Linkuri accesibilitate

Canada și Marea Britanie impun sancțiuni mai multor oficiali de rang înalt din R. Belarus


Canada și Marea Britanie au anunțat că impun sancțiuni mai multor oficiali de rang înalt din Republica Belarus, inclusiv a liderului autoritar Alexandr Lukașenka, în legătură cu represaliile brutale împotriva protestatarilor pașnici, spunând că vor să „trimită un mesaj clar” regimului „violent și fraudulos” de la Minsk.

Sancțiunile survin la peste șapte săptămâni de proteste anti-Lukașenka, la care opoziția îi cere să-și recunoască înfrângerea la alegerile prezidențiale din 9 august. Sunt sancționare opt persoane, inclusiv fiul lui Lukașenka, Viktor, care vor avea interdicție de călătorie în Marea Britanie și Canada, care le vor mai îngheța celor opt și orice active ar putea să aibă pe teritoriul lor. „Îi vom trage la răspundere pe cei vinovați de brutalitate față de poporul belarus și ne vom apăra valorile democrației și drepturilor omului”, a spus ministrul de externe britanic, Dominic Raab.

Ministerul de externe canadian a spus, într-un comunicat, că, după alegerile din august, guvernul belarus „a desfășurat o campanie sistematică de represiune și violență promovată de stat” împotriva protestelor și opoziției. Printre cei sancționați se mai numără șeful administrației prezidențiale de la Minsk, ministrul belarus de interne și doi adjuncți ai săi, comandantul adjunct al trupelor de interne și șeful forțelor speciale de la Minsk.

XS
SM
MD
LG