema cea mai dureroasă? De ce se plâng astăzi oamenii legii?

Cristina Zamşa: „Diferite: şi de serviciu, de transport, de salariu, deci sunt diverse problemele abordate.”

Europa Liberă: Sunt stresaţi?

Cristina Zamşa: „Munca probabil că da, dar chiar nu demult s-a făcut un chestionar cu privire la nivelul de stres şi, ştiţi, cel puţin în Inspectoratul de la mine este la nivel mediu stresul”.

Trecătorilor nu doar li s-a întins „o mână a prieteniei” - unii au fost rugaţi să lase câte un mesaj pe o improvizată condică de sugestii:

Europa Liberă: „O colaborare activă a societăţii civile cu poliţia” – este mesajul Dvs?

Petru Bantaş: „Eu mă gândesc că ar fi foarte efectivă, or, trebuie şi noi să ajutăm poliţia, să le întindem o mână de ajutor”.

Europa Liberă: Cum vă numiţi Dvs?

Petru Bantaş: „Petru Bantaş”.

Europa Liberă: Din punctul Dvs ce ar trebui să se schimbe ca să existe o colaborare mai bună între cetăţeni şi polişişti? Ca să nu sperie cuvântul „poliţie”?

Petru Bantaş: Poliţiştii sunt prea buni, vă spun eu, cândva nu, dar acum sunt receptivi şi prea buni!

Optimismul lui Petru Bantaş nu a fost împărtăşit de toţi trecătorii cu care am stat de vorbă. Un bărbat între două vârste care se prezintă Nicolae a avut pentru poliţişti un mesaj mai dur:

Nicolae: „Poliţia ar fi de dorit să apere interesele poporului, punct! Poliţia trebuie trecută prin sită, în primul rând trebuie educaţie, profesionalism, fiecare minuţios ales în slujba fiindcă sunt foarte mulţi incompetenţi, needucaţi, singuri comit infracţiuni. Cred că sunt inadmisibile aceste lucruri într-o societate, dacă vrem să fie cu adevărat democratică.”

Împăciuitoare, tuşa Maria, vânzătoarea de la taraba de îngheţată din parcul central, a găsit o explicaţie pentru criticile aduse poliţiştilor:

Maria: „Le este foarte greu cu aşa caractere, cu aşa purtări, e un lucru de calitate foarte grea. Aşa cum industria este grea, aşa Dumnealor lucrează în sfera societăţii”.

Europa Liberă: Dvs deseori aţi apelat la polişti?

Maria: „Eiii, a venit timpul, dar m-au ajutat din toată inima, mulţumesc. Nici nu pot să spun nimic de rău”.

Evenimentul organizat de Inspectoratul General al Poliţiei s-a consumat în mai puţin de jumătate de oră, - să fi fost din cauza norilor care aduceau a ploaie sau din cauza programului prea încărcat de muncă -, prin urmare, cu greu se poate spune câţi trecători au acceptat mâna prieteniei, întinsă astăzi de poliţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG