Linkuri accesibilitate

Cancelara Angela Merkel: avem nevoie de un NATO mai puternic decât în timpul Războiului Rece


Cancelara Angela Merkel în Bundestag, 27 noiembrie 2019 (video grab)
Cancelara Angela Merkel în Bundestag, 27 noiembrie 2019 (video grab)

Cacelara Germaniei, Angela Merkel, a profitat de dezbaterea din Bundestag (camera inferioară a parlamentului) pe marginea programului de guvernare al marii coaliții, nu numai pentru a reafirma importanța Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru a reaminti că Europa, singură, chiar și la 30 de ani de la căderea Zidului de la Berlin, nu se poate apăra.

NATO, a reamintit cancelara, a garantat în timpul Războiului Rece, pacea și libertatea. Iar pentru asta, Germania le rămâne tuturor recunoscătoare, mai ales „prietenilor americani”.


„Este în interesul nostru să avem un NATO mai puternic decât în perioada Războiului Rece, sau cel puțin la fel de puternic ca în perioada Războiului Rece” pentru că, așa cum a declarat și ministrul de externe Heiko Maas marți, „Europa nu se poate apăra singură. Depindem de această alianță transatlantică, de aceea trebuie să conlucrăm cu această alianță transatlantică și trebuie să ne asumăm mai multe responsabilități”, a mai declarat cancelara germană în discursul ținut miercuri în parlament.

Este desigur nu numai o recunoaștere a importanței NATO pentru arhitectura de securitate europeană, dar și o distanțare clară, repetată, de poziția președintelui francez Emmanuel Macron, care a stârnit o dezbaterea aprinsă mai ales de partea europeană a alianței transatlantice când într-un interviu cu The Economic a declarat că NATO este în „moarte clinică”.

Germania, a insistat cancelara, trebuie să lupte pentru menținerea unității NATO. Turcia este un aliat dificil care însă trebuie ținut în Alianță. Mai ales din motive geostrategice, a explicat Angela Merkel.

Cât privește relația complicată, mai ales comercială, cu China, cancelara a îndemnat țările UE să facă front comun

„Cinstit, din punctul meu de vedere, unul din cele mai mari pericole este că în acest moment, fiecare țară din UE pare să aibă propria politică față de China. Rezultatul este o cacofonie. Pentru China nu este o problemă deosebită, pentru noi poate avea însă consecințe devastatoare”, a explicat cancelara germană.


În pledoaria sa pro-NATO, Angela Merkel a vorbit și despre creșterea treptată a bugetului pentru apărare: 1,5 PIB până în 2024 și în fine 2% în 2030. Țările NATO s-au angajat la summitul din Țara Galilor să mărească bugetul apărării la 2%, puține au făcut-o încă, în pofida insistențelor (de multe ori mai puțin decât diplomatice) ale președintelui american Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG